Home / Featured / Ανάλυση των διατάξεων που αφορούν μόνιμους εκπαιδευτικούς στο νομοσχέδιο

Ανάλυση των διατάξεων που αφορούν μόνιμους εκπαιδευτικούς στο νομοσχέδιο

Δημοσιεύτηκε: 10:46 μμ Απρίλιος 24th, 2018  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Αποκατάσταση εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διάθεση, κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών στη Σιβιτανίδειο, μετατάξεις σε αυτήν, διατάξεις για τον κλάδο ΔΕ01 περιλαμβάνονται σε άρθρο του νομοσχεδίου για τις Δομές Εκπαίδευσης. Με κόκκινα γράμματα η αιτιολογική έκθεση και ακολουθεί η διάταξη για να έχουν πλήρη εικόνα οι εκπαιδευτικοί:

Με την παρ. 1 σκοπείται ο εξορθολογισμός της κάλυψης διδακτικών αναγκών και πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλύπτονται εκπαιδευτικές ανάγκες σε σχολικές μονάδες της Σ.Δ.Τ.Σ.Τ.Ε., της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής. Θεσπίζεται δε κατ’ αναλογία με τις αντίστοιχες στις διευθύνσεις εκπαίδευσης διοικητική διαδικασία για την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών:

  1. Στο τέλος του άρθρου 14Α του ν. 4186/2013 (Α΄193), όπως προστέθηκε με την παρ. 14 του άρθρου 66 του ν. 4386/2016 (Α΄83) του άρθρου 66 του ν. 4386/2016 (Α΄83), προστίθεται παρ. 5 ως εξής:

«5. α) Εκπαιδευτικοί της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων (Σ.Δ.Σ.Τ.Ε.) που δεν συμπληρώνουν ολικά ή μερικά το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο, μπορούν να διατίθενται σε σχολικές μονάδες της Δ.Δ.Ε. Δ΄ Αθήνας με απόφαση του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας, ύστερα από πρόταση του Γενικού Διευθυντή της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε. και γνώμη του Π.Υ.Σ.Δ.Ε.. Μετά από πρόταση του Γενικού Διευθυντή της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε. και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου  μπορούν να διατίθενται, μετά από αίτησή τους, σε σχολικές μονάδες άλλων διευθύνσεων εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

β) Εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας που δεν συμπληρώνουν ολικά ή μερικά το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο, μπορούν να διατίθενται στις σχολικές μονάδες της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε.  με απόφαση του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας, ύστερα από πρόταση του Γενικού Διευθυντή της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε. για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολικών μονάδων και γνώμη του Π.Υ.Σ.Δ.Ε..

Με την παρ. 2 επιδιώκεται η ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στις διαδικασίες μετατάξεων εκπαιδευτικών της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε. προς τη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση και αντιστρόφως σε οργανικά κενά, μέσω της θέσπισης διαδικασίας μετατάξεων με ευρεία δημοσιότητα, και συγκεκριμένα της διενέργειας των μετατάξεων κατόπιν ανακοίνωσης – πρόσκλησης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που απευθύνεται προς το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε. και της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς και με κριτήρια:

  1. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193) αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι μετατάξεις του εκπαιδευτικού προσωπικού της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε. προς τη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση και αντιστρόφως σε οργανικά κενά πραγματοποιούνται την ίδια χρονική περίοδο με αυτές της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης και διενεργούνται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων και σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. της Σ.Δ.Σ.Τ.Ε.. Για τη μετάταξη του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται προηγουμένως ανακοίνωση – πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προς το εκπαιδευτικό προσωπικό στην οποία μπορούν να καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της μετάταξης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία διαδικαστική λεπτομέρεια, και ισχύουν τα κριτήρια για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών. Ειδικά για το σχολικό έτος 2018-2019, η ανακοίνωση – πρόσκληση για τις μετατάξεις των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να εκδοθεί εντός τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.»

Με την παρ. 3 αποσαφηνίζεται ότι οι Τεχνίτες του κλάδου ΔΕ01 θεωρούνται Αρχιτεχνίτες του κλάδου ΔΕ01, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τον εύλογο χρόνο προϋπηρεσίας δώδεκα (12) ετών στη δημόσια εκπαίδευση, δεδομένου ότι οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί έχουν κοινά προσόντα διορισμού και δεν υφίσταται περαιτέρω διάκριση στο ν. 1566/1985 (Α΄ 167) πότε οι Αρχιτεχνίτες θεωρούνται Τεχνίτες.

  1. Οι Τεχνίτες του κλάδου ΔΕ01 θεωρούνται Αρχιτεχνίτες του κλάδου ΔΕ01, εφόσον συμπληρώνουν δώδεκα (12) έτη προϋπηρεσία στη δημόσια εκπαίδευση.

Με την παρ. 4 επιδιώκεται να αποκατασταθούν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και κλάδων του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπέστησαν τις συνέπειες των διατάξεων άρθρου 82 του ν.4172/2013 με την επάνοδό στην εκπαίδευση:

4. Εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και κλάδων του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που καταργήθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 82 του ν.4172/2013 (Α΄ 167) και επανασυστάθηκαν με την περίπτ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 4325/2015 (Α΄ 47), οι οποίοι α) μετατάχθηκαν σε άλλες θέσεις σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 17 του ν. 4325/2015 ή β) μετατάχθηκαν με την παρ. 4 του άρθρου 82 του ν. 4172/2013, έχουν δικαίωμα να μεταταχθούν με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του αρμόδιου Υπουργού μετά από εισήγηση του Κ.Υ.Σ.Δ.Ε. στην ειδικότητα και τον κλάδο που κατείχαν πριν την δημοσίευση του ν.4172/2013, εφόσον είτε μετατάχθηκαν είτε κατέχουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος θέση σε κατώτερη κατηγορία προσωπικού από αυτή που κατείχαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν τη δημοσίευση του ν. 4172/2013. Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί μετατάσσονται σε διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  εντός της περιφερειακής διεύθυνσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην οποία ανήκαν πριν την κατάργηση του κλάδου τους, και τίθενται στη διάθεση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για την μετάταξη απαιτείται αίτηση των εκπαιδευτικών που υποβάλλεται στην αρμόδια διεύθυνση προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης – ανακοίνωσης στην οποία καθορίζονται λεπτομέρειες της διαδικασίας μετάταξης. Αν περισσότεροι εκπαιδευτικοί αιτηθούν την ίδια θέση, εφαρμόζονται τα κριτήρια για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις του άρθρου 16 του π.δ. 50/1996 (Α΄45).

Με την παρ. 5 προβλέπεται ότι οι εκπαιδευτικοί της παρ. 3 του άρθρου 50 του ν. 4415/2016 στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) θεωρούνται πλήρως εξομοιωμένοι με τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως προς την υπηρεσιακή τους κατάσταση και εξέλιξη:

5.Μετά το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 50 του ν. 4415/2016 (Α΄159) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί θεωρούνται πλήρως εξομοιωμένοι με τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως προς την υπηρεσιακή τους κατάσταση και εξέλιξη.»

Με την παρ. 6 επιλύονται υπηρεσιακής φύσεως ζητήματα, που αφορούν την αρχαιότητα στον Κλάδο ΠΕ04-01, η οποία αρχίζει με την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης μετάταξης, ώστε να μην υφίσταται κενό χρονικό διάστημα.

  1. Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 29 του ν. 4521/2018 (Α΄ 38) οι λέξεις «β) αρχίζει από 30.6.2018 για όσους επιλέξουν τον Κλάδο ΠΕ 04-01.» αντικαθίστανται από τις λέξεις «β) για όσους επιλέξουν τον Κλάδο ΠΕ 04-01, αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου .».

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...