Home / Featured / O Υπουργός Παιδείας για τις αλλαγές που έρχονται στα βιβλία και διορισμούς

O Υπουργός Παιδείας για τις αλλαγές που έρχονται στα βιβλία και διορισμούς

Δημοσιεύτηκε: 5:12 μμ Μάρτιος 26th, 2018  


Συνέντευξη έδωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας στην ΕΡΤ στην οποία και τοποθετήθηκε για διάφορα θέματα ανάμεσά τους και για το θέμα των αλλαγών σε βιβλία και για διορισμούς:

Για τις αλλαγές στην Ιστορία και τα Μαθηματικά

Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι επιστημονικές συζητήσεις που κάνουμε. Να δεχτούμε κατ’ αρχήν ότι αυτά είναι ζητήματα που προκύπτουν από επιστημονικές συζητήσεις οι οποίες, όπως ξέρετε, δεν έχουν μονοσήμαντη κατάληξη. Πρέπει λοιπόν να εξαντλήσουμε όλα τα επιχειρήματα ως προς τον εκσυγχρονισμό αυτών των μαθημάτων. Διότι τα μαθήματα αυτά πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τα πρόσφατα αποτελέσματα  των ερευνών κι επίσης τους πρόσφατους προβληματισμούς ως προς την παιδαγωγική διάσταση της διδασκαλίας. Η αλλαγή, σύμφωνα με το σχέδιο μας, θα αρχίσει από τη Β’ Λυκείου, θα συνεχιστεί και στις άλλες τάξεις, θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο ώστε για ένα χρόνο θα τη δοκιμάσουμε και να την αποτιμήσουμε. Παράλληλα, θα γίνουν και οι επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών. Οι αλλαγές στα μαθήματα δεν είναι κάτι που γίνεται απότομα και με ένα ριζοσπαστικό τρόπο. Το ριζοσπαστικό είναι αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε μέσα από διαδοχικές προσεγγίσεις. Και θα αρχίσουμε από τον Σεπτέμβριο σιγά-σιγά το ξεδίπλωμα της νέας διδασκαλίας αυτών των μαθημάτων.

Για το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών

Οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών δεν εξαρτώνται μόνο από την Κυβέρνηση. Είναι πρώτη προτεραιότητα για μας στις συζητήσεις που κάνουμε με τους θεσμούς και, όπως έχω δηλώσει και στη ΔΟΕ και στην ΟΛΜΕ, τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ο αριθμός των μονίμων διορισμών και το σύστημα πρόσληψης. Δεν θέλω να πω τίποτα τώρα, διότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και από τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε σε συνθέσεις ώστε κάτι το οποίο θα δώσει μεγάλη δυναμική στα σχολεία, όπως είναι οι μόνιμοι διορισμοί, να μην υπονομευθεί από ένα σύστημα για το οποίο μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφωνίες. Πρέπει να δούμε πώς θα ληφθεί υπόψιν και η προϋπηρεσία που έχει ένας τεράστιος αριθμός εκπαιδευτικών. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είναι αναπληρωτές για εννέα  και δέκα χρόνια ή ακόμα περισσότερο. Νομίζω ότι  πρέπει η Πολιτεία να σεβαστεί και αυτή την κατάσταση, δηλαδή το γεγονός ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που είναι με μία βαλίτσα στο χέρι, και κάθε χρόνο δεν ξέρουν αν θα ξαναπάνε στο ίδιο σχολείο με εργασιακές συνθήκες που έχουν. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και πολύ ευαίσθητοι  ως προς το πώς νέοι εκπαιδευτικοί θα μπουν στην εκπαίδευση. Άρα, είναι μία ισορροπία πάρα πολύ δύσκολη την οποία θα πρέπει να εξασφαλίσουμε με συναίνεση, διότι και οι νέοι δεν μπορεί να είναι παρατημένοι από την Πολιτεία. Είναι ένα ζήτημα πολύ σύνθετο το οποίο μελετάμε και συζητάμε αλλά είναι προφανές ότι όταν θα ανακοινωθεί ο αριθμός θα ανακοινωθεί και με σαφήνεια το σύστημα πρόσληψης. Για πρώτη φορά έχει αποτυπωθεί η ανάγκη μονίμων διορισμών και γραπτά στα κείμενα που ανταλλάσσουμε με τους Θεσμού κι αυτό έχει μία μεγάλη σημασία. Μέχρι την ανακοίνωση του συγκεκριμένου αριθμού υπάρχει μία απόσταση απόψεων με τους θεσμούς την οποία συζητάμε κι ελπίζουμε να καταλήξουμε σ’ έναν ικανοποιητικό αριθμό προσλήψεων.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...