Τελευταία Νέα

Sunday, 03/18/18, 04:56Πως θα επηρεαστούν από το Νέο Σχέδιο Νόμου οι κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης. Νέα κριτήρια και για Διευθυντές και Υποδιευθυντές

Δημοσιεύτηκε:

8:25 μμ Μάρτιος 10th, 2018

Νέο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου» ετοιμάζεται να εισάγει για διαβούλευση τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Παιδείας.

Την πρόθεση αυτή είχε αποκαλύψει ο Υπουργός Παιδείας πριν ένα μήνα περίπου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι αμέσως μετά το νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την οργάνωση των δομών στήριξης και της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το σχέδιο νόμου αφορά πρώτον την αναδιάρθρωση των «δομών υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου», δεύτερον τους όρους των νέων κρίσεων των στελεχών εκπαίδευσης (διευθυντές εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι κλπ) οι οποίες κρίσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2018/19, τρίτον τις νέες προϋποθέσεις κρίσης και επιλογής των χιλιάδων διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και τέταρτον την αυτοαξιολόγηση των σχολείων.

Όλες οι πληροφορίες εστιάζουν σε σημαντική μείωση του σημερινού αριθμού σχολικών συμβούλων.

Παράλληλα οι νέοι σχολικοί σύμβουλοι (ή περιφερειακοί συντονιστές εκπαιδευτικού έργου και επιμόρφωσης – ΠΣΕΕ) θα επιλεγούν πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους με όρους που θα κόβουν «μόρια» σε όσους κυρίως έχουν διατελέσει σχολικοί σύμβουλοι αρκετά χρόνια.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Περισσότεροι οι μαθητές; Μεγαλύτερο επίδομα ευθύνης για τους Διευθυντές

Στο νέο νόμο θα δίνεται βαρύτητα στις επιδόσεις  των διευθυντών σχολικών μονάδων και  κατά τη διάρκεια της θητείας τους

Ένα από τα παραδοτέα που θέλουν οι Θεσμοί από το χώρο της εκπαίδευσης   είναι και ένα νέο πλαίσιο επιλογής και αξιολόγησης όλων των στελεχών

Αυτό το πλαίσιο επιλογής θα γίνει γνωστό με το σχέδιο νόμου για τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου,  που η δημοσιοποίησή του αναμένεται από μέρα σε μέρα .

Στο κείμενο συμφωνίας με τους Θεσμούς αναφέρεται ότι οι Αρχές( ΥΠ.Π.Ε.Θ)  πρέπει να υιοθετήσουν νομοθετικά μέτρα για την αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων και των ανώτερων διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης.

Η πρόταση του ΥΠ.Π.Ε.Θ για το Νέο Δίκτυο Δομών Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου, και στο κεφάλαιο: «επιλογή και αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευσης», περιγράφει τις προθέσεις για τη διαμόρφωση των κριτηρίων επιλογής  όλων  των στελεχών ( Διευθυντών Εκπαίδευσης, Σχολικών Συμβούλων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων κ.α).

Διαβάστε εδώ σχετική δημοσίευση του fresh-education για τα νέα κριτήρια.

Οι κρίσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων   θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2018/19.

Οι Διευθυντές σχολικών μονάδων όμως έχουν κριθεί πρόσφατα με το Ν. 4473 /30/5/2017 για τριετή θητεία, που λήγει δηλαδή με το τέλος της σχολικής χρονιάς 2019-2020 και άρα δεν αναμένεται να επανακριθούν με το νέο νόμο.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πως θα επιλέγονται οι Υποδιευθυντές. Οι αναπληρωτές δεν θα εκφράζουν γνώμη

Όμως στο νέο νόμο θα δίνεται βαρύτητα στις επιδόσεις  των διευθυντών σχολικών μονάδων και  κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Αυτό σημαίνει ότι δε θα δίνεται βαρύτητα μόνο στην αξιολόγηση κατά  την επιλογής τους( μετρήσιμα, συνέντευξη ) αλλά και στο κατά πόσο μπόρεσαν να εκπληρώσουν καθήκοντα της θέσης τους, όπως αυτά  θα περιγράφονται στο νέο νόμο μέσα από διαδικασίες  αξιολόγησης.

Επομένως η αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του Διευθυντή σχολικής μονάδας,  η οποία έχει τονιστεί ότι θα αξιολογείται διαρκώς, θα είναι καθοριστική για την ανανέωση της θητείας του, σύμφωνα με τα έως τώρα σχετικά κείμενα και δηλώσεις.

http://www.fresh-education.gr/

 

          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Κανένας μόνιμος διορισμός και την επόμενη σχολική χρονιά είπε ο Γαβρόγλου

Αρ. Πρωτ. 572 Αθήνα 17/3/2018Προς Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.   Για τη ...

Μοιράσου!