Home / Featured / Όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες εκπαιδευτικών μόνιμων και αναπληρωτών

Όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες εκπαιδευτικών μόνιμων και αναπληρωτών

Δημοσιεύτηκε: 7:33 πμ Μάρτιος 2nd, 2018  


Παναγιώτης Ποζίδης

Γραμματέας Ν.Τ Α.Δ.Ε.Δ.Υ Κέρκυρας,

Συνάδελφοι,

Στο κείμενο αυτό γίνεται μια καταγραφή όλου του νομοθετικού πλαισίου, που αφορά στις άδειες των εκπαιδευτικών (μόνιμων και αναπληρωτών). Η καταγραφή είναι λεπτομερής, επικαιροποιημένη και συμπεριλαμβάνει μέχρι και τις πρόσφατες αλλαγές (28.2.2018). Ελπίζω να σας βοηθήσει και να συμβάλλει στη γνώση των δικαιωμάτων μας ως εργαζομένων και στη διαλεύκανση θεμάτων, όπου υπάρχουν κενά και απορίες. Σας επισημαίνω ότι σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται περιληπτική αναφορά, γι’ αυτό περιγράφεται η πλήρης παραπομπή σε νομοθεσία, για να ανατρέχετε, αν χρειάζεται, για περισσότερες εξειδικευμένες πληροφορίες.

Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον διευκρίνηση ή βοήθεια.

Οι άδειες των (μόνιμων και αναπληρωτών) εκπαιδευτικών είναι:

 

  1. Κανονική άδεια απουσίας

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί[1]

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες εντάσσονται στους υπαλλήλους που έχουν διακοπές εργασίας και για το λόγο αυτό μπορούν, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης, να παίρνουν ως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κανονική άδεια με αποδοχές κατά ημερολογιακό έτος.  Η άδεια χορηγείται ανεξάρτητα από το χρόνο προϋπηρεσίας του εκπαιδευτικού.  Μια προσαύξηση της κανονικής άδειας τεσσάρων ημερών που δικαιούνται όσοι υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές δεν έχει εφαρμογή στους εκπαιδευτικούς (μόνο σε όσους αποσπώνται σε φορείς).

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[2]

Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς λειτουργούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου,  μπορεί να χορηγηθεί κανονική  άδεια απουσίας  με  αποδοχές  για επτά (7) το πολύ εργάσιμες ημέρες κατά τη διάρκεια της σύμβασης τους, για λόγους εξαιρετικής ανάγκης. Επισημαίνεται ότι για τη χορήγηση αυτής της άδειας δεν υπάρχει καμιά προϋπόθεση σε σχέση με την προϋπηρεσία τους.

  1. Άδειες διευκολύνσεων
  2. Άδεια γάμου

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί[3]

Οι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα άδειας απουσίας με αποδοχές πέντε (5) εργάσιμων ημερών σε περίπτωση γάμου. Επισημαίνεται ότι εργάσιμες νοούνται όλες οι μέρες εκτός από τις επίσημες αργίες[4]. Η άδεια αυτή χορηγείται αμέσως πριν ή μετά την τέλεση του γάμου και όχι άλλη χρονική περίοδο εντός του ημερολογιακού έτους.

Χορήγηση άδειας γάμου σε περίπτωση σύναψης συμφώνου συμβίωσης: Οι αντισυμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης του Ν. 4356/2015 εξομοιώνονται πλήρως με τους έγγαμους και ως προς τη χορήγηση άδειας γάμου.

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[5].

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται άδεια απουσίας με αποδοχές πέντε (5) εργάσιμων ημερών σε περίπτωση γάμου, η οποία χορηγείται σε διάστημα αμέσως πριν ή μετά την τέλεση του γάμου και όχι σε άλλη χρονική περίοδο εντός του ημερολογιακού έτους.

  1. Άδεια σε περίπτωση θανάτου συγγενή

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί[6]

Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα άδειας απουσίας με αποδοχές τριών (3) εργάσιμων ημερών συνεχόμενα με το γεγονός σε περίπτωση θανάτου συζύγου τους ή και συγγενούς έως και β’ βαθμού. Συγγενείς ως και β΄ βαθμού θεωρούνται οι γονείς, τα παιδιά, τα αδέλφια, τα εγγόνια και οι πάπποι, τόσο οι εξ αίματος όσο και οι εξ αγχιστείας.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν σχετική ληξιαρχική πράξη. Αν δεν προκύπτει ο βαθμός συγγένειας, μπορεί να συνυποβληθεί υπεύθυνη δήλωση.

 

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[7]

Οι αναπληρωτές δικαιούνται σε περίπτωση θανάτου συζύγου, παιδιού, γονέα ή αδελφού άδεια απουσίας με αποδοχές δύο (2) εργάσιμων ημερών αμέσως μετά το γεγονός.

 

  • Άδεια γέννησης παιδιού

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί[8]

Στον πατέρα εκπαιδευτικό χορηγείται άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών σε περίπτωση γέννησης παιδιού. Η άδεια αυτή χορηγείται και σε περίπτωση υιοθεσίας, αν το παιδί δεν έχει υπερβεί το 2ο έτος της ηλικίας του. Η χορήγηση αφορά σε συνεχόμενες ημέρες με το γεγονός της γέννησης ή υιοθεσίας του παιδιού και όχι σε άλλη χρονική περίοδο.  Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν ληξιαρχική πράξη γέννησης ή δικαστική απόφαση αντίστοιχα.

 

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[9]

Ο πατέρας αναπληρωτής εκπαιδευτικός δικαιούται κι αυτός δύο (2) εργάσιμες ημέρες σε περίπτωση γέννησης παιδιού, που χορηγείται συνεχόμενα με το γεγονός και όχι σε άλλη χρονική περίοδο.

 

  1. Άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος

Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[10]

Στις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές οι εκπαιδευτικοί  δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές διάρκειας μιας (1) ως τριών (3) ημερών, κατά περίπτωση, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Ειδικότερα:

  1. για μετακίνηση σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων: άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.
  2. για μετακίνηση σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω: άδεια δύο εργάσιμων ημερών, αν κινούνται οδικά.
  3. για μετακίνηση σε νησιά ή από νησιά, χωρίς οδική πρόσβαση: η άδεια εξετάζεται από το Διευθυντή της Εκπαίδευσης, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης.

Για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες, που ορίζονται εκλογικά τμήματα και παραμένουν κλειστές την Παρασκευή και τη Δευτέρα, οι ημέρες αυτές θεωρούνται ως μέρος της άδειας.

Σε κάθε περίπτωση διενέργειας εκλογών εκδίδεται εγκύκλιος με τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους εκπαιδευτικούς.

 

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται την άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

 

  1. Άδεια για συμμετοχή σε δίκη

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί[11]

Οι εκπαιδευτικοί  δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές διάρκειας μιας ως τριών ημερών, κατά, για τη συμμετοχή σε δίκη σε οποιοδήποτε δικαστήριο. Η συμμετοχή νοείται με όλες τις ιδιότητες: ενάγοντα ή εναγόμενου, μηνυτή ή μηνυθέντος, αιτούντος ή καθού, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα και φυσικά του ενόρκου. Η άδεια αυτή χορηγείται στον εκπαιδευτικό για ειδικό λόγο, ο οποίος αφορά τον ίδιο προσωπικά και όχι άλλο πρόσωπο, όπως το σύζυγο ή το παιδί του.

Ο αριθμός των ημερών της άδειας αυτής προσδιορίζεται ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο να υπερβαίνει κάθε φορά τις τρεις εργάσιμες ημέρες και χορηγείται και για πειθαρχικές υποθέσεις[12].

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[13]

Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς παρέχονται άδειες συμμετοχής σε δίκη για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά τους και αφαιρούνται από τις δεκαπέντε ημέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούνται[14].

 

  1. Άδεια νοσήματος.

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί[15]

Οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν οι ίδιοι ή έχουν σύζυγο ή παιδί που πάσχει από νόσημα, το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές ως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο.

Η άδεια αυτή χορηγείται και σε υπαλλήλους που έχουν παιδιά που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down, καθώς επίσης και σε υπαλλήλους με παιδιά που πάσχουν από Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.) εφόσον είναι ανήλικα ή είναι ενήλικα, αλλά δεν εργάζονται.

Στον εκπαιδευτικό, φυσικό, ή θετό γονέα παιδιού ηλικίας ως και 18 ετών συμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση, από νεοπλασματική ασθένεια ή χρήζει μεταμόσχευσης, χορηγείται, επιπλέον των 22 ημερών και εφόσον τις έχει εξαντλήσει, ειδική γονική άδεια διάρκειας δέκα εργάσιμων ημερών κατά ημερολογιακό έτος, με αποδοχές, κατά απόλυτη προτεραιότητα. Την άδεια των 10 εργάσιμων ημερών τη δικαιούται και εκπαιδευτικός ανάδοχος γονέας παιδιού το οποίο πάσχει από τα συγκεκριμένα νοσήματα  (άρθρο 51 του Ν. 4075/2012).

 

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[16]Χορήγηση άδειας για δυσίατα νοσήματα[17]

Οι αναπληρωτές οι  οποίοι πάσχουν ή έχουν παιδιά που πάσχουν από νόσημα, το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση δικαιούνται έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο επιπλέον κανονική άδεια, από τις οποίες οι έντεκα (11) με αποδοχές και οι έντεκα (11) χωρίς αποδοχές.

Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που πάσχουν από δυσίατα νοσήματα, χορηγείται αναρρωτική άδεια  διάρκειας δεκαπέντε ημερών, επιπλέον της προβλεπόμενης, η οποία είναι αμειβόμενη και λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος πραγματικής διδακτικής υπηρεσίας για όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται πιστοποιητικό από τα ΚΕ.Π.Α, όπου θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας και το χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει.

Στο φυσικό ή θετό γονέα παιδιού ηλικίας έως και 18 ετών, το οποίο πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση, από νεοπλασματική ασθένεια, ή χρήζει μεταμόσχευσης χορηγείται επιπλέον των 22 ημερών και αφού έχει εξαντλήσει τις 11 ημέρες με αποδοχές, ειδική γονική άδεια, διάρκειας δέκα εργάσιμων ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασης, με αποδοχές,  κατά απόλυτη προτεραιότητα. Την άδεια αυτή των 10 εργάσιμων ημερών τη δικαιούται και ο ανάδοχος γονέας παιδιού, το οποίο πάσχει από τα συγκεκριμένα νοσήματα.[18]

Η ειδική γονική άδεια σοβαρών νοσημάτων των παιδιών χορηγείται και στο φυσικό, θετό ή ανάδοχο γονέα παιδιού ηλικίας έως δεκαοκτώ ετών, που πάσχει από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down ή αυτισμό[19].

 

  • Άδεια αναπηρίας.

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί[20]

Εκπαιδευτικοί με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω δικαιούνται κάθε ημερολογιακό έτος άδεια με αποδοχές έξι εργάσιμων ημερών επιπλέον της κανονικής τους άδειας. Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται πιστοποιητικό από τα ΚΕ.Π.Α, όπου θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας και το χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει.

 

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[21]

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω δικαιούνται από την υπηρεσία για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβασή τους ειδική άδεια με αποδοχές έξι εργάσιμων ημερών επιπλέον της κανονικής τους άδειας.

Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται πιστοποιητικό από τα ΚΕ.Π.Α, όπου θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας και το χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει το πιστοποιητικό.

 

  • Άδεια αιμοδοσίας.

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί[22]

Ο εκπαιδευτικός που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία, προσέρχεται σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοληψίας από δική του πρωτοβουλία, για να προσφέρει αίμα, καθώς και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων, δικαιούται ειδική άδεια απουσίας δύο (2) ημερών πέραν της ημέρας αιμοδοσίας, με πλήρεις αποδοχές.

Οι δύο αυτές ημέρες άδειας μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας, είτε οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο και δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.

 

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[23]

Στους εθελοντές αιμοδότες χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών σε περίπτωση συμμετοχής τους σε αιμοδοσία. Οι δύο αυτές ημέρες άδειας χορηγούνται πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας ή οποτεδήποτε μέσα στο χρονικό διάστημα της σύμβασής τους.

 

  1. Άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί[24]

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παίρνουν άδειες για να παρακολουθήσουν τη σχολική επίδοση των παιδιών τους ως εξής:

  • ως τέσσερις (4) ημέρες το χρόνο όσοι έχουν ένα παιδί που παρακολουθεί μαθήματα Α/θμιας ή Β/θμιας εκπαίδευσης,
  • έως πέντε (5) ημέρες το χρόνο όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης και
  • έως έξι (6) ημέρες το χρόνο για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα σε διαφορετική βαθμίδα εκπαίδευσης.

Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές και χορηγείται στον ένα γονέα. Αν και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, αποφασίζουν με κοινή συμφωνία, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας και για πόσο χρονικό διάστημα, που πάντως η συνολική διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβεί το οριζόμενο ανώτατο όριο κατά περίπτωση και για τους δύο γονείς. Η άδεια χορηγείται στο γονέα εκπαιδευτικό, ανεξάρτητα αν ο άλλος γονέας δεν εργάζεται.

 

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[25]

Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών ηλικίας ως 16 ετών, τα οποία είναι μαθητές χορηγείται άδεια με αποδοχές ορισμένων ωρών ή ολόκληρης ημέρας και ως τέσσερεις ημέρες ανά σύμβαση, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρόοδο των παιδιών τους. Η άδεια χορηγείται στον έναν από τους δύο γονείς.  Αν και οι δύο είναι δικαιούχοι, αποφασίζουν από κοινού κάθε φορά ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά και για τους δύο γονείς τις τέσσερις ημέρες.

 

  1. Άδεια για επιστημονικούς ή επιμορφωτικούς λόγους.

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί[26]

Χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας σε εκπαιδευτικούς που μετέχουν σε διαγωνισμούς για να πάρουν υποτροφία ή να εισαχθούν στην ΕΣΔΔ και στην ΕΣΤΑ του Ε.Κ.Δ.Δ.Α ή για να επιλεγούν για φοίτηση σε κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών, σε αντικείμενα που ενδιαφέρουν την υπηρεσία.

Όμοιες άδειες μπορεί να χορηγούνται για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες για επιστημονικούς ή επιμορφωτικούς λόγους χορηγούνται από το Διευθυντή Εκπαίδευσης.

 

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[27]

Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο (Διευθυντής Εκπαίδευσης) και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο το χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει. Στο χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.

 

  1. Άδεια εξετάσεων

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί[28]

Στους εκπαιδευτικούς που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί, χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές. Η άδεια αυτή χορηγείται μετά από αίτηση του εκπαιδευτικού, ο οποίος πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση της σχολής ότι έλαβε μέρος σε εξετάσεις.

Η άδεια εξετάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος και χορηγείται συνεχώς ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο, που ζητά ο ενδιαφερόμενος, με βάση το πρόγραμμα εξετάσεων. Για κάθε ημέρα εξετάσεων χορηγείται άδεια μιας ημέρας και μπορούν να τη λάβουν και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε προγράμματα μετεκπαίδευσης ή μεταπτυχιακά προγράμματα ανοιχτού πανεπιστημίου της ημεδαπής ή αλλοδαπής ασχέτως εάν οι εξετάσεις διεξάγονται κατά το Σαββατοκύριακο.

Οι άδειες εξετάσεων ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς που εκπονούν διδακτορική διατριβή, προκειμένου να συναντηθούν με τον επιβλέποντα καθηγητή, να παρουσιάσουν τη διατριβή τους ή να την υποστηρίξουν, μετά από συνεκτίμηση των αναγκών τόσο της Υπηρεσίας όσο και της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής των ενδιαφερομένων.

Άδεια εξετάσεων χορηγείται και για την ορκωμοσία των εκπαιδευτικών μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

 

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[29]

Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί, χορηγείται άδεια εξετάσεων με αποδοχές και με την υποχρέωση να προσκομίσουν βεβαίωση της Σχολής ότι έλαβαν μέρος σε εξετάσεις. Η άδεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κατά τη διάρκεια της σύμβασης[30] (σημ. κι όχι ημερολογιακό έτος) και χορηγείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών.

 

  • Άδεια για ασθένεια παιδιού[31]

Υπάλληλοι που έχουν ανήλικα παιδιά δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των παιδιών τους. Για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι, η άδεια ανέρχεται σε πέντε εργάσιμες ημέρες, ενώ για τους  μονογονείς ανέρχεται σε έξι για κάθε ημερολογιακό έτος.

Ειδικότερα ισχύουν τα εξής:

Η άδεια είναι με πλήρεις αποδοχές, ο χρόνος λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και χορηγείται στον ένα γονέα. Αν και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, λαμβάνουν από κοινού την άδεια, η διάρκεια της οποίας και για τους δύο δεν μπορεί να υπερβεί τον αριθμό των ημερών, που δικαιούται.

Η άδεια χορηγείται στο γονέα εκπαιδευτικό, ανεξάρτητα αν ο άλλος γονέας δεν εργάζεται.

Ο συνολικός χρόνος της άδειας δεν εξαντλείται υποχρεωτικά. Τυχόν υπόλοιπο που δεν έχει ληφθεί δε μεταφέρεται στο επόμενο έτος, ούτε καταβάλλεται αποζημίωση στον εκπαιδευτικό.

Για τη χορήγηση της άδειας αυτής θα πρέπει ο γονέας εκπαιδευτικός να υποβάλει αίτηση στο Σχολείο που υπηρετεί οργανικά ή με απόσπαση, προκειμένου να του χορηγηθεί η άδεια. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται σε επτά ημέρες από την απουσία του και τη χορηγούν οι Διευθυντές των σχολείων.

 

  • Άδεια για συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες[32]

Στους εκπαιδευτικούς που είναι:

  1. i) εν ενεργεία αθλητές και αθλήτριες, μέλη των εθνικών ομάδων ή προεθνικών ομάδων των αναγνωρισμένων αθλητικών ομοσπονδιών που καλλιεργούν άθλημα ή αγώνισμα αθλήματος που περιλαμβάνεται στο εκάστοτε ισχύον πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων,
  2. ii) προπονητές ή προπονήτριες,

iii) μέλη του Δ.Σ αθλητικών ομοσπονδιών, που συμμετέχουν στην Ο.Ε των αγώνων, και

  1. iv) διεθνείς διαιτητές και κριτές που λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς αγώνες,

μπορεί να χορηγηθεί άδεια με αποδοχές, προκειμένου να συμμετέχουν στους αγώνες αυτούς. Ίδια άδεια μπορεί να χορηγηθεί και σε εκπαιδευτικούς εν ενεργεία αθλητές μέλη των εθνικών ομάδων και στους προπονητές τους, κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε επίσημους αγώνες για την πρόκριση στις διεθνείς διοργανώσεις.

Τα ίδια εφαρμόζονται ανάλογα και στους αθλητές με αναπηρία (ΑΜΕΑ), κωφούς, συνοδούς τους, μέλη εθνικών ομάδων, προπονητές τους, μέλη του Δ.Σ αθλητικών ομοσπονδιών που συμμετέχουν στην Ο.Ε Αγώνων, καθώς και στους διαιτητές και κριτές που συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις.

Στη συγκεκριμένη διάταξη δεν εμπίπτουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υπάγονται στις ρυθμίσεις του Π.Δ.410/1988 (άρθρο 89) και συμπληρωματικά στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

 

  1. Αναρρωτική άδεια

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί[33]

Στον εκπαιδευτικό που είναι ασθενής ή χρειάζεται να αναρρώσει, χορηγείται αναρρωτική άδεια με αποδοχές τόσων μηνών όσα είναι τα έτη της υπηρεσίας του, υπολογιζόμενης και της αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας του, από την οποία αφαιρείται το σύνολο των αναρρωτικών αδειών που τυχόν έχει λάβει μέσα στην προηγούμενη πενταετία. Αναρρωτική άδεια χορηγούμενη χωρίς διακοπή δεν μπορεί να υπερβεί τους δώδεκα μήνες.

Στον εκπαιδευτικό που πάσχει από δυσίατο νόσημα, χορηγείται αναρρωτική άδεια με διπλάσια διάρκεια από την προαναφερόμενη.

Η αναρρωτική άδεια χορηγείται ανά μήνα ή σε περίπτωση δυσίατων νοσημάτων ανά εξάμηνο, κατ’ ανώτατο όριο, ύστερα από γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής.

Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες χορηγούνται με γνωμάτευση θεράποντος γιατρού έως οκτώ (8) ημέρες κατά ημερολογιακό έτος. Δύο από αυτές, αλλά όχι συνεχόμενες, μπορούν να χορηγούνται μόνο με υπεύθυνη δήλωση του εκπαιδευτικού.  Αναρρωτική άδεια πέραν των οκτώ ημερών το έτος χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής, με εξαίρεση την περίπτωση που η άδεια χορηγείται με γνωμάτευση διευθυντή κλινικής δημόσιου νοσοκομείου και εφόσον πρόκειται για νοσηλεία επτά ημερών τουλάχιστον ή κατόπιν χειρουργικής επέμβασης σε δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική.

Η Υπηρεσία υποχρεούται να ελέγχει κατ’ οίκον τους ασθενείς εκπαιδευτικούς οι οποίοι κάνουν χρήση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών κατ’ επανάληψη, αποστέλλοντας ελεγκτή ιατρό για επίσκεψη και εξέταση στο σπίτι του ασθενούς εκπαιδευτικού.

Διαδικασία χορήγησης:

  1. Ο υπάλληλος που κωλύεται να προσέλθει στην εργασία του λόγω ασθένειας ενημερώνει την Υπηρεσία για την αδυναμία αυτή την ίδια ημέρα, που του χορηγεί αναρρωτική άδεια ύστερα από αίτησή του που υποβάλλεται σε επτά ημέρες από την απουσία του.
  2. Άδεια διάρκειας πέραν του ενός μηνός για ψυχική νόσο δεν χορηγείται, αν δεν έχει προηγηθεί νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Παράτασή της ή χορήγηση νέας άδειας, εφόσον υπερβαίνει, συνολικά ή τμηματικά, τον ένα μήνα μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος χορηγείται ύστερα από αναλυτική έκθεση θεράποντος γιατρού και έκθεση εξέτασης λειτουργικότητας του ασθενούς.

Πρόσθετες πληροφορίες

Κατά τη διαδικασία χορήγησης των αναρρωτικών αδειών, τηρείται πρωτόκολλο, με ευθύνη του Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας. Ο εκπαιδευτικός υποβάλλει το αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το οποίο πρωτοκολλείται και ο Διευθυντής εκδίδει απόφαση χορήγησης αναρρωτικής άδειας, την οποία κοινοποιεί στον ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό και στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που για τη χορήγηση της άδειας χρειάζεται γνώμη της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής (ΥΕ), ο Διευθυντής διαβιβάζει αντίγραφο της αίτησης του εκπαιδευτικού με τα πρωτότυπα παραστατικά στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, που τα διαβιβάζει στην αρμόδια ΥΕ. Η Απόφαση της ΥΕ μαζί με τα παραστατικά φυλάσσονται στον ατομικό φάκελο του εκπαιδευτικού στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ενώ αντίγραφο της Απόφασης διαβιβάζεται στο Διευθυντή προκειμένου να προβεί στη χορήγηση της άδειας.

 

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[34]

Για τις αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ισχύουν τα εξής:

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασής τους δικαιούνται δεκαπέντε (15) ημέρες αναρρωτική άδεια με αποδοχές, εφόσον έχουν συμπληρώσει δεκαήμερη παροχή εργασίας. Όταν υπάρχει σπουδαίος λόγος (ασθένεια, επιπλοκές κύησης) χορηγείται ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει δεκαήμερη παροχή εργασίας. Αυτές οι 15 ημέρες αναρρωτικής άδειας με αποδοχές αναγνωρίζεται και σαν χρόνος διδακτικής υπηρεσίας.

Αρμόδια όργανα να βεβαιώσουν την ανικανότητα για εργασία όταν η καταβολή του ημερομισθίου βαραίνει κυρίως τον ασφαλιστικό φορέα (δηλαδή αναρρωτική άδεια από 4 ημέρες και πάνω τη φορά) είναι:

  • Ο θεραπευτής γιατρός της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ (Ιατρεία πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και όχι συμβεβλημένοι γιατροί με τον πρώην ΟΠΑΔ) ειδικότητας αντίστοιχης με την πάθηση του ασφαλισμένου, ο οποίος μπορεί να βεβαιώνει ανικανότητα μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, είτε συνεχείς, είτε διακεκομμένες.
  • Για τους ασφαλισμένους που εξέρχονται από νοσοκομείο, το οποίο λειτουργεί με τη μορφή Ν.Π.Δ.Δ., η βεβαίωση της ανικανότητας για εργασία μέχρι δεκαπέντε ημερών μπορεί να γίνει από τον υπεύθυνο του Τμήματος, ενώ για τους ασφαλισμένους που εξέρχονται από άλλα θεραπευτήρια συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, για το ίδιο χρονικό διάστημα, μπορεί να βεβαιωθεί ανικανότητα για εργασία από τον αρμόδιο ελεγκτή γιατρό του ΕΟΠΥΥ.
  • Η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), για βεβαίωση ανικανότητας πέραν των δεκαπέντε (15) ημερών, στην οποία θα πρέπει να παραπέμπεται ο ασφαλισμένος εντός πέντε (5) ημερών το αργότερο, από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης από το θεραπευτή γιατρό.

Δηλαδή, σε όλες τις περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών που υπερβαίνουν τις 3 ημέρες τη φορά, για την καταβολή του αντιμισθίου στον εκπαιδευτικό είναι απαραίτητη η προσκόμιση του αδειολογίου των Υγειονομικών δομών (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Σε αντίθετη περίπτωση ο εκπαιδευτικός θα παραπέμπεται στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) για τη βεβαίωση της ανικανότητας για εργασία.

Για αναρρωτικές άδειες χρονικού διαστήματος μικρότερου των τριών (3) ημερών τη φορά,  αρκεί η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από γιατρό συμβεβλημένο με το ΕΟΠΥΥ (είτε ανήκει στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είτε στον πρώην ΟΠΑΔ)

 

  1. Άδειες αιρετών Ο.Τ.Α

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί[35]

Σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν στους αιρετούς ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού εφαρμόζονται (συνοπτικά) τα εξής:

Α’ βαθμού

Σε όλους τους δημάρχους, αντιδημάρχους (υποχρεωτικά, ανεξάρτητα από το αν υποβάλλουν σχετική αίτηση) και στους προέδρους δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές για όλο το διάστημα της θητείας τους.

Στους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων κ.ά.. χορηγείται ειδική άδεια 60 ημερών κατά ημερολογιακό έτος.

Στα μέλη του Δ.Σ της Κ..Ε.Δ.Ε χορηγείται ειδική άδεια 60 ημερών το έτος επιπλέον της κανονικής.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους την ημέρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ή των επιτροπών του Δήμου στις οποίες είναι μέλη, εφόσον διεξάγονται σε εργάσιμες ώρες και ημέρες.

Β’ βαθμού

Στους περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και προέδρους του Π.Σ χορηγείται υποχρεωτικά, ειδική άδεια χωρίς αποδοχές για όλο το διάστημα που ασκούν τα καθήκοντά τους.

Στα μέλη επιτροπών της περιφέρειας  χορηγείται ειδική άδεια έως 60 ημέρες το χρόνο για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων χορηγείται ειδική άδεια 30 εργάσιμων ημερών επιπλέον της κανονικής άδειας.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους για δύο  ημέρες και όσοι κατοικούν και εργάζονται σε νησί έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους μία ημέρα επιπλέον.

 

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Στους αναπληρωτές που έχουν εκλεγεί αιρετά μέλη ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού ισχύουν οι εξής διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους μόνιμους:

Α’ βαθμού

Στους αναπληρωτές οι διαφορές που υπάρχουν είναι:

Στους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων των δήμων με πληθυσμό κάτω των 100.000 κατοίκων χορηγείται ειδική άδεια 60 ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασής τους και μέχρι 7 ημέρες το μήνα.

 

Β’ βαθμού

Στα μέλη των επιτροπών της περιφέρειας,  χορηγείται ειδική άδεια ως 60 ημέρες κατά τη διάρκεια της σύμβασης τους και μέχρι 7 ημέρες το μήνα για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων χορηγείται ειδική άδεια 30 εργάσιμων ημερών κατά τη διάρκεια της σύμβασής τους και μέχρι 4 ημέρες το μήνα επιπλέον της κανονικής άδειας.

(περισσότερες λεπτομέρειες στο νομικό πλαίσιο που αναφέρεται)

 

 

  1. Συνδικαλιστικές άδειες

Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[36]

Στους εκπαιδευτικούς χορηγούνται υποχρεωτικά συνδικαλιστικές άδειες με αποδοχές ως εξής:

 

Πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Στον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα  του Δ.Σ πέντε ημέρες το μήνα, αν τα μέλη της οργάνωσης είναι 500 και πάνω και τρεις ημέρες, αν τα μέλη της οργάνωσης είναι λιγότερα.

Δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις

  • στον Πρόεδρο και στο Γενικό Γραμματέα των Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών, εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτά οργανώσεις έχουν πάνω από 10.000 ψηφίσαντα μέλη, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους,
  • στον Πρόεδρο των Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών, εφόσον οι υπαγόμενες σε αυτά πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν από 1.501 μέχρι 10.000 ψηφίσαντα μέλη, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία του, και δεκαπέντε (15) ημέρες το μήνα αν έχουν μέχρι 1.500 ψηφίσαντα μέλη.
  • στον Αντιπρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία των Δ.Σ των πιο αντιπροσωπευτικών δευτεροβάθμιων οργανώσεων δεκαπέντε (15) ημέρες το μήνα.
  • στα υπόλοιπα μέλη των Δ.Σ των πιο αντιπροσωπευτικών δευτεροβάθμιων οργανώσεων εννέα (9) ημέρες το μήνα,

Στους αντιπροσώπους χορηγείται άδεια απουσίας για όλη τη διάρκεια συνεδρίων που συμμετέχουν.

Τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις

α) στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Γενικό Συμβούλιο) της πιο αντιπροσωπευτικής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης (ΑΔΕΔΥ) για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους,

β)  στους αντιπροσώπους στις τριτοβάθμιες οργανώσεις άδεια απουσίας για όλη τη διάρκεια συνεδρίων που συμμετέχουν.

ι) στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Γραμματείας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους.

Ο χρόνος απουσίας των εργαζομένων με συνδικαλιστική άδεια θεωρείται χρόνος πραγματικής εργασίας για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εργασιακή και ασφαλιστική σχέση.

  1. Άδειες διευκολύνσεων υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις

Άδειες μητρότητας

Μόνιμες εκπαιδευτικοί[37]

Στις εκπαιδευτικούς, οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο μήνες πριν και τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Η άδεια κύησης  χορηγείται ύστερα από βεβαίωση του θεράποντα γιατρού για τον πιθανολογούμενο χρόνο τοκετού. Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που είχε πιθανολογηθεί αρχικά, η άδεια που είχε χορηγηθεί, παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία του τοκετού, χωρίς αυτή η παράταση να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου της άδειας λοχείας που χορηγείται μετά τον τοκετό. Όταν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλιστεί συνολικός χρόνος άδειας πέντε μηνών.

Σε περίπτωση γέννησης παιδιού πέραν του τρίτου, (δηλαδή 4ου και άνω) η άδεια λοχείας προσαυξάνεται κατά δύο (2) μήνες.  Σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, η άδεια λοχείας αυξάνεται κατά ένα (1) μήνα για κάθε παιδί πέραν του ενός.  Και στις δύο περιπτώσεις, η επιπλέον άδεια χορηγείται συνεχόμενη, αμέσως μετά τη λήξη της τρίμηνης άδειας λοχείας.

Σε περίπτωση απώλειας του εμβρύου μέχρι την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης πρέπει να χορηγείται στη γυναίκα υπάλληλο αναρρωτική άδεια. Σε περίπτωση πρώιμου ή πρόωρου τοκετού που πραγματοποιείται μετά την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και πριν την έναρξη της άδειας κύησης, πρέπει να χορηγείται η τρίμηνη άδεια λοχείας, ανεξάρτητα από την έκβαση του εμβρύου. Τέλος, η απώλεια του νεογνού που πραγματοποιείται μετά την έναρξη της άδειας μητρότητας (κύησης και λοχείας) δεν επηρεάζει τη συνολική πεντάμηνη διάρκειά της.

Σε κυοφορούσες εκπαιδευτικούς που έχουν ανάγκη ειδικής θεραπείας, μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας με αποδοχές, χορηγείται κανονική άδεια κυοφορίας με αποδοχές.

Στις μητέρες εκπαιδευτικούς που υιοθετούν παιδί χορηγείται άδεια τριών μηνών με πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας, εφόσον το υιοθετημένο παιδί είναι ηλικίας ως έξι ετών.

Στην περίπτωση τοκετού με παρένθετη μητέρα, αν η παρένθετη μητέρα είναι εκπαιδευτικός, δικαιούται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές, δύο μήνες πριν και τρεις μήνες μετά τον τοκετό.  Αν η νόμιμη μητέρα είναι εκπαιδευτικός, δικαιούται την άδεια λοχείας, τρεις (3) μήνες με πλήρεις αποδοχές, μετά τον τοκετό της παρένθετης μητέρας.

 

Αναπληρώτριες[38]

Στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται σε 119 ημερολογιακές ημέρες συνολικά, δηλαδή οκτώ εβδομάδες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού και εννέα εβδομάδες μετά. Στις περιπτώσεις που ο τοκετός πραγματοποιείται πριν από την ημερομηνία που αρχικά είχε πιθανολογηθεί, οι ημέρες μεταφέρονται, ώστε ο συνολικός χρόνος για τη μητρότητα να μην υπολείπεται των 119 ημερών[39]. Η εξάμηνη άδεια προστασίας της μητρότητας που προβλέπεται από το Ν.3655/2008 αφορά σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και δεν εφαρμόζεται στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης.

 

Παρένθετη μητρότητα[40]

Θεσμοθετείται το δικαίωμα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών γυναικών που αποκτούν παιδί με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας (τεκμαιρόμενες ή αποκτώσες) να λαμβάνουν τμήμα της άδειας μητρότητας διάρκειας εννέα εβδομάδων, που υποχρεωτικά χορηγείται και στις φυσικές μητέρες μετά τον τοκετό.

 

Άδεια χωρίς αποδοχές για ανατροφή παιδιού[41]

Στους γονείς εκπαιδευτικούς χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές έως πέντε έτη, υποχρεωτικά και χωρίς γνώμη του υπηρεσιακού τους συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας ως και έξι ετών. Η άδεια χορηγείται συνεχόμενα και όχι τμηματικά μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

Η άδεια μπορεί να διακόπτεται, μόνο αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι (π.χ. άδεια κύησης, λοχείας, εννεάμηνη άδεια ανατροφής παιδιού, χορήγηση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές) και δεν χορηγείται αθροιστικά για κάθε παιδί κάτω των έξι ετών. Αυτό σημαίνει ότι, σε όλη τη διάρκεια της υπηρεσιακής σταδιοδρομίας του, ο εκπαιδευτικός μπορεί να λάβει έως τρία σχολικά έτη άδεια χωρίς αποδοχές, συμπεριλαμβανομένης και της άδειας τριών μηνών με αποδοχές, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών του.

 

Τετράμηνη άδεια ανατροφής χωρίς αποδοχές

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί[42]

Μετά την έκδοση της αριθμ. 80/2016 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ, που έγινε δεκτή στις 13.7.2016 από τον Υπουργό του ΥΠ.Π.Ε.Θ., δεν εφαρμόζεται στους μόνιμους εκπαιδευτικούς η χορήγηση της τετράμηνης γονικής άδειας άνευ αποδοχών ανατροφής παιδιού ηλικίας έως έξι ετών (άρθρο 50 του Ν.4075/2012), επειδή σύμφωνα με το σκεπτικό της Γνωμοδότησης εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη ειδική διάταξη του άρθρου 16 του Ν.1566/1985, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37, παρ.1 του Ν.4351/2015. Η διάταξη της παρ.1 του άρθρου 53 του Ν.3528/2007 εφαρμόζεται μόνο ως προς το διαδικαστικό θέμα της υποχρεωτικής χορήγησής της και χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου.

 

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[43]

Η γονική άδεια ανατροφής 4 μηνών χωρίς αποδοχές, χορηγείται για την ανατροφή παιδιού ηλικίας ως 6 ετών και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα.

Για τη χορήγησή της οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο, δηλαδή δώδεκα μήνες, συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη.

Η γονική άδεια ανατροφής χορηγείται είτε σε συνεχές χρονικό διάστημα μέσα στο ίδιο σχολικό έτος, είτε τμηματικά σε διαφορετικά σχολικά έτη χωρίς, όμως να υπερβαίνει αθροιστικά το σύνολο των τεσσάρων μηνών. Αιτήσεις χορήγησης γονικής άδειας εκπαιδευτικών γονέων παιδιών με αναπηρία, με μακροχρόνια ή αιφνίδια ασθένεια και μόνων γονέων λόγω θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης παιδιών, ικανοποιούνται με απόλυτη προτεραιότητα.

Αν υπάρχουν περισσότερα παιδιά, το δικαίωμα των γονέων εκπαιδευτικών είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά, εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το ένα παιδί μεσολάβησε ένας χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Αν και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, αποφασίζουν με κοινή δήλωσή τους κάθε φορά, ποιός από τους δύο θα κάνει πρώτος χρήση αυτού του δικαιώματος και για πόσο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης παιδιού, η γονική άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών χορηγείται στο διπλάσιο στον άλλο γονέα. Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου το δικαίωμα είναι αυτοτελές για κάθε γονέα.

Τη γονική άδεια ανατροφής δικαιούται και ο εκπαιδευτικός ο οποίος υιοθετεί ή αναδέχεται παιδί ηλικίας έως έξι ετών.

 

Εννεάμηνη άδεια ανατροφής – μειωμένο ωράριο – εξάμηνη άδεια ανατροφής δίδυμων παιδιών[44]

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί

Ο γονέας εκπαιδευτικός και αυτός που έχει υιοθετήσει παιδί μπορεί να κάνει χρήση των διευκολύνσεων για την ανατροφή του παιδιού του, δηλαδή την άδεια εννέα μηνών με αποδοχές, μέχρι το παιδί να συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του.

Εναλλακτικά, η μητέρα εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει τη μείωση του υποχρεωτικού διδακτικού της ωραρίου, κατά δύο ώρες την εβδομάδα, με παράλληλη απαλλαγή από τις πρόσθετες υπηρεσίες.

Η άδεια ανατροφής χορηγείται στους εκπαιδευτικούς σε συνεχές χρονικό διάστημα και μπορεί να διακοπεί μόνο για τις εξής περιπτώσεις:

α) συμμετοχή στο σεμινάριο της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης

β) χορήγηση άδειας μητρότητας (κύησης – λοχείας).

Ο γονέας εκπαιδευτικός, που λαμβάνει ήδη τη διευκόλυνση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής παιδιού και πριν την εξάντλησή της αποκτά νέο παιδί, δικαιούται να λάβει το υπόλοιπο των διευκολύνσεων για το πρώτο παιδί αργότερα, αθροιστικά με τις διευκολύνσεις που αντιστοιχούν στο νέο παιδί.

Για το γονέα εκπαιδευτικό που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω η εννεάμηνη άδεια ανατροφής παιδιού προσαυξάνεται κατά ένα μήνα.

Σε περίπτωση γέννησης δίδυμων, τρίδυμων κ.λπ. παιδιών, χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας έξι  μηνών με αποδοχές για κάθε παιδί πέραν του ενός μέχρι να συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του.

Ο πατέρας εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει χρήση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής καθώς και της εξάμηνης άδειας ανατροφής δίδυμων κ.λπ παιδιών, ακόμη κι όταν η σύζυγός του δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα.

Σε περίπτωση τοκετού με παρένθετη μητέρα, η νόμιμη μητέρα δικαιούται τη μείωση του  διδακτικού της ωραρίου κατά δύο ώρες εβδομαδιαία μέχρι το παιδί να γίνει 2 ετών, με παράλληλη απαλλαγή από τις πρόσθετες υπηρεσίες ή εναλλακτικά, την εννεάμηνη άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού.

 

Διακοπή άδειας ανατροφής παιδιού στην περίπτωση μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας ή επαπειλούμενης κύησης[45]

Ο σκοπός χορήγησης της άδειας ανατροφής παιδιού συνίσταται στο να παράσχει στο γονέα υπάλληλο τη δυνατότητα να αναθρέψει το παιδί του και διαφέρει από το σκοπό της μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας, ο οποίος συνίσταται στο να παρασχεθεί στον υπάλληλο ο απαραίτητος χρόνος ανάρρωσης από ασθένεια.

Για αυτό αν ο υπάλληλος ασθενήσει ενώ βρίσκεται σε εννεάμηνη άδεια ανατροφής παιδιού, υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα την υπηρεσία του και να αιτηθεί αναρρωτικής άδειας. Η διακοπή της άδειας επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση που ο γονέας επιβάλλεται να λάβει μακροχρόνια αναρρωτική άδεια και πληροί τις προϋποθέσεις.

Δεν επιτρέπεται η διακοπή της άδειας ανατροφής για τη λήψη βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας. Η έγκριση και η χορήγησή της διακόπτει την άδεια ανατροφής παιδιού. Μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας ο υπάλληλος λαμβάνει αμέσως τη διακοπείσα άδεια ανατροφής και συγκεκριμένα το διάστημα που υπολείπεται ως τη συμπλήρωσή της.

 

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί[46]

Η μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικός (πλήρους και μειωμένου ωραρίου) που έχει παιδί ηλικίας έως δύο ετών έχει δικαίωμα χρήσης μειωμένου διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδομάδα (από το διδακτικό ωράριο που αναφέρεται στη σύμβασή της) και απαλλαγή από τις πρόσθετες υπηρεσίες.

 

Τρίμηνη άδεια με αποδοχές[47]

Διάστημα τριών μηνών της άδειας χωρίς αποδοχές για ανατροφή παιδιού και μόνο στην περίπτωση που αυτή δεν έχει εξαντληθεί στο σύνολό της, χορηγείται εφάπαξ με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου παιδιού και άνω. Για το ίδιο παιδί δικαίωμα χρήσης της άδειας αυτής έχει ο ένας από τους δύο γονείς (δηλαδή αν σε μια οικογένεια υπάρχουν π.χ 4 παιδιά μπορεί ο πατέρας εκπαιδευτικός να πάρει την τρίμηνη άδεια για το τρίτο παιδί και η μητέρα εκπαιδευτικός για το τέταρτο).

Η τρίμηνη άδεια χορηγείται στους εκπαιδευτικούς υποχρεωτικά είτε αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας, είτε μετά τη λήξη της άδειας ανατροφής, είτε με την έναρξη του σχολικού έτους. Η αίτηση για τη χορήγηση της άδειας θα πρέπει να υποβάλλεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της. Η τρίμηνη άδεια χορηγείται μέχρι το 6ο έτος ηλικίας του παιδιού.

 

  1. Άδειες χωρίς αποδοχές[48]

Προβλέπεται η χορήγηση στον εκπαιδευτικό άδειας χωρίς αποδοχές που δεν μπορεί να υπερβεί τον ένα μήνα μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, εφόσον οι ανάγκες της Υπηρεσίας το επιτρέπουν, την οποία χορηγεί ο Διευθυντής Εκπαίδευσης χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου.

Στους εκπαιδευτικούς μπορεί να χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι οποίοι ενδεικτικά αναφέρονται, όπως η θεραπεία δυσίατων ασθενειών του ιδίου του εκπαιδευτικού, εφόσον έχει εξαντλήσει το όριο των αναρρωτικών αδειών με αποδοχές που δικαιούται ή των μελών της οικογενείας του, ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών ή η ανάγκη προσωρινής εγκατάστασης στο εξωτερικό. Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε, για σχολικό και όχι για διδακτικό έτος και δεν μπορεί να παρατείνεται πέρα από πέντε σχολικά έτη.

Χορηγείται επίσης άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι πέντε έτη στους εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών, για σχολικό και όχι για διδακτικό έτος. Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, από το Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Στον εκπαιδευτικό που αποδέχεται θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει η Ελλάδα, χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι πέντε έτη, η οποία μπορεί να παραταθεί με την ίδια διαδικασία για μία ακόμα πενταετία. Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε.

Σε εκπαιδευτικό του οποίου σύζυγος υπηρετεί στο εξωτερικό σε ελληνική υπηρεσία του Δημοσίου, ΝΠΔΔ ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα ή σε υπηρεσία ή φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι έξι έτη συνεχώς ή και τμηματικά, εφόσον έχει συμπληρώσει διετή πραγματική υπηρεσία. Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.

Επισημάνσεις για την άδεια χωρίς αποδοχές

Ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας μόνο στις περιπτώσεις  χορήγησης μέχρι ένα μήνα το ημερολογιακό έτος που χορηγείται από το Διευθυντή Εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού που αποδέχεται θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως περιγράφεται παραπάνω). Κατά τη διάρκεια της άδειας ο υπάλληλος υποχρεούται να καταβάλλει τις νόμιμες κρατήσεις για κύρια και επικουρική ασφάλιση και στα ταμεία πρόνοιας, οι οποίες αντιστοιχούν στο βαθμό ή το μισθό της υπηρεσίας στην οποία ανήκει οργανικά.

Θα πρέπει, τέλος, να επισημανθεί ότι ο χρόνος άδειας χωρίς αποδοχές, που υπερβαίνει τον ένα μήνα των άλλων περιπτώσεων δε θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας, και ο εργαζόμενος θα πρέπει, εφόσον επιθυμεί υγειονομική κάλυψη, να πληρώσει ο ίδιος τις εισφορές.

 

  1. Γενικότερα θέματα που αφορούν στις άδειες των εκπαιδευτικών

 

  • Ποιες άδειες χορηγεί ο Διευθυντής

Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των διευθυντών σχολικών μονάδων[49]

Ο Διευθυντής χορηγεί στο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό της σχολικής μονάδας που προΐσταται τις άδειες που προβλέπονται από τα παρακάτω άρθρα του Ν. 3528/2007 (Υπαλληλικός κώδικας):

  • 48 (κανονική),
  • 50 (ειδικές:   γάμου, θανάτου συγγενή, γέννησης παιδιού, άσκησης εκλογικού δικαιώματος, συμμετοχής σε δίκη, νοσήματος, αναπηρίας και αιμοδοσίας),
  • 53 παρ. 6-7 (παρακολούθησης σχολικής επίδοσης),
  • 54 (αναρρωτικές) και
  • 60 (εξετάσεων) του Ν. 3528/2007,

 όπως ισχύουν, ενημερώνοντας αμελλητί τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.

 

  • Διευκρινίσεις σχετικά με τις άδειες των εκπαιδευτικών[50]

Η μεταβίβαση της αρμοδιότητας στους Διευθυντές για τη χορήγηση αδειών στο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό της σχολικής μονάδας που προΐστανται αφορά και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός υπηρετεί σε περισσότερα του ενός σχολεία, η άδεια χορηγείται από τον Διευθυντή του σχολείου όπου ο εκπαιδευτικός υπηρετεί τις περισσότερες ώρες, ο οποίος ενημερώνει σχετικά τους Διευθυντές των υπόλοιπων σχολείων. 

Οι άδειες των Διευθυντών χορηγούνται από το Διευθυντή Εκπαίδευσης, ενώ των αναπληρωτών διευθυντών και Υποδιευθυντών από το Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας. Μόνο στην περίπτωση που ασκούν καθήκοντα στη θέση ελλείποντος Διευθυντή, άδεια χορηγείται από το Διευθυντή Εκπαίδευσης. 

 

Συνάδελφοι,

Στην καταγραφή αποτυπώνεται και η μεγάλη αδικία που υπάρχει σε βάρος των αναπληρωτών συναδέλφων, που χαμένοι στο πλαίσιο των εργαζομένων με συμβάσεις, στερούνται βασικά, ζωτικά δικαιώματα, βιώνοντας ταυτόχρονα την αδικαιολόγητη ανισότητα σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Αποτελεί ανάγκη να διαμορφωθεί ως κεντρικό συνδικαλιστικό αίτημα η απαίτηση για άρση των αδικιών, που διατηρούνται και μετατρέπει τους αναπληρωτές σε πολίτες – υπαλλήλους δεύτερης κατηγορίας.

Αυτό απαιτεί γνώση και αποφασιστικότητα ώστε να αντιμετωπιστούν όποια εμπόδια υπάρχουν και να πείσουμε με επιχειρήματα για την κοινωνική διάσταση των αιτημάτων μας.

Παναγιώτης Ποζίδης

Γραμματέας Ν.Τ Α.Δ.Ε.Δ.Υ Κέρκυρας,

πρώην αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε Κέρκυρας και

Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε Ιονίων Νήσων

 

 

 

 

  1. Παρ. 4 του άρθρου 48 του Ν. 3528/2007 και με αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5-5-2014 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  2. Παρ. 8 του άρθρου 20 του Π.Δ. 410/1988, αρ. πρωτ. 24946/Δ2/1.3.2007 και αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 εγκύκλιοι του ΥΠΠΕΘ.
  3. Παρ. 1 του άρθρου 50 του Ν. 3528/2007 και με αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5-5-2014 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ. Για την άδεια γάμου σε σύναψη συμφώνου συμβίωσης: άρθρο 12 του Ν. 4356/2015, αρ. πρωτ. 109979/Ε1/30.6.2017/ΥΠΠΕΘ και αρ. πρωτ. 50763/1047/4.11.2016 ΥΕΑΚΑΚΑ.
  4. Παρ. 11 του άρθρου 1 της 29.12.1980 ΠΝΠ, που κυρώθηκε με το Ν. 1157/1981: επίσημες αργίες:. η 25η Μαρτίου, η 28η Οκτωβρίου, η πρώτη του έτους, τα Θεοφάνεια, η εορτή των Τριών Ιεραρχών για τους εκπαιδευτικούς, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, το Μέγα Σάββατο, η Δευτέρα του Πάσχα, η 1η Μαΐου, η εορτή του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα της Πεντηκοστής) η Κοίμηση της Θεοτόκου, η 17η Νοεμβρίου για τα Α.Ε.Ι. και τις Ανώτερες Σχολές, η πρώτη και δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και όλες οι Κυριακές.
  5. Άρθρο 10 των εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας 2000-2001 και άρθρο 9 των ετών 2002-2003.
  6. Παρ. 1 του άρθρου 50 του Ν. 3528/2007 και με αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5-5-2014 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  7. Άρθρο 10 των εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας 2000-2001 και άρθρο 9 των ετών 2002-2003.
  8. Παρ. 1 του άρθρου 50 του Ν. 3528/2007 όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 18 του Ν.3801/2009.
  9. Άρθρο 10 των εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας 2000-2001.
  • Παρ. 1 του άρθρου 50 του Ν. 3528/2007 και με αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5-5-2014 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  • Παρ. 1 του άρθρου 50 του Ν. 3528/2007 όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 18 του Ν.3801/2009.
  • Παρ. 4 του άρθρου 136 του Ν. 3528/2007, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2ο του Ν. 4057/2012.
  • Aρ.πρωτ. 200003/Ε1/8.12.2015 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  • Σύμφωνα με τα άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα.
  • Παρ. 2-3 του άρθρου 50 του Ν. 3528/2007 όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 149 του Ν.4483/2017, αρ. πρωτ. 158956/Ε2/25.9.2017 και αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 εγκύκλιοι του ΥΠΠΕΘ.
  • Άρθρο 21 του Π.Δ. 410/1988 και αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  • Παρ. 5 του άρθρου 70 του Ν. 4485/2017 και αρ. πρωτ. 147806/Ε2/7.9.2017 εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ.
  • Παρ. 1 του άρθρου 51 του Ν. 4075/2012.
  • Παρ. 1 του άρθρου 51 του Ν. 4075/2012, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 45 του Ν.4488/2017 και αρ. πρωτ. 12059/Ε1/24.1.2018/ΥΠΠΕΘ.
  • Παρ. 4 του άρθρου 50 του Ν. 3528/2007 και αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  • Παρ. 4 του άρθρου 8 του 
    σε συνδυασμό και με το άρθρο 89 του 
    ρ. πρωτ. 19515/Ε2/7.2.2017/ΥΠΠΕΘ.
  • Παρ. 5 του άρθρου 50 του Ν. 3528/2007 και αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  • Αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας.
  • Παρ. 6 του άρθρου 50 του Ν. 3528/2007, αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ και αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.53/1222/οικ. 20561 Υ.Α.
  • Άρ. πρωτ. 19515/Ε2/7.2.2017 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  • Άρθρο 59 του Ν. 3528/2007, αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  • Παρ. 5 του άρθρου 38 του Ν.4351/2015 και αρ. πρωτ. 208572/Ε2/18.12.2015/ΥΠΠΕΘ.
  • Άρθρο 60 του Ν. 3528/2007, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 4210/2013 και αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ, για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: ΔΙΔΑΔ/Φ.51/590/οικ.14346/29-05-2008, για το διδακτορικό: ΔΙΔΑΔ/Φ. 53.9673/16848/21-4-2003 έγγραφο του ΥΠΕΣΣΔΑ.
  • Παρ. 6 του άρθρου 38 του Ν.4351/2015, αρ. πρωτ. 208572/Ε2/18.12.2015/ΥΠΠΕΘ και αρ.πρωτ.32473/Ε1/27.2.2018 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  • Αρ.πρωτ.32473/Ε1/27.2.2018 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  • Άρθρο 53 του Ν. 3528/2007, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 31 του Ν. 4440/2017 και αρ. πρωτ. 10275/Ε2/23.1.2017 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  • Παρ. 6 του άρθρου του Ν.4115/2013, αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 και αρ. πρωτ. 146689/Ε1/18.9.92015 εγκύκλιοι του ΥΠΠΕΘ.
  • Άρθρα 54-56 του Ν. 3528/2007, όπως αντικαταστάθηκαν από το Ν. 4210/2013, αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 και αρ. πρωτ. 64040/Ε2/24.4.2105 εγκύκλιοι του ΥΠΠΕΘ.
  1. Άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα και άρθρο 11 του Ν.2874/2000, εγκύκλιος αρ. 79/14.7.1999 ΙΚΑ, έγγραφο αρ.πρωτ. Π06/40/29-04-2013 ΙΚΑ. Σύμφωνα με την με αρ. πρωτ.57926/Ε2/8-4-2015 εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ σε ειδικές περιπτώσει χορηγείται ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπληρώσει δεκαήμερη παροχή εργασίας.
  • Άρθρα 93, 182-183 του Ν.3852/2010, άρθρο 58 του Ν.3966 2011, άρθρο 7 του Ν.4071/2012.
  1. Άρθρο 19 του Ν. 4472/2017 και αρ. πρωτ. Φ.59/162/39278/27.12.2017/Υ.Δ.Α
  • Άρθρο 52 του Ν. 3528/2007, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 18 του Ν.3801/2009.
  • Άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα και άρθρο 11 του Ν.2874/2000, εγκύκλιος αρ.79/14-7-1999 ΙΚΑ, έγγραφο αρ. πρωτ. Π06/40/29-04-2013 ΙΚΑ.
  • Άρθρο 9 του Ν. 2224/94, όπως συμπληρώθηκε με το αρ. 11 του Ν. 2874/2000.
  • Άρθρα 44-45 του Ν.4488/2017, αρ. πρωτ. 12059/Ε1/24.1.2018/ΥΠΠΕΘ, αρ. πρωτ. 50913/899/1.11.2017 έγγραφο του ΥΕΚΑΚΑ.
  • Παρ. 1 του άρθρου 53 του Ν. 3528/2007 και αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  • Αρ. πρωτ. 24197/Ε2/14.2.2017 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ και με αρ. 80/2016 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
  • Άρθρο 50 του Ν. 4075/2012, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39 του Ν. 4144/2013 και αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  • Παρ. 2-5 του άρθρου 53 του Ν. 3528/2007 και αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  • Άρθρα 52-53 και 55-56 του Ν. 3528/2007 και αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/95/οικ.36130/27.10.2017 εγκύκλιος Υ.Δ.Α
  • Παρ. 45 του άρθρου 13 του Ν.3149/2003.
  • Παρ. 1 του άρθρου 53 του Ν. 3528/2007, όπως τροποποιήθηκε με την παρ.2 του άρθρου 26 του Ν.4305/2014 και αρ. πρωτ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5.5.2014 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ.
  • Άρθρο 16, περ. Ε΄ του Ν. 1566/1985, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37 του Ν.4351/2015, σε συνδυασμό με τα άρθρα 51 και 53 του Ν.3528/2007, όπως τροποποιήθηκαν με την παρ. 4 του άρθρου 37 του Ν. 3986/2011.

[49] Αρ. πρωτ. Φ.353.1/26/153324/Δ1/25.9.2014 Υ.Α

[50] Αρ. πρωτ. 64040/Ε2/24.4.2105 εγκύκλιος του ΥΠΠΕΘ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...