Home / Featured / Μελετούν βελτιωτικές αλλαγές για τις προϋποθέσεις του Ταμείου Ανεργίας αναπληρωτών

Μελετούν βελτιωτικές αλλαγές για τις προϋποθέσεις του Ταμείου Ανεργίας αναπληρωτών

Δημοσιεύτηκε: 11:56 μμ Μάρτιος 20th, 2018  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Το Ταμείο Ανεργίας αποτελεί για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σημαντικό στήριγμα τους καλοκαιρινούς μήνες μετά τη λήξη των συμβάσεών τους.   Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ για τους ανέργους της κοινής κατηγορίας και άρα και για τους αναπληρωτές ισχύουν τα εξής:

α) Για δικαιούχο που επιδοτείται για πρώτη φορά απαιτείται:

 1η περίπτωση:

  • πραγματοποίηση 125 ημερών εργασίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής και
  • πραγματοποίηση 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από από την έναρξη της επιδότησής του.

2η περίπτωση (για δικαιούχους που δεν καλύπτουν την προϋπόθεση της 1ης περίπτωσης):

  • πραγματοποίηση 200 ημερών εργασίας κατά τα δύο προηγούμενα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής, και
  • πραγματοποίηση 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη, πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης.

β) Για δικαιούχο που έχει επιδοτηθεί στο παρελθόν απαιτείται:

  • πραγματοποίηση τουλάχιστον 125 ημερών εργασίας στο τελευταίο 14μηνο, πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής του σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής
  • τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας που έχει λάβει εντός της προηγούμενης τετραετίας, από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης, να μην υπερβαίνουν τα τετρακόσια (400).

Εάν εντός της τετραετίας έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων (400) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων (400) ημερησίων επιδομάτων.

Δυο είναι τα αγκάθια για τους αναπληρωτές:

  1. Οι 400 μέρες επιδότησης που στερεί από αρκετούς το επίδομα
  2. Οι 125 μέρες χωρίς να υπολογίζονται οι δυο τελευταίοι μήνες για το τελευταίο 14μηνο. Στην ουσία όσοι αναπληρωτές προσλαμβάνονται από Δεκέμβριο και έπειτα και αυτοί είναι αρκετές χιλιάδες δεν μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση ανεργίας.

Στη συνάντηση που είχαν χθες στο Υπ.Εργασίας οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης», «Ο Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Ν. Πλουμπίδης», Χαϊδαρίου και της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών-Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος του Συλλόγου «Ο Θουκυδίδης», με τον εκπρόσωπο της Υπουργού Εργασίας και  Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας  κ. Νεφελούδη, για τις άδειες των αναπληρωτών και ιδιαίτερα τις άδειες μητρότητας ειπώθηκε από την πλευρά του ΓΓ ότι το Υπ. Εργασίας επεξεργάζεται πρόταση ώστε ο αναπληρωτής να μπαίνει στο ταμείο ανεργίας με λιγότερες προϋποθέσεις. Για τη συγκεκριμένη πρόταση δεν ειπώθηκε κάτι πιο συγκεκριμένο

Παραθέτουμε  το απόσπασμα από το κοινό δελτίο τύπου του Συλλόγου Σεφέρη στο οποίο έγινε η σχετική αναφορά:

Στο τέλος της συζήτησης ο κ.Νεφελούδης ανέφερε ότι το Υπ. Εργασίας επεξεργάζεται πρόταση ώστε ο αναπληρωτής να μπαίνει στο ταμείο ανεργίας με λιγότερες προϋποθέσεις. Για τη συγκεκριμένη πρόταση δεν ειπώθηκε κάτι πιο συγκεκριμένο, ούτε τέθηκε υπόψη μας, είναι γνωστό όμως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αύξησαν τα εμπόδια (ημέρες εργασίας-ένσημα) για να πάρει κάποιος εργαζόμενος το επίδομα και ταυτόχρονα, στη λογική της επιδότησης της εργασίας (δηλαδή των επιχειρήσεων), επεξεργάζονται σχέδια ακόμα και περικοπής του επιδόματος ανεργίας σε ανέργους που αρνούνται να δουλέψουν σε οποιαδήποτε εργασία κατά τη διάρκεια της ανεργία τους! Δεν κάνουμε πίσω από το αίτημα για επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Όσα θέλουν να ξέρουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για το επίδομα ανεργίας

Τι ειπώθηκε στο Υπ.Εργασίας για τις άδειες μητρότητας και το Ταμείο Ανεργίας αναπληρωτών

 

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...