Home / Featured / Σε λίγες ημέρες η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων ανά σχολή και τμήμα. Οι αλλαγές των φετινών Πανελλαδικών

Σε λίγες ημέρες η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων ανά σχολή και τμήμα. Οι αλλαγές των φετινών Πανελλαδικών

Δημοσιεύτηκε: 8:54 μμ Μάρτιος 12th, 2018  


Μέχρι τις 20 Μαρτίου αναμένεται η ανακοίνωση του φετινού αριθμού εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας, ενώ …ευνοημένο θα βγεί το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Έτσι, περισσότερους εισακτέους από το άθροισμα των περυσινών εισακτέων των δύο ΤΕΙ (Αθήνας και Πειραιά) που συνενώθηκαν για τη δημιουργία του, θα έχει φέτος το νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η είδηση ανακοινώθηκε χθες απο τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου κατά την «πανηγυρική» συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του νέου Ιδρύματος στο κτήριο του Αμαρουσίου.

«Παρά το γεγονός ότι τα τμήματα μειώνονται από 42 σε 26, τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ, αλλά και η μείωση των εργαστηριακών μαθημάτων, θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε τους φοιτητές που θα σπουδάσουν σε αυτό», είπε σχετικά ο κ. Γαβρόγλου.

Ενδιαφέρον δε έχει το γεγονός ότι στο νέο ίδρυμα τίθεται επικεφαλής ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης ο οποίος και έκανε χθες τη πρώτην του «επίσημη» εμφάνιση, ενώ την ίδια στιγμή η Σύγκλητος του Ιδρύματος ανακοίνωνε με ένα ακόμη ψήφισμα την έντονη αντίθεσή της για τις προωθούμενες αλλαγές που σχετίζονται με τις σπουδές μηχανικών. «Το υπουργείο Παιδείας αγνόησε τις προτάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των άλλων Πολυτεχνικών Σχολών και του Πολυτεχνείου Κρήτης, και προχώρησε στην ψήφιση ρυθμίσεων με τις οποίες δημιουργούνται σε σειρά ειδικοτήτων μηχανικών τετραετή προγράμματα σπουδών με ονομασίες που ταυτίζονται με εκείνα πενταετούς διάρκειας. Προωθείται με τον τρόπο αυτό στην πράξη η πολυδιάσπαση των σπουδών των μηχανικών» αναφέρει στο ψήφισμα της η Σύγκλητος του Ιδρύματος. Και επαναλαμβάνει την θέση της, ότι σε κάθε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικού πρέπει να αντιστοιχεί ένας ενιαίος και αδιάσπαστος πενταετής τίτλος σπουδών, και όχι περισσότεροι που οδηγούν σε κατατμήσεις του γνωστικού αντικειμένου.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ εκφράζει την αγωνία της για τους νέους μηχανικούς, απόφοιτους του ΕΜΠ και των άλλων Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, που ξεκινούν σήμερα την επαγγελματική τους ζωή σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Νέο νομοσχέδιο για τη συγχώνευση πανεπιστημίου Ιωαννίνων καιΤΕΙ Ηπείρου

Απο την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ωστόσο, ο σχεδιασμός για τις «συνέργειες» μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνεχίζεται και χθες έγινε γνωστό ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός 10 ημερών και το νομοσχέδιο με τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Στα νέα μηχανογραφικά, τα τμήματα Λογοθεραπείας και Νοσηλευτικής αναμένεται να ενταχθούν πλέον στο τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Οδηγίες για θέματα διορισμού και απόλυσης εκπαιδευτικών από ιδιωτικές σχολικές μονάδες

Παράλληλα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης.

«Πρόκειται για ιστορική ημέρα», είπε χθες ο κ. Γαβρόγλου και επανέλαβε ότι οι συνθήκες πλέον ωρίμασαν και ότι το κλίμα για συνέργειες μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα το 2019 αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι πρώτες διετείς δομές του νέου πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Πανελλαδικές Εξετάσεις σε «συμπιεσμένο χρόνο» αναμένονται φέτος, με τους υποψηφίους να μην έχουν κάνει ακόμη τη δήλωση – αίτηση που απαιτείται για τη συμμετοχή τους στους εθνικούς διαγωνισμούς του Ιουνίου και η οποία τυπικά γινόταν κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Παιδείας έβγαλε ανακοίνωση ότι… θα βγάλει ανακοίνωση που θα προγραμματίζει τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων αυτών για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις όμως αναμένονται φέτος με τέσσερις βασικές αλλαγές. Οπως λέει ο επιστημονικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο Αντώνης Φλωρόπουλος, οι βασικές αλλαγές των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι:
1. Κατάργηση του 4ου Επιστημονικού Πεδίου Επιστημών Εκπαίδευσης. Από φέτος η πρόσβαση στις παιδαγωγικές σχολές θα είναι δυνατή από όλα τα Επιστημονικά Πεδία (εκτός από το 3ο Πεδίο). Ετσι οι υποψήφιοι δεν θα εξετάζονται στα μαθήματα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, καθώς και Ιστορία Γενικής Παιδείας, στα οποία εξετάζονταν πέρυσι κάποιοι υποψήφιοι για να εισαχθούν στις σχολές αυτές. Επανερχόμαστε στην ουσία στα χρόνια των τεσσάρων Δεσμών, όταν δεν υπήρχε ειδικό πεδίο για τις Επιστήμες Εκπαίδευσης. Ενα σοβαρό μειονέκτημα είναι ότι θα έχουμε μελλοντικά δασκάλους στους οποίους θα ανατεθεί εκτός των άλλων να διδάξουν και Μαθηματικά στα παιδιά που θα φοιτούν στα δημοτικά σχολεία, μάθημα το οποίο ειδικά οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν συμπαθούν ιδιαίτερα. Η συντριπτική πλειονότητα των προσφερόμενων θέσεων θα διατεθεί στους υποψηφίους του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Θεωρητική Κατεύθυνση), αφού αυτοί θα έχουν συγκεντρώσει περισσότερα μόρια, όπως άλλωστε συμβαίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι τα παιδιά του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) – που συνήθως συγκεντρώνουν πολλά μόρια, αλλά αυτά δεν αρκούν για την είσοδο στις ιατρικές σχολές – δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης, αναμένεται με βεβαιότητα ότι οι μελλοντικοί δάσκαλοι θα προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τη Θεωρητική Κατεύθυνση.
2. Το 5ο Πεδίο μετονομάζεται σε 4ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής. Τα Επιστημονικά Πεδία θα είναι από φέτος, αντί για πέντε, τέσσερα και αυτό μας παραπέμπει επίσης στις τέσσερις Δέσμες που είχαμε στο προηγούμενο εξεταστικό σύστημα.
3. Ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε σχολή. Ο ακριβής αριθμός δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από πέρυσι. Το μόνο γνωστό είναι ότι το υπουργείο Παιδείας πενταπλασίασε φέτος τον αριθμό εισακτέων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) στα πανεπιστήμια της χώρας, αφού από 1% που ήταν γίνεται 5%. Αυτό, για να αντιμετωπιστεί η «μεταφορά» των υποψηφίων στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι η Αττική θα μείνει πλέον χωρίς σχολές ΤΕΙ και έτσι θα είναι αδύνατη η μετεγγραφή φοιτητών της περιφέρειας.
4. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προέρχεται από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που εντάσσονται σε αυτό. Συγχωνεύσεις θα υπάρξουν ακόμα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στα Ιωάννινα, στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία κ.λπ. Οπως ορίζει πλέον ο νόμος, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα έχει 26 τμήματα, τα οποία θα περιλαμβάνονται στις πέντε σχολές του: α) Κοινωνικές, Διοικητικές και Οικονομικές Επιστήμες, β) Επιστήμες Μηχανικού, γ) Επιστήμες Τροφίμων, δ) Επιστήμες Υγείας και Πρόνοιας και ε) Καλλιτεχνικές Σπουδές.

Υποβολή αιτήσεων έως τα τέλη του Μαρτίου

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι/ες που επιθυμούν να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου πρέπει να υποβάλλουν στο λύκειό τους σχετική αίτηση – δήλωση εντός του Μαρτίου τού έτους συμμετοχής τους. Το διάστημα για την υποβολή της αίτησης – δήλωσης των υποψηφίων που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου 2018, κατόπιν και νεότερης εγκυκλίου που θα ακολουθήσει. Στο ίδιο διάστημα (δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου) οι υποψήφιοι/ες (μαθητές/ριες και απόφοιτοι) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, θα πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά στο λύκειό τους. Οι υποψήφιοι/ες για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση δεν υποβάλλουν αίτηση – δήλωση, αλλά κατευθείαν Μηχανογραφικό Δελτίο. Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή στον Στρατό, στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τις ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρτικές εξετάσεις.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  «Τα περιβόητα τάμπλετ δεν έφτασαν ποτέ στα σχολεία και στους μαθητές»

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας

1. Πλαίσιο υλοποίησης Προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας Η Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό αποτελεί ...