Τελευταία Νέα

Τετάρτη, 16/06/2021, 13:41


Home / Featured / Γαβρόγλου για την Προσχολική Εκπαίδευση: Δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς

Γαβρόγλου για την Προσχολική Εκπαίδευση: Δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς

Δημοσιεύτηκε: 1:09 μμ Μάρτιος 6th, 2018  


Δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς

«Εμείς μιλάμε για ένα αίτημα το οποίο 62 χρόνια πριν, το 1957, η Διδασκαλική Ομοσπονδία της Ελλάδος το είχε θέσει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και αυτό ήταν το δίχρονο Νηπιαγωγείο.

Λέμε, επίσης, όλα τα θετικά που υπάρχουν σε αυτή τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, η οποία, όπως καλά γνωρίζετε, ήταν κι ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα της Αριστεράς.

Εδώ λοιπόν πρέπει να το χαιρετήσουμε ως κοινωνία το γεγονός ότι μπαίνουμε σε μία διαδικασία ώστε σε τρία χρόνια να γενικευθεί και να γίνει υποχρεωτικό.

Τώρα, όπως γνωρίζετε, τα Νηπιαγωγεία είναι στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και την ευθύνη την έχουν οι Νηπιαγωγοί.

Οι Παιδικοί Σταθμοί είναι στην ευθύνη των Δήμων.

Το χειρότερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να αρχίσει μία διαμάχη ανάμεσα στους Δήμους και στο Υπουργείο. Ξέρετε γιατί;

Γιατί, χιλιάδες δεκάδες παιδιά, δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς.

Οι Παιδικοί Σταθμοί δεν έχουν χώρο να βάλουν τα παιδιά αυτά. Και πρέπει να μας πουν –όσοι δημιουργούν αυτό το κλίμα- για ποιο λόγο οι Παιδικοί Σταθμοί δεν παίρνουν τα παιδιά αυτά.

Εδώ, λοιπόν, γίνεται μία διαμάχη για το ποιος θα πάρει τα τετράχρονα. Καταλαβαίνετε ότι τα τετράχρονα είναι το πρόβλημα. Μήπως μερικοί στους Παιδικούς Σταθμούς προτιμούν τα τετράχρονα γιατί δεν θέλουν τα μικρότερα παιδιά;

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  ΑΔΕΔΥ: Εξαιρούνται από την αυριανή 24ωρη απεργία όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Εμείς, λέμε στα νέα ζευγάρια ότι δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν δεκτά και τα μικρότερα παιδιά ώστε να μπορεί η οικογένεια να δει τα άλλα προβλήματα της καθημερινότητάς της. Επιπλέον, με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής, θα υπάρχουν περισσότεροι Νηπιαγωγοί, θα υπάρχουν και περισσότεροι Βρεφονηπιοκόμοι.

Και μάλιστα γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αναβαθμίζεται και η εκπαίδευση τους. Μέχρι τώρα ήταν τα ΤΕΙ και τώρα την κάνουμε πανεπιστημιακή. Και εδώ θέλω να σας πω άλλο ένα παράλογο της κοινωνίας. Αν με ρωτήσετε εμένα να σας πω τα ακριβή στοιχεία, δηλαδή πόσοι Παιδικοί Σταθμοί αφήνουν τόσα παιδιά έξω, πόσοι εργάζονται σε αυτούς κτλ, θα σας πω έναν αριθμό. Αν ρωτήσετε την Κεντρική Ένωση Δήμων θα σας πει άλλο αριθμό.

Σήμερα, λοιπόν, όπως έχουμε συμφωνήσει προφορικά και με τον κύριο Πατούλη, στέλνω μία επιστολή στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Εργασίας και στην ΕΕΤΑΑ -που είναι για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο επιστημονικός φορέας- να συστήσουμε μία ομάδα εργασίας και πριν από οτιδήποτε άλλο, να συμφωνήσουμε στα νούμερα. Δεν μπορεί να μην συμφωνούμε στους αριθμούς.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Με ταυτότητες στις Πανελλαδικές οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ και χωρίς των ΓΕΛ

Έχουμε τόσες γεννήσεις, τόσοι κάνουν αίτηση, τόσοι γίνονται δεκτοί, τόσοι μένουν έξω.

Όταν συμφωνήσουμε στους αριθμούς, ακριβώς μετά μπορούμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτή την μεταβατική περίοδο των τριών ετών, μέχρι την ολοκλήρωση της δίχρονης υποχρεωτικής. Άρα, πρώτον είναι υποχρέωση της Πολιτείας.

Η Πολιτεία πρέπει να μπορεί να έχει αξιόπιστους εκπαιδευτικούς. Δεύτερον, είναι οι υποχρεώσεις των Δήμων. Τρίτον, είναι ένα τεράστιο θέμα ιδεολογικό και πολιτικό. Πρέπει να  πείσουμε τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά στις δομές αυτές. Οι γονείς, πολλές φορές, δεν τα στέλνουν και προτιμούν να μένει το παιδί με τη γιαγιά, τη μητέρα, τον πατέρα -αν εργάζεται η μητέρα. Εδώ είναι και μια πρόκληση το πώς θα μιλήσουμε στην κοινωνία. Γιατί το να κοινωνικοποιείται το παιδί είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πράγμα στη ζωή και, το κυριότερο, οι εκπαιδευτικοί θεσμοί μειώνουν τις ανισότητες, εξαφανίζουν τις ανισότητες. Είναι όλα τα παιδιά μαζί. Είναι όλα τα παιδιά όλων των εθνικοτήτων μαζί. Αυτό είναι μία συγκλονιστική εμπειρία στην αρχή της ζωής ενός παιδιού».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πανελλήνιες 2021: Το πρόγραμμα εξετάσεων των Ειδικών Μαθημάτων

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις των Eιδικών ...