Home / HEADER-NEWS / Ενημέρωση γονέων για τη διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Ενημέρωση γονέων για τη διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 9:11 μμ Μάρτιος 7th, 2018  


Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

Αρ. Μητρώου: 30155/2014

sylanny2014@gmail.com

Τηλ. : 6945966155/6948577400                                                                                                                        

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Τι είναι η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση;

Με τον Νόμο 4521/2018, που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 26/2, καθιερώνεται η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και ορίζεται το πλαίσιο σταδιακής εφαρμογής της από το επόμενο σχολικό έτος. Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται ότι «Η φοίτηση όσων νηπίων την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών, είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα. Για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών, σύμφωνα με την παράγραφο 3 γίνεται υποχρεωτική σταδιακά, από το σχολικό έτος 2018-2019 και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών….»

Η υποχρεωτικότητα στη διετή φοίτηση των νηπίων 4-6 ετών έγκειται στον καθορισμό από την Πολιτεία της δομής που θα πρέπει να ενταχθούν τα παιδιά συγκεκριμένων ηλικιών. Δηλαδή, γίνεται πλέον σαφές ότι τα βρέφη και τα νήπια έως 4 ετών θα εντάσσονται στους Παιδικούς Σταθμούς και τα νήπια 4-6 ετών στο Νηπιαγωγείο.

Μέχρι σήμερα η υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο αφορούσε μόνο τα νήπια των 5 ετών. Από την επόμενη σχολική χρονιά και με την επέκταση της υποχρεωτικότητας και για τα νήπια των 4 ετών, εξασφαλίζεται η ισότιμη αντιμετώπιση προνηπίων και νηπίων ως προς το δικαίωμα τους στη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση.

 Ποια η διαφορά μεταξύ Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου;

Oι Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί αποτελούν κοινωνικές δομές παροχής φύλαξης, μέριμνας, φροντίδας και αγωγής στα βρέφη και νήπια έως 4 ετών από εξειδικευμένες βρεφονηπιοκόμους.  Οι δομές αυτές υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Τα Νηπιαγωγεία ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Αποτελούν δομές εκπαίδευσης, η οποία παρέχεται από τις/τους Νηπιαγωγούς ΠΕ60.

Τι πρόγραμμα εφαρμόζεται στο Νηπιαγωγείο;

Στο Νηπιαγωγείο οι δραστηριότητες εφαρμόζονται σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών, στοχεύοντας στην «οικοδόμηση» της γνώσης, αξιοποιώντας τις εμπειρίες των παιδιών και προσεγγίζοντας επιμέρους γνωστικούς τομείς, με κυρίαρχο μέσο μάθησης το παιχνίδι. Πρόκειται για ένα ευέλικτο πρόγραμμα, όπου στο υπό μελέτη θέμα, που συνήθως προκύπτει από το ενδιαφέρον των παιδιών, μπορούν να προσεγγιστούν γνώσεις που συνδέονται με διαφορετικές μαθησιακές περιοχές, όπως τις φυσικές επιστήμες, τη γλώσσα, τα μαθηματικά, τη μελέτη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Παράλληλα, προωθείται η εργασία σε μικρές ομάδες, η αλληλεπίδραση, η επίλυση προβλημάτων και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

Ποια τα οφέλη της διετούς φοίτησης στο Νηπιαγωγείο για τα νήπια των 4-6 ετών;

Σήμερα όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται διεθνώς ότι η εκπαίδευση που παρέχεται στα παιδιά του Νηπιαγωγείου παράγει αντισταθμιστικά οφέλη. Τα οφέλη αυτά, ιδιαίτερα για τα παιδιά που προέρχονται από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα, είναι καθοριστικά για τη μετέπειτα σχολική αλλά και ενήλικη ζωή τους. Η διετής φοίτηση είναι σημαντική, καθώς δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ολοκληρώσουν τους στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις απαιτήσεις του Δημοτικού Σχολείου. Μέσα από τη διετή φοίτηση, διασφαλίζεται η δυνατότητα εντοπισμού, πρόληψης και αντιμετώπισης  των μαθησιακών δυσκολιών και να επιτευχθεί η πρώιμη παρέμβαση.

Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας του δημόσιου Νηπιαγωγείου;

Από το 2016  (με Υπουργική Απόφαση στις 5/8/2016) όλα τα Νηπιαγωγεία εφαρμόζουν το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Δηλαδή όλα τα Νηπιαγωγεία είναι Ολοήμερα και η φοίτηση των νηπίων 4-6 ετών στο ολοήμερο –  προαιρετικό πρόγραμμα έως τις 16:00, εξαρτάται από την επιθυμία του γονέα. Επίσης, προβλέπεται και η δυνατότητα πρόωρης προσέλευσης των νηπίων στις 7:45.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...