Home / HEADER-NEWS / Τι απαντά ο Υπουργός Παιδείας για ίδρυση Τμημάτων Μαθηματικών και Πληροφορικής στη Δράμα

Τι απαντά ο Υπουργός Παιδείας για ίδρυση Τμημάτων Μαθηματικών και Πληροφορικής στη Δράμα

Δημοσιεύτηκε: 10:16 μμ Μάρτιος 14th, 2018  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

«Ειδικότερα, στην αριθμ. 40/38/27 Απριλίου 2017 (Β9 – έκτακτα Διοικητικά) απόφαση της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δεν διατυπώνεται θετική γνώμη για την ίδρυση των αναφερόμενων στην Ερώτηση τμημάτων, αλλά αποφασίζεται η σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας για την ίδρυση αυτών, ως επίσης η επικαιροποίηση του φακέλου για την ίδρυση Φυσικομαθηματικής Σχολής. Κατά συνέπεια, το αίτημα θα εξεταστεί και θα προωθηθεί στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) όταν περιέλθει στο ΥΠΠΕΘ η σχετική θετική γνώμη της Συγκλήτου του εν λόγω Ιδρύματος.

Τέλος, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΠΘ/ΑΠΦΘΕΥ/9069/177/12-10-2017 έγγραφο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, για την επίτευξη των ανωτέρω έχουν συσταθεί επιτροπές για κάθε νέο Τμήμα, οι οποίες επεξεργάζονται τις αντίστοιχες προτάσεις για την υποβολή σχετικών ακαδημαϊκών φακέλων προς το ΥΠΠΕΘ εντός του έτους».

Αυτά απαντά ο Υπουργός Παιδείας σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή μετά από ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ  κ. Δημήτρη Κυριαζίδη σχετικά με την ίδρυση νέων Τμημάτων Προπτυχιακών Σπουδών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο Βουλευτής ζητούσε να μάθει την επίσημη θέση του Υπουργείου όσον αφορά την ίδρυση Τμημάτων Πληροφορικής και Μαθηματικών με έδρα τη Δράμα και αν θα στηρίξει το δίκαιο αίτημα αυτό του ΔΠΘ και της Δραμινής κοινωνίας και για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η όλη διαδικασία παροχής των αναγκαίων εγκρίσεων σε ότι αφορά τον ήδη υποβληθέντα φάκελο.

Αναλυτικά η απάντηση:

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 178/5-10-2017, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Κυριαζίδης σχετικά με την ίδρυση νέων Τμημάτων Προπτυχιακών Σπουδών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ 6 του άρθρου 7 του ν. 4009/2011 (ΦΕΚ 195 Α’) «………….με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορούν να συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται Α.Ε.Ι. και να μεταβάλλεται η έδρα τους, καθώς επίσης και να ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται Σχολές ή και Τμήματα και να μεταβάλλεται η έδρα τους, για τους ακόλουθους, κατά περίπτωση, λόγους: α) Όταν είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών για την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης ή για την καλλιέργεια νέων επιστημονικών και τεχνικών πεδίων ή πεδίων διεπιστημονικού χαρακτήρα που κρίνονται απαραίτητα για την οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη της χώρας και δεν καλύπτονται με επάρκεια από τα Α.Ε.Ι. ή τις Σχολές ή τα Τμήματα που λειτουργούν. β) Όταν επιβάλλεται από το δυσανάλογα μεγάλο ή αντίστοιχα μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων ανά καθηγητή σε ένα Α.Ε.Ι. ή μια Σχολή ή ένα Τμήμα. γ) Όταν η λειτουργία μεμονωμένων Α.Ε.Ι. ή Σχολών ή Τμήματος δεν δικαιολογείται επιστημονικά και, αντιθέτως, δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία. δ) Όταν είναι σύμφωνες με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας……..».. Της υποβολής δε της σχετικής πρότασης για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος προηγείται η διατύπωση γνώμης της Συγκλήτου και  ακολούθως του Συμβουλίου του Ιδρύματος και της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Ειδικότερα, στην αριθμ. 40/38/27 Απριλίου 2017 (Β9 – έκτακτα Διοικητικά) απόφαση της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δεν διατυπώνεται θετική γνώμη για την ίδρυση των αναφερόμενων στην Ερώτηση τμημάτων, αλλά αποφασίζεται η σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας για την ίδρυση αυτών, ως επίσης η επικαιροποίηση του φακέλου για την ίδρυση Φυσικομαθηματικής Σχολής. Κατά συνέπεια, το αίτημα θα εξεταστεί και θα προωθηθεί στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) όταν περιέλθει στο ΥΠΠΕΘ η σχετική θετική γνώμη
της Συγκλήτου του εν λόγω Ιδρύματος.

Τέλος, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΠΘ/ΑΠΦΘΕΥ/9069/177/12-10-2017 έγγραφο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, για την επίτευξη των ανωτέρω έχουν συσταθεί επιτροπές για κάθε νέο Τμήμα, οι οποίες επεξεργάζονται τις αντίστοιχες προτάσεις για την υποβολή σχετικών ακαδημαϊκών φακέλων προς το ΥΠΠΕΘ εντός του έτους.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...