Home / Featured / Αναπληρωτές-εκπαιδευτικοί ετών 60 στα σχολεία

Αναπληρωτές-εκπαιδευτικοί ετών 60 στα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 7:50 πμ Μάρτιος 16th, 2018  


Ο Θεόδωρος Τσούχλος, ταμίας της ΟΛΜΕ, από τις Σέρρες τονίζει στη “Σ”:

Αναπληρωτές-εκπαιδευτικοί ετών 60 στα Σχολεία, όταν στο πρόσφατο παρελθόν στα 60 αφυπηρετούσαν

Ο Θεόδωρος Τσούχλος σε συνέντευξή του στη “Σ” αναφέρεται σε όλα τα “ζέοντα” θέματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία. Μιλάει για την έλλειψη των διορισμών εκπαιδευτικών και τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την έλλειψη, τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των σχολικών μονάδων. Υπογραμμίζει τις δυσκολίες του εκαιδευτικού λειτουργήματος που αποδεικνύουν ότι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού “είναι πολύ βαρύ, ένα από τα πλέον βαρύτερα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα”

Στα θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα και συγκεκριμένα τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αναφέρθηκε ο ταμίας της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παρεχώρησε στη «Σ». Ο κ. Τσούχλος επισκέφτηκε την πόλη των Σερρών στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει η ΟΛΜΕ με την ΕΛΜΕ Σερρών και ειδικότερα για την παρουσίαση της παιδικής θεατρικής παράστασης «Ένα παιδί μετράει τα΄άστρα», μια προσφορά της ΟΛΜΕ και της τοπικής ΕΛΜΕ στα παιδιά των μελών της.

Ο κ. Τσούχλος αναφέρθηκε στην έλλειψη των διορισμών και τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή την έλλειψη, τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

«Από τα μνημονιακά χρόνια στην αρχή είχαμε πολύ μεγάλο περιορισμό των μόνιμων διορισμών και από ένα σημείο και πέρα είχαμε την εξαφάνιση των διορισμών. Κάτι που δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Σκεφτείτε ότι ο αριθμός των καθηγητών από 92-93 χιλιάδες έχει πέσει κατά 30 χιλιάδες και έχει φτάσει τις 62-63 χιλιάδες. Το 1/3 των καθηγητών έχει “φύγει”, έχει αφυπηρετήσει, που σημαίνει ότι τα ταμεία τα επικουρικά πιέζονται πάρα πολύ και υπάρχουν μειώσεις, διότι οι αναπληρωτές συνάδελφοι που διορίζονται κάθε χρόνο για ορισμένους μήνες δεν μπορούν να πληρώνουν σε αυτά τα ταμεία και να συνεισφέρουν», επισήμανε ο Θεόδωρος Τσούχλος.

“Εκτός από αυτό, το οποίο είναι και το έλασσον ,το μείζον είναι ότι γηράσκει το υπάρχον προσωπικό ,ότι δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα και ότι έχουμε τρομερή ανεργία στους συναδέλφους μας. Σκεφτείτε ότι έχουμε εκπαιδευτικούς 60 χρονών ως αναπληρωτές, όταν πριν από μερικά χρόνια κάποιος αφυπηρετούσε στα 60 χρόνια. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο κ. Τσούχλος.

Συνεχίζοντας τόνισε: «Βέβαια το θέμα των διορισμών προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς, η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πριν από τρία χρόνια είχε υποσχεθεί ,το 2015 δηλαδή μας είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει 20 χιλιάδες μόνιμους διορισμούς το 2016,2017,2018. Φτάσαμε στο 2018 και έχουμε μηδέν διορισμούς. Ο σημερινός υπουργός μας είπε ότι αφού φύγουμε από τα μνημόνια –ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό δεν θα συμβεί, η επιτροπεία θα συνεχιστεί για δεκαετίες και αυτό είναι το τραγικό για αυτή την πατρίδα και αυτό τον λαό- μετά από κει θα ξεκινήσει μια προσπάθεια διορισμών, ένας προγραμματισμός. Αλλά αυτό ξέρετε μας θυμίζει προεκλογική περίοδο, καθώς 2019 είναι έτος εθνικών εκλογών, ευρωεκλογών και περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Που σημαίνει ότι και αν αποφασιστεί αυτό θα υλοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Θα δούμε, λοιπόν, την προσπάθεια και τη σκέψη του υπουργείου, εμείς απλώς λέμε ότι πρέπει οι διορισμοί που θα προβλεφθούν να είναι σημαντικοί σε αριθμό, σε όλες τις ειδικότητες, να μην περιορίζονται σε ορισμένες ειδικότητες, ανάγκη διορισμών έχουν όλοι οι συνάδελφοι των καθηγητικών σχολών και η επόμενη κυβέρνηση του 2019 να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο και να το επεκτείνει, δηλαδή να διορίσει περισσότερους».

Αναφορικά με τις προσπάθειες που κάνει η ΟΛΜΕ για τον διορισμό των συναδέλφων τους αναπληρωτών και τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει, σημείωσε: « Υπήρχε μια κινητοποίηση στις αρχές Μαρτίου και η επόμενη κινητοποίηση είναι στις 16 Μαρτίου σε Αθήνα, σε Θεσσαλονίκη και στις πόλεις που δεν θα μπορούν οι συνάδελφοι να έρθουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι συνάδελφοι θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό δεν σταματάει, κάνουμε διάφορες συνδιασκέψεις. Είχαμε πάει στην Ρόδο όπου έχουμε μεγάλο αριθμό αναπληρωτών στα Δωδεκάνησα και εκεί κάναμε μια συνδιάσκεψη πριν λίγες μέρες . Στις 22 Μαρτίου έχουμε συνδιάσκεψη στην Κρήτη μια παγκρήτικη συνδιάσκεψη, όπου καλούμε να συζητήσουμε με τους συναδέλφους αναπληρωτές και φυσικά με τους αιρετούς του κλάδου και τα διοικητικά συμβούλια των ΕΛΜΕ, το μείζον αυτό πρόβλημα και να δούμε τι πρέπει να γίνει. Δεν σταματάμε εκεί προχωράμε, διεκδικώντας την κάλυψη όλων των οργανικών κενών, και αξιοκρατικά να διοριστούν σιγά –σιγά οι συνάδελφοι που εργάζονται ως αναπληρωτές και φυσικά ευχή μας και στόχος μας είναι πέρα από την κάλυψη των κενών όλοι αυτοί οι άνθρωποι να βρούνε εργασία. Διότι αν δεν διοριστούν τους περιμένει ένας εργασιακός “καιάδας” και ένα φοβερό κοινωνικό πρόβλημα, προσωπικό, οικογενειακό, οικονομικό».

Αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων και το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών, τόνισε: «Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των σχολικών μονάδων, ότι θα πρέπει να μειωθεί το διδακτικό ωράριο και να επανέλθει στα επίπεδα του 2013. Ξέρετε το 2012, η Unesco, έκανε μια έρευνα στην οποία αποδεικνύει ότι η μία ώρα στην τάξη είναι τέσσερις ώρες γραφείου. Καταβαίνετε πόσο επίπονο είναι το λειτούργημά μας διότι εκτός από 18,20 ,22 ώρες στην τάξη που αν το πολλαπλασιάσεις εβδομαδιαία φτάνεις σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, κάνουμε πάρα πολλά ακόμη ,τα οποία έχει αποδεχθεί και ο υπουργός τελευταία».

«Κάνουμε διοικητική εργασία είμαστε ,ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι ακόμα και νοσηλευτές και γενικώς υποστηρίζουμε όλες τις σχολικές δομές διότι ο εκπαιδευτικός βρίσκεται σε μια εγρήγορση 24ωρες το εικοσιτετράωρο όλο τον χρόνο .Εργάζεται στο σπίτι του, συνοδεύει τα παιδιά στους σχολικούς περιπάτους ,στην εκκλησία, στις εκδρομές, στις παρελάσεις, χωρίς να αμείβεται πρόσθετα. Όλα αυτά αναδεικνύουν ότι το επάγγελμα μας είναι πολύ βαρύ, ένα από τα πλέον βαρύτερα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», κατέληξε ο κ. Τσούχλος.

Δήμητρα Mετόκη metoki63@hotmail.com


 

2 Σχόλια

  1. Συγγνώμη, αλλά πώς γίνεται να είναι 60 ετών και αναπληρωτές; Κάτι δεν κολλάει…ή κάτι παρουσιάζεται αλλιώς…
    Το ηλικιακό αυτό προφίλ πρόλαβε την επετηρίδα. Μήπως κάποτε την απέρριψε, επειδή δούλευαν σε ιδιωτικό με πολύ περισσότερα χρήματα; ΑΣΕΠ πρόλαβαν και τους 6 που διεξήχθησαν, αλλά φαντάζομαι δεν θα έδωσαν ποτέ (λογικό, αφού κάποτε πιθανόν απέρριψαν την επετηρίδα). Η οικονομική κρίση τους έκανε προφανώς να χάσουν τη δουλειά τους στον ιδωτικό τομέα (πιθανόν σε ιδιωτικό σχολείο) και τους πήραν αναπληρωτές. Παρουσιάζεται δηλαδή μία ψεύτικη εικόνα από μεμονωμένα περιστατικά. Μα καλά, σε αυτήν την ηλικία ούτε το 30μηνο δεν πρόλαβαν; Ρητορικό το ερώτημα, εφόσον οι περισσότεροι «τρύπωσαν» στους πίνακες αναπληρωτών και παραπονονιούνται κι από πάνω.

  2. Κοτανίδης Ιωάννης

    Φιλόλογος είσαι συ η ο Ηρακλής Πουαρό ;;;;;

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...