Home / Featured / Αλλάζει ο Σύλλογος Διδασκόντων και γίνεται πιο ισχυρός με τις νέες δομές στην εκπαίδευση

Αλλάζει ο Σύλλογος Διδασκόντων και γίνεται πιο ισχυρός με τις νέες δομές στην εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 8:05 μμ Μάρτιος 10th, 2018  


Ο Διευθυντής Ειδικής Εκπαίδευσης Παναγιώτης Κασσιανός   στην παρουσίαση για τις Νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου   στις 25-10-2017, ανέφερε ότι:

«Η πρόταση θέτει τα θεμέλια για την πραγμάτωση  ενός ευρύτερου οράματος για ένα σχολείο δημόσιο, δημοκρατικό και συνεργατικό»

«Η προτεινόμενη οργάνωση ενδυναμώνει την ικανότητα του εκπαιδευτικού συστήματος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των μαθητών, ορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες των συμμετεχόντων στο υποστηρικτικό δίκτυο και τις διαδικασίες λειτουργίας τους  απαντά στην ανάγκη για δημιουργία ενός περισσότερο αποκεντρωμένου εκπαιδευτικού συστήματος»

Συγκεκριμένα, στην  πρόταση που έκανε το ΥΠ.Π.Ε.Θ, πριν λίγους μήνες,  υπάρχουν πολλές αναφορές σχετικά με τους στόχους των νέων σχεδιασμών και των αλλαγών που θέλει να προωθήσει.

Ένας από αυτούς τους στόχους είναι και η αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού αλλά και του Συλλόγου Διδασκόντων.

Ο στόχος αυτός, γίνεται γνωστός, όταν στην αρχή της πρότασης «Νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου»  αναφέρεται, περιληπτικά, ότι:

Η έως τώρα πολιτική του ΥΠΠΕΘ ήταν άκρως συγκεντρωτική, γεγονός που οδήγησε σε ομοιογενή λειτουργία  τις σχολικές μονάδες  της χώρας και τη μη προσαρμογή των σχεδιασμών   στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών.

Ο κεντρικός σχεδιασμός είναι αυτός που οδήγησε  και τον εκπαιδευτικό στην αποστασιοποίηση πολλές φορές  από το έργο του, εφόσον ο ίδιος δεν ήταν ο σχεδιαστής του  παρά μόνο ο εκτελεστής/διεκπεραιωτής του.

Επίσης η πρόταση επισημαίνει ότι η αδρανοποίηση των δημιουργικών δυνατοτήτων του εκπαιδευτικού είναι αυτό που τον έκανε να  μην υιοθετεί εύκολα τις κατά καιρούς προτεινόμενες εκπαιδευτικές αλλαγές.

Η  πρόταση καταλήγει στο ότι η εμπλοκή του εκπαιδευτικού στο σχεδιασμό και τον αυτοέλεγχο του παιδαγωγικού του έργου θα τον ωθούσε στην χειραφέτηση και στη δημιουργικότητά του.

Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι το σχέδιο νόμου θα αναβαθμίζει το ρόλο του εκπαιδευτικού σε σχέση με το διδακτικό του έργο αλλά και του Συλλόγου Διδασκόντων, δίνοντάς του περισσότερες αρμοδιότητες αλλά και καθήκοντα

Πηγή: fresh-education.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...