Home / HEADER-NEWS / Η τοποθέτηση της Προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών στη Βουλή

Η τοποθέτηση της Προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: 8:15 μμ Φεβρουάριος 16th, 2018  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ) τοποθετήθηκε στη Βουλή κατά την ακρόαση των φορέων για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Ακολουθεί η τοποθέτηση της Προέδρου:

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΛΑΊΤΖΗ (Πανελλήνιου Συνδέσμου  Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ.)): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών αποτελεί την πανελλήνια επιστημονική και επαγγελματική οργάνωση των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας, που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς και παρέχουν αγωγή και εκπαίδευση στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Εκφράζουμε τη βαθιά ικανοποίησή μας για την ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, ως αυτόνομου στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Θεωρούμε ότι η εμβληματική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αποδεικνύει περίτρανα το ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις, με βαρύνουσα σημασία, για τα σημερινά παιδιά, τους αυριανούς πολίτες της χώρας μας.

Ωστόσο, σε σχέση με όσα επιπλέον προβλέπονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, έχουμε να καταθέσουμε τα ακόλουθα:

Στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου, «ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ», αναφέρεται η ίδρυση του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία, στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών επιστημών. Η έννοια της αγωγής εμπεριέχεται στην έννοια της φροντίδας. Επομένως, για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι είναι πλεονασμός και επιστημονικά μη δόκιμο να φέρεται στον τίτλο ενός πανεπιστημιακού Τμήματος, ο όρος «φροντίδα». Είναι κοινώς αποδεκτό ότι και η φροντίδα αποτελεί αποστολή όλων των θεσμών προσχολικής ηλικίας και εκπαίδευσης, αλλά, ως όρος, δεν αναγράφεται στους τίτλους πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών.

Υπάρχει, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, αναγκαιότητα προσαρμογής με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε η ονομασία του Τμήματος να τροποποιηθεί ως εξής: «Τμήμα Επιστημών της Αγωγής στην πρώιμη παιδική ηλικία». Επιπλέον, στην ονομασία της Σχολής, προτείνουμε να προστεθεί ο όρος «Ανθρωπιστικών» και να διαμορφωθεί ως εξής: «Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών, Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών», διότι, ως γνωστόν, οι επιστήμες της αγωγής ανήκουν στο ανθρωπιστικό πεδίο.

Στο άρθρο 33, παράγραφος γ’ του νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι «η φοίτηση για τα νήπια, που συμπληρώνουν την ηλικία των 4 ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το σχολικό έτος 2018». Αξιότιμοι κύριοι, ο καταναγκασμός στην υποχρεωτική φοίτηση ενός παιδιού 4 ετών, στο σχολείο-νηπιαγωγείο, αντίκειται σε κάθε επιστημονικό, πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό δεδομένο.

Πρώτον, πληθώρα ερευνών τονίζουν τις αρνητικές συνέπειες της πρώιμης σχολείο-ποίησης των παιδιών και της ένταξής τους σε δομημένα σχολικά περιβάλλοντα, ενώ υπερτονίζουν τα οφέλη από την ένταξη των παιδιών σε περιβάλλοντα αγωγής και εκπαίδευσης, που λειτουργούν σύμφωνα με την ολόπλευρη προσέγγιση της ανάπτυξής τους και με παροχές, που καλύπτουν τόσο τις ανάγκες των παιδιών, όσο και τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Δεύτερον και πολύ σημαντικό, ισχυρές χώρες που έχουν αναπτύξει υποδειγματικά συστήματα αγωγής και εκπαίδευσης, μεταθέτουν το ηλικιακό όριο της έναρξης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ παρέχουν υπηρεσίες που καλύπτουν καθολικά τη ζήτηση για αγωγή των μικρών παιδιών, χωρίς αυτή να καθορίζεται ως υποχρεωτική. Πρόσφατα, η Κυπριακή Κυβέρνηση, πήρε απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο να μετατεθεί και η ηλικία των παιδιών ένταξης στην πρώτη δημοτικού, από τα έξι, στα επτά χρόνια.

Από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., μόνο μία έχει υποχρεωτική φοίτηση σε τετράχρονα παιδιά και είναι το Λουξεμβούργο, το οποίο όμως, έχει τρεις επίσημες γλώσσες στην εκπαίδευση και επιπρόσθετα, εκεί, οι δομές λειτουργούν με τρόπο παρόμοιο που λειτουργούν σήμερα οι παιδικοί σταθμοί. Συνεπώς, καλύπτουν και τις ανάγκες των οικογενειών. Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε, ότι στις ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε., που καταγράφονται ποσοστά, σχεδόν καθολικής φοίτησης των παιδιών, σε δομές προσχολικής αγωγής, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, η φοίτηση δεν είναι υποχρεωτική.

Σε ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως αυτό που είναι η έξοδος του παιδιού από το οικογενειακό περιβάλλον, ο γονέας, κατά την άποψή μας, δεν πρέπει να αγνοείται ή να  εξαναγκάζεται, διότι ο ίδιος θα επινοήσει εν τέλει, διάφορους τρόπους να ενεργήσει κατά την κρίση του.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θεωρούμε, ότι η υποχρεωτική ένταξη παιδιών τεσσάρων ετών στη τυπική εκπαίδευση, θα έχει δυσμενέστατες οικονομικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνέπειες, για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, δεδομένου του γεγονότος, ότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν οι υποδομές να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ευελπιστούμε λοιπόν, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, με αίσθημα ευθύνης, σύνεσης και όραμα, θα λειτουργήσουμε, ώστε να δημιουργηθεί και στη χώρα μας το όραμα, ένα ενιαίο πλαίσιο προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, που δεν θα τεμαχίζει τα παιδιά, τις ανάγκες τους και τα ενδιαφέροντά τους. Ένα πλαίσιο που δεν θα θεωρεί ορισμένους, περισσότερο ειδικούς από τους άλλους, όταν πρόκειται για ένα λειτούργημα και για προσφορά έργου στα παιδιά. Ένα πλαίσιο, που θα συνενώνει δυνάμεις, παρά θα αφαιρεί, θα πολλαπλασιάζει και δεν θα διαχωρίζει. Ένα πλαίσιο λοιπόν προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, με μόνο μέλημα το καλό των παιδιών, των οικογενειών τους και της κοινωνίας.

Θα ήθελα επιγραμματικά να αναφερθώ, στην Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου. Στο άρθρο 2, αναφέρεται ότι δημιουργείται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία, το οποίο αφορά την αγωγή και φροντίδα παιδιών, έως την ηλικία των 4 ετών.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό, ότι οι απόφοιτοι των τμημάτων προσχολικής αγωγής, έχουν επαγγελματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, για ηλικίες παιδιών από 0 έως 6 ετών. Επίσης, θα θέλαμε να αναφέρουμε, ότι θεωρούμε, ότι αυτή η αναφορά θα προκαλέσει στην πορεία δυσλειτουργίες, καθώς και στη διαχείριση της φοίτησης των μικρών παιδιών. Το σχετικό πεδίο λοιπόν προτείνουμε να τροποποιηθεί ως εξής: Έως την ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ούτως ώστε να αποφευχθεί ή μη παιδαγωγική κάλυψη των παιδιών και η ασυνέχεια στη φοίτησή τους, σε περιπτώσεις, που για οποιουσδήποτε λόγους, μετακινούνται ή μεταγράφονται από το ένα πλαίσιο αγωγής στο άλλο. Άλλωστε, αυτό θα ήταν και μια προσαρμογή στο θεσμικό πλαίσιο, τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας, που διέπει τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και η παρούσα Βουλή ψήφισε τον Δεκέμβρη, όπου αναφέρεται με σαφήνεια, ότι οι παιδικοί σταθμοί φιλοξενούν παιδιά μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ευχαριστώ πολύ.

Η τοποθέτηση της Προέδρου του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών στη Βουλή


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...