Home / Featured / Σύντομος οδηγός για εγκυμονούσες αναπληρώτριες

Σύντομος οδηγός για εγκυμονούσες αναπληρώτριες

Δημοσιεύτηκε: 8:45 μμ Φεβρουάριος 11th, 2018  


Κι ήρθε η στιγμή που θα πάρεις στα χέρια σου το μονάκριβο παιδί σου! Συγχαρητήρια! Μόλις κέρδισες 63 μέρες για να το χαρείς! Τι; Δε φτάνουν; Όοοοχι καλή μου! Αυτές είναι κι άμα σ’ αρέσουν! Εσύ δεν είσαι ούτε δημόσιος, ούτε ιδιωτικός υπάλληλος.

Δεν δικαιούσαι ούτε το εννιάμηνο, ούτε το εξάμηνο. Ένας αριθμός είσαι! Αν έχεις τα 200 ένσημα που λέγαμε, παίρνεις κάποια χρήματα. Αν γεννήσεις ενώ έχεις ενεργή εργασιακή σχέση κατά τη λήψη της άδειας κύησης, παίρνεις κι από τον ΟΑΕΔ! Ουαου! Αυτές είναι οι παροχές σου φίλη μου και να λες κι ευχαριστώ γιατί άλλοι αθρώποι πεινάνε. Μπορείς βέβαια να πάρεις 4 μήνες άδεια! Το ήξερες; Βέεεβαια! Άνευ αποδοχών και ενσήμων αλλά δεν μας νοιάζει, είμαστε ανώτεροι άνθρωποι εμείς!

Αφού λοιπόν εκμεταλλευτείς όλα τα παραπάνω κι έχεις ολοκληρωθεί ως μητέρα και ως άνθρωπος, άκου τι θα κάνεις! Θα κάνεις αίτηση για μειωμένο ωράριο μέχρι το καμάρι σου να κλείσει τα δύο έτη. Φοβερή φάση σου λέω! Δυο φορές τη βδομάδα θα γλυτώνεις 45 λεπτά διδακτικού ωραρίου! Όλα τα προλαβαίνεις! Είναι καλός ο νομοθέτης! Ευχαριστούμε!

      Για να σοβαρευτούμε και λίγο( λίγο μόνο, μην αγχωθείς), να δικαιολογήσουμε και τον τίτλο που μιλά για «Οδηγό προς μέλλουσες μαμάδες αναπληρώτριες», δίνω παρακάτω τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις :

  • Μένεις έγκυος!
  • Όπως είπαμε, δεν δικαιούσαι καμία επιπλέον άδεια, πέρα από αυτές που ισχύουν για όλους τους αναπληρωτές, ούτε και καμία διευκόλυνση ως προς την τοποθέτησή σου σε σχολείο.
  • 56 μέρες πριν την Π.Η.Τ. ( Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού) πας στο ΙΚΑ με χαρτί από Δημόσιο Νοσοκομείο ή γιατρό συμβεβλημένο με ΕΟΠΠΥ . Αν συμπληρώνεις 200 ένσημα από την Π.Η.Τ. και πίσω, παίρνεις το επίδομα κύησης που βγαίνει ανάλογα με τα ημερομίσθιά σου ( για μια αναπληρώτρια είναι γύρω στα 1200 ευρώ).
  • Πας την απόφαση του ΙΚΑ στον εργοδότη και ξεκινά επίσημα η άδειά σου.
  • Γεννάς! Συγχαρητήρια! Δικαιούσαι άλλες 63 μέρες άδεια, εφόσον πας πάλι στο ΙΚΑ τα δικαιολογητικά που θα παραθέσω παρακάτω ( δεν τα πας εσύ εννοείται, κάποιος που θα εξουσιοδοτήσεις ΠΡΙΝ γεννήσεις! Λεχώνα λέμε είσαι!) και παίρνεις τότε το επίδομα λοχείας (εφόσον υπάρχουν τα 200 ένσημα που λέγαμε) το οποίο κυμαίνεται γύρω στα 1700-1800 ευρώ, βάσει ημερομισθίων πάλι.
  • Αν το καμάρι σου βιαστεί και γεννηθεί πριν την Π.Η.Τ., μην ανησυχείς! Οι μέρες που έχασες μεταφέρονται μετά. Σύνολο να ξέρεις έχεις 119 μέρες, είτε γεννηθεί νωρίτερα, είτε αργότερα.
  • Αν τώρα, κατά την ΈΝΑΡΞΗ της άδειας κύησης, έχεις ενεργή εργασιακή σχέση, παίρνεις κι ένα συμπληρωματικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Με λίγα λόγια αν γεννήσεις καλοκαίρι ή Σεπτέμβρη ( όπως εγώ), το ξεχνάς.
  • Ήρθε η ώρα να γυρίσεις στη δουλεία! Τι διευκολύνσεις έχεις; Μα είπαμε και παραπάνω! 2 ολόκληρα 45λεπτα την εβδομάδα!
  • Κάνεις αίτηση στην υπηρεσία σου και ζητάς μειωμένο ωράριο λόγω μητρότητας, το οποίο ισχύει μέχρι να κλείσει το παιδί τους 24 μήνες. Αν δεν υπάρχει άτομο που να μπορεί να κάνει τις υπερωρίες αυτές, τις πληρώνεσαι.
  • Τα δικαιολογητικά για την άδεια κύησης και λοχείας θα τα βρεις εδώ:
  • Αυτά τα ολίγα, και άντε, Καλή λευτεριά βρε!

                                                Με συναδελφικούς και μαμαδίστικους χαιρετισμούς,

                                                Χρυσούλα Δοξαστάκη, ΠΕ60, Αναπληρώτρια μαμά.

ΠΣΑΕΠ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...