Home / Featured / Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ σε εκπαιδευτικούς σε περίπτωση που εντοπιστεί μαθητής να καπνίζει εντός σχολείου

Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ σε εκπαιδευτικούς σε περίπτωση που εντοπιστεί μαθητής να καπνίζει εντός σχολείου

Δημοσιεύτηκε: 11:30 μμ Φεβρουάριος 9th, 2018  


Ρεπορτάζ xenesglosses.eu / με πληροφορίες magnesianews.gr

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα που θα φτάνουν και τις 10.000 ευρώ βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί και κυρίως οι Διευθυντές σχολικών μονάδων στη περίπτωση που εντοπιστεί μαθητής να καπνίζει εντός σχολικού χώρου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στις νέες διατάξεις που διέπουν τον αντικαπνιστικό νόμο.

Η σχετική εγκύκλιος έφτασε πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία των διευθυντών των σχολείων και έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Και αυτό γιατί ο κάθε διευθυντής μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να βρεθεί αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο πρόστιμο – μαμούθ, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής εντοπιστεί να καπνίζει στο προαύλιο. Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης των εκπαιδευτικών για τα όσα ισχύουν πλέον στην νομοθεσία.

Τι αναφέρει ο νόμος:

«Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.»

«Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου….»

Για το πρόστιμο κριτήριο αποτελούν:

«Ο χώρος εντός του οποίου διαπιστώνεται η παράβαση. Για τη εφαρμογή του νόμου ορίζεται η ακόλουθη σειρά προτεραιότητας: -νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων , -εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης, -χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων , -καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, -κέντρα διασκέδασης, κλπ.»

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, οι μαθητές και στο παρελθόν έχουν ζητήσει μέσω των μαθητικών τους οργάνων την δημιουργία ειδικών χώρων για να μπορούν να καπνίζουν όμως αυτό απαγορεύεται ρητά από την νομοθεσία.

Ήδη η τοπική ΕΛΜΕ και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Μαγνησίας εξετάζουν το θέμα και διατυπώνουν έντονους προβληματισμούς για το πώς μπορεί να ελεγχθεί ένα μαθητικό δυναμικό 200 ή και 300 παιδιών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τίθενται σε ισχύ οι περιορισμοί και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού (όπως προβλέπεται στο Ν. 4419/2016), ενώ για την εφαρμογή τους το υπουργείο ζητά από τις αρμόδιες αρχές «τακτικές, έκτακτες και αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις»

Παράλληλα,  σύμφωνα με το thessaliatv.gr, προβλέπεται η επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων για την παράβαση των διατάξεων απαγόρευσης καπνίσματος/ατμίσματος από δημόσιους λειτουργούς, δημόσιους υπαλλήλους, υπαλλήλους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και  υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στους χώρους που είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους.

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι οι αρμόδιες αρχές διενεργούν τακτικές, έκτακτες και αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης με τις σχετικές απαιτήσεις των διατάξεων του ν.4419/2016 και τα όργανα ελέγχου συντάσσουν μηνιαίες εκθέσεις.

Ρεπορτάζ xenesglosses.eu


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...