Home / HEADER-NEWS / Τι περιλαμβάνει το σχέδιο ενίσχυσης του παιδιού

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο ενίσχυσης του παιδιού

Δημοσιεύτηκε: 8:51 μμ Φεβρουάριος 3rd, 2018  


Τα μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών καθώς και το σχέδιο  ενίσχυσης του παιδιού, το οποίο εκτός από τα επιδόματα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων σχολικά γεύματα, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς παρουσιάζει η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου. Στην απάντηση της στην ερώτηση του βουλευτή κ. Καράογλου «Οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι τα νέα θύματα της Κυβέρνησης» αναφέρει:

Με τον Ν. 4512/2018 (ΦΕΚΑ5/17.1.2018) θεσπίστηκε επίδομα παιδιού που καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.

Επίσης σύμφωνα με το ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74/Α’), ήδη οι διαθέσιμες πιστώσεις του επιδόματος παιδιού αυξάνονται κατά 40% και πλέον αγγίζουν τα 910 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν αποτελεσματικότερα οι οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά.

Το νέο σύστημα σχεδιάστηκε για να άρει τις ανισότητες του προηγούμενου καθεστώτος, με αποτέλεσμα 738.000 οικογένειες, το 92% σε σύνολο 800.000 οικογενειών, να ωφεληθούν με μεγάλες αυξήσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και 50.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες Από τις υπόλοιπες 50.000 περίπου οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων που ανήκουν στις δύο υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες, περισσότερες από τις μισές θα δουν μειώσεις από 1,6% έως 18%. Αναφορικά με αυτές η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ληφθούν μέτρα μέσα στο 2018 για να εξομαλυνθούν οι μειώσεις αυτές.

Πράγματι, το δημογραφικό εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα και για εμάς κλειδί για τη λύση του είναι η φροντίδα του παιδιού ανεξάρτητα από το μέγεθος της οικογένειας στην οποία βρίσκεται. Εξασφαλίσαμε πλέον 316 εκατομμύρια αποκλειστικά για το παιδί: 260 εκατομμύρια για οικογενειακά επιδόματα, 40 εκ. για σχολικά γεύματα και 15 εκ. για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Με αυτόν τον τόπο πιστεύουμε ότι ενθαρρύνουμε τις οικογένειες με 1, 2 ή κανένα παιδί να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βελτιωθεί ο δείκτης γονιμότητας και να φτάσει στο 2 από το 1,3 που είναι σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης του παιδιού, το οποίο εκτός από τα επιδόματα περιλαμβάνει:

• Δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς: Έχουμε πλέον 109.000 δωρεάν θέσεις, από τις 70.000 που παραλάβαμε, ήδη νομοθετήθηκε η δημιουργία νέων μονάδων με επιπλέον 45.000 θέσεις για το 2019, και φέτος προχωρούμε με τη δημιουργία 400 νέων δομών με 10.000 παιδιά
δωρεάν.
• Σχολικά γεύματα: Πάνω από 100.000 ζεστά γεύματα διανέμονται καθημερινά σε δημοτικά σχολεία της χώρας.
• Νέο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία: Στόχος μας είναι κανένα παιδί να μην ζει σε ίδρυμα, αλλά στην ανοιχτή αγκαλιά ανθρώπων που περιμένουν χρόνια να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς.
• Επιδότηση ενοικίου για 600.000 οικογένειες, που νομοθετήθηκε για το 2019.
• Κέντρα στήριξης οικογενειών, που ιδρύονται φέτος και θα προσφέρουν κοινωνικές
υπηρεσίες στις οικογένειες και στήριξη στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...