Home / HEADER-NEWS / Όταν οι αριθμοί και η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των ΠΟΕ ΟΤΑ, ΚΕΔΕ και Βρεφονηπιοκόμων

Όταν οι αριθμοί και η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των ΠΟΕ ΟΤΑ, ΚΕΔΕ και Βρεφονηπιοκόμων

Δημοσιεύτηκε: 7:40 μμ Φεβρουάριος 25th, 2018  


ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΕ ΟΤΑ , ΚΕΔΕ και ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ.

• Η υποχρεωτικότητα στη διετή φοίτηση των νηπίων 4-6 ετών αναφέρεται στον καθορισμό από την Πολιτεία της δομής που θα πρέπει να πάνε τα παιδιά συγκεκριμένων ηλικιών. Δηλαδή, ξεκαθαρίζεται πλέον ότι τα βρέφη και νήπια έως 4 ετών θα πηγαίνουν στους Παιδικούς Σταθμούς και τα νήπια 4-6 ετών στο Νηπιαγωγείο.

• Η διετής φοίτηση στο Νηπιαγωγείο ισχύει από το 1985 με τον Ν. 1566/1985. Η υποχρεωτικότητα της φοίτησης των νηπίων των 5 ετών ορίστηκε με τον Ν.3518/2006 με προοπτική επέκτασης και για τα νήπια των 4 ετών.

• Η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση θεωρείται επιτυχία, καθώς εξασφαλίζεται πλέον η ισότιμη αντιμετώπιση προνηπίων και νηπίων ως προς το δικαίωμά τους στη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση.

• Στο Νηπιαγωγείο δεν παίρνουμε απουσίες…. Αντίθετα το Νηπιαγωγείο εφαρμόζει ένα ευέλικτο πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των νηπίων 4-6 ετών.

• Η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση θα ξεκινήσει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία. Σε πρώτη φάση θα αφορά 204 Δήμους, όπου μετά από μελέτη του Υπουργείου Παιδείας και των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι παραπάνω Δήμοι μπορούν να ανταπεξέλθουν ως προς τις υποδομές τους και να δεχτούν το σύνολο των προνηπίων και νηπίων.

• Το 2007, η ΠΟΕ ΟΤΑ σε κοινό Δελτίο Τύπου με τη ΔΟΕ, στήριζε το αίτημα για τη διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση υπό την εποπτεία και ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Εγκύκλιος για μετατάξεις εκπαιδευτικών

• Στους ισχυρισμούς της ΠΟΕ ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ περί κατάρρευσης των Παιδικών Σταθμών με τη θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, οι αριθμοί έρχονται να τους διαψεύσουν. Οι θέσεις των Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών είναι 88.396, ενώ οι γεννήσεις παιδιών 1-4 ετών ανέρχονται σε 276.894. Επομένως, 188.498 παιδιά 1-4 ετών μένουν κάθε χρόνο εκτός Παιδικών Σταθμών. Δεν τίθεται θέμα κατάρρευσης Παιδικών Σταθμών, αλλά προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας νέων, όπως άλλωστε επισημαίνει και η ΚΕΔΕ στις 5/1/2018 : « Εθνική Ανάγκη για την ΚΕΔΕ, η δημιουργία νέων Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών σε όλη τη χώρα».

• Η ΚΕΔΕ αποκρύπτει ότι στις 15/2/2018 ψηφίστηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, η υλοποίηση προγράμματος χρηματοδότησης για την ίδρυση έως δύο τμημάτων βρεφικής, παιδικής ή βρεφονηπιακής φροντίδας σε κάθε Δήμο, με έναρξη εφαρμογής του εντός του 2018.

• Σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι τα Νηπιαγωγεία λειτουργούν 4 ώρες την ημέρα και για 9 μήνες τον χρόνο, επίσης η πραγματικότητα έρχεται να τους διαψεύσει. Από το 2016 (με Υπουργική Απόφαση στις 5/8/2016) όλα τα Νηπιαγωγεία εφαρμόζουν το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Δηλαδή όλα τα Νηπιαγωγεία είναι Ολοήμερα και η φοίτηση των νηπίων 4-6 ετών στο ολοήμερο – προαιρετικό πρόγραμμα έως τις 16:00, εξαρτάται από την επιθυμία του γονέα. Συγκεκριμένα, για το σχ. έτος 2017-2018, στα 5.103 Νηπιαγωγεία της χώρας, λειτούργησαν 8.047 πρωινά τμήματα με 136.028 μαθητές και 3.619 ολοήμερα τμήματα, με ωράριο λειτουργίας έως τις 16:00, με 47.005 μαθητές.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2022: Οδηγίες για τους υποψήφιους με το 10%

• Το Νηπιαγωγείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος. Όπως ισχύει για όλες τις σχολικές μονάδες, έτσι και για το Νηπιαγωγείο προβλέπεται η περίοδος διακοπών. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και στα εκπαιδευτικά συστήματα όλων των χωρών, όπου η περίοδος των διακοπών τους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (κλίμα, πολιτισμικά στοιχεία, κτλ). Επίσης, για τους δύο μήνες διακοπών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, υπάρχουν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και οι Παιδικές Κατασκηνώσεις, όπου προσφέρουν δημιουργική απασχόληση στους μαθητές και εξυπηρετούν τους γονείς.

  • Προς αποκατάσταση της αλήθειας:

Υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση έχουν οι χώρες :

Κροατία, Κύπρος, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Σερβία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία( απο 3 ετών) , Βέλγιο, Φινλανδία, ενώ το επόμενο σχολικό ετος σχεδιάζεται να γίνει υποχρεωτική στην Τσεχία και στη Λιθουανία (Eurydice, 2016, σελ. 10)

Απο το 2006, όπου έγινε υποχρεωτική η φοίτηση των νηπίων 5 ετών, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση φοίτησης των μαθητών.

Συγκεκριμένα : 2006-2007 : 143.095 , 2007-2008 : 149.112 , 2008- 2009 : 157.637

Στην απόφαση με Αρ.1505/2013 του ΣτΕ, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ στο πλαίσιο δε της ευχέρειας του αυτής μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια της υποχρεωτικής πρωτοβάθμιας εκπαιδευσεως και κατά το στάδιο της προσχολικής αγωγής με την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοιτήσεως στο νηπιαγωγείο

Οι αριθμοί και τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν και ….διαψεύδουν.

Μαρία Σπανού

Πρόεδρος Σ.Α.Ν.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων ΓΕΛ

Τα θέματα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των ΓΕΛ περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων ...