Home / Featured / Νέο σχέδιο με επτά μαθήματα (4+3) για το εξεταστικό της Γ Λυκείου

Νέο σχέδιο με επτά μαθήματα (4+3) για το εξεταστικό της Γ Λυκείου

Δημοσιεύτηκε: 3:42 μμ Φεβρουάριος 16th, 2018  


Επτά μαθήματα, τέσσερα εντός σχολείου και το απολυτήριο και τρία εκτός σχολικής διαδικασίας για τα ΑΕΙ είναι το νέο σχέδιο που φέρεται να κερδίζει έδαφος στο υπουργείο Παιδείας για το επόμενο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Eκπαίδευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφoρίες της «Κ» με βάση το σχέδιο αυτό, το σύστημα αναπτύσσεται ως εξής:

– Οι μαθητές θα εξετάζονται στα μαθήματα Γενικής Παιδείας (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία, Ιστορία, Βιολογία και Μαθηματικά) για να πάρουν το απολυτήριό τους.

– Κατόπιν αφού αποφοιτήσουν θα εξετάζονται σε τρία μαθήματα πανελλαδικά, τα οποία θα προσδιορίζονται από το επιστημονικό πεδίο των σχολών όπου θέλουν αν εισαχθούν και θα είναι εμβάθυνσης. Για παράδειγμα, για την Νομική Σχολή θα είναι όπως τώρα τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά και για το Πολυτεχνείο, Φυσική και Μαθηματικά, ενώ το τρίτο μάθημα θα το επιλέγει κάθε υποψήφιος αν θέλει να στοχεύσει και σε έναν άλλο κλάδο σχολών.

– Και στις δύο περιπτώσεις οι εξετάσεις θα είναι κεντρικά οργανωμένες, δηλαδή πανελλαδικού χαρακτήρα με θέματα από το υπουργείο Παιδείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

– Για την τελική επίδοση, ο βαθμός του απολυτηρίου θα μετρά έως 20% και των εξετάσεων στα μαθήματα εμβάθυνσης έως 80%.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου είχε μιλήσει για εξετάσεις σε περιζήτητες σχολές (Ιατρική, Πολυτεχνεία, Νομικές) και ελεύθερη πρόσβαση στις υπόλοιπες. Με βάση το τελευταίο σενάριο αυτό θα επιτευχθεί ως ακολούθως:

– Όλοι οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις για το απολυτήριο αλλά και τα τρία μαθήματα, κάτι που είναι προφανές διότι είναι ακαδημαϊκά άτοπο (Τα Πανεπιστήμια θα αντιδράσουν καθώς θα θεωρήσουν ότι υποτιμούνται) να διαχωριστούν οι σχολές σε περιζήτητες και μη, ενώ όλοι οι υποψήφιοι θα θελήσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους για ότι καλύτερο.

– Το υπουργείο Παιδείας θα αυξήσει τις θέσεις των πανεπιστημιακών σχολών και με δεδομένο ότι πολλά παιδιά των ΕΠΑΛ θα επιλέξουν διετή προγράμματα κατάρτισης που θα προσφέρονται εντός των ΑΕΙ προσβλέπει ότι ο αριθμός των υποψηφίων θα συγκλίνει με τον αριθμό των θέσεων στα πανεπιστήμια και έτσι θα υπάρξει ένα είδος πρόσβασης για όλους.

Το σχέδιο μελετάται σε συνδυασμό και με την πρόταση που έχει παρουσιάσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Ο χρόνος της ανακοίνωσης της τελικής απόφασης, βέβαια, θα κριθεί πολιτικά.

http://www.kathimerini.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...