Home / Featured / Νέο «λουκέτο» των δημοτικών παιδικών σταθμών τη Δευτέρα και έκτακτη συνεδρίαση ΚΕΔΕ

Νέο «λουκέτο» των δημοτικών παιδικών σταθμών τη Δευτέρα και έκτακτη συνεδρίαση ΚΕΔΕ

Δημοσιεύτηκε: 6:21 μμ Φεβρουάριος 23rd, 2018  


«Λουκέτο» (το δεύτερο μέσα σε πέντε ημέρες) στους παιδικούς σταθμούς βάζουν ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΚΕΔΕ, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη μετά το αδιέξεδο στη σημερινή συνάντηση της ΚΕΔΕ μαζί με τα Προεδρεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ και της ΔΟΕ με τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και Αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ.Φωτίου στο υπ. Εσωτερικών.

Ειδικότερα αποφασίστηκε το κλείσιμο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

Την ίδια μέρα στις 12 ο μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Κλαυθμώνος και ακολούθως πορεία προς τη Βουλή, όπου θα κατατεθούν οι υπογραφές των χιλιάδων γονέων που συγκεντρώθηκαν.

Νωρίτερα κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε την πρόταση με την οποία συνηγορούν η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Βρεφονηπιαγωγών να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη από το Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ή να υπάρξει η δυνατότητα δυνητικής εφαρμογής της.

Πατούλης: Να αποσυρθεί η διάταξη και να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή

Παράλληλα διατύπωσε την πρόταση  να συσταθεί άμεσα μία κοινή επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι, όπως επισήμανε, η καταγραφή των προβλημάτων στις δομές και η αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων με στόχο να συζητηθούν πιθανές τροποποιήσεις και δυνατότητες ευελιξίας της προωθούμενης απόφασης προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη, κατά τη μεταβατική περίοδο, η οποία από το υπουργείο προσδιορίζεται στα 3 χρόνια.

«Είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων αρκεί να έχουν ένα ρεαλιστικό πεδίο εφαρμογής» τόνισε και πρόσθεσε πως βιώσιμες λύσεις βρίσκονται μόνο μέσα από διαδικασίες διαλόγου και όχι με αιφνιδιαστικές αποφάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας αρνήθηκε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης και δήλωσε την πρόθεση του να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση των προβλημάτων που προκύπτουν, κατόπιν όμως της ψήφισης του Νόμου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Επιμένουμε στο αίτημα μας να αποσυρθεί η διάταξη από το Ν/Σ που αφορούν στην ένταξη παιδιών ηλικίας 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση και να ακολουθήσει διάλογος ή να εφαρμοστεί δυνητικά, καθώς θα υπάρξουν ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες στον προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών και στη λειτουργία των δημοτικών δομών.

Παράλληλα επαναδιατυπώνουμε το αίτημα μας για άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσουμε για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε οικογένειες και εργαζόμενου η ψήφιση αυτής της διάταξης.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων ΓΕΛ

Η άρνηση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να αποδεχθεί τα αιτήματά μας οδηγεί σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες οικογένειες. Με δεδομένο και το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, η συγκεκριμένη απόφαση, πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην απόφαση των νέων να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Παράλληλα τορπιλίζει την ομαλή λειτουργία  1.600 δημοτικών δομών που εξυπηρετούν χιλιάδες οικογένειες με υποδειγματικό τρόπο, απαξιώνει τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού προσωπικού και θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας δεκάδων συμβασιούχων εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε. Καλούμε τους εργαζόμενους και τους γονείς στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Δευτέρας, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μαζί με τους εργαζόμενους αλλά και τους χιλιάδες γονείς που αγωνιούν διεκδικούμε το αυτονόητο. Να μην ψηφιστεί μία διάταξη που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, ή τουλάχιστον να είναι δυνητική η εφαρμογή της.

Δεν θα δεχθούμε πολιτικές που απαξιώνουν, συρρικνώνουν και αποδομούν ένα νευραλγικό κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, οι οποίοι είναι στελεχωμένοι με εξειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Το Διοικητικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και ώρα 10.00 π.μ, με αφορμή την ψήφιση, εκείνη την ημέρα, του Νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας,  για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο οποίο συμπεριλαμβάνεται νομοθετική διάταξη που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική  εκπαίδευση.

Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι οι συνέπειες της ψήφισης της σχετικής διάταξης, στον προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών, στη λειτουργία των δημοτικών δομών, αλλά και στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

Κλίμα έντασης επικράτησε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της δίχρονης φοίτησης στο Νηπιαγωγείο, που προβλέπει την ένταξη των 4χρονων παιδιών στα νηπιαγωγεία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτη, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και τα προεδρεία, των εμπλεκόμενων φορέων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ), του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ) και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της σύσκεψης, υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και τους εκπροσώπους των εργαζομένων των δήμων και των παιδικών σταθμών.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αλ. Κόπτσης: Μετά το 2023 το νέο σύστημα διορισμών

Ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεκαθάρισε ότι θα ψηφιστεί άμεσα η ρύθμιση και μετά θα υπάρξει διάλογος ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς. Ο υπουργός μάλιστα ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει τρίχρονη μεταβατική περίοδος, που εξασφαλίζει την ομαλή εφαρμογή του μέτρου, το οποίο θα πάρει ολοκληρωτικά υποχρεωτική μορφή το 2021. Πρότεινε, δε, για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου και να λυθούν τα όποια προβλήματα προκύψουν να δημιουργηθεί Επιτροπή με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων εκπρόσωπων του υπουργείου Παιδείας, των εργαζόμενων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να μελετηθούν τα στοιχεία, ώστε να καταλήξουν στη διαδικασία εφαρμογής του μέτρου.

Ο κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει επιλογή στους γονείς για τη δομή (νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό). Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης και κ. Φωτίου που εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να συζητήσουν το θέμα. Ωστόσο δεν προχώρησαν σε επίσημες δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ναι μεν αλλά… κινητοποιήσεις

Ωστόσο, παρότι αρχικά οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ φάνηκε να ρίχνουν τους τόνους, στη συνέχεια ζήτησαν και πάλι να αποσυρθεί η διάταξη, έκαναν λόγο για κάλεσμα της κυβέρνησης σε προσχηματικό διάλογο και υποστήριξαν ότι στα νηπιαγωγεία δεν υπάρχουν οι «κατάλληλες δομές» για την υποδοχή των παιδιών, και αποχώρησαν από τη συνάντηση. Μέσα σε αυτό το κλίμα προανήγγειλαν κινητοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. οι πληροφορίες αναφέρουν την Τρίτη αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν υπάρχει σχετική συμφωνία με την ΚΕΔΕ).

Από την πλευρά της η κ. Καλαϊτζή εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ), τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της διάταξης, αλλά να δοθεί το δικαίωμα επιλογής στους γονείς για την ένταξη των παιδιών είτε στο νηπιαγωγείο, είτε σε παιδικό σταθμό. Υποστήριξε ταυτόχρονα ότι αν δεν υπάρξει το δικαίωμα της «προαιρετικής» επιλογής, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα και πολλά παιδιά θα οδηγηθούν σε ιδιωτικές δομές.

Η ίδια επίσης υποστήριξε ότι η εφαρμογή του μέτρου μπορεί να οδηγήσει σε ανάκληση 1.200 συμβάσεων, συμβασιούχων σε παιδικούς σταθμούς.

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της, Γ. Πατούλης, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του μέτρου αλλά αφού πρώτα προηγηθεί διάλογος πριν ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση.

Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ, δήλωσαν ότι τα νηπιαγωγεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν τα παιδιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, το μέτρο θα εφαρμοστεί τη σχολική χρονιά 2018 – 2019 σε 240 Δήμους.


 

3 Σχόλια

  1. Σε 200 δήμους, όχι παιδικούς σταθμούς (τελευταία πρόταση)

  2. Το τι λέει ο Γαβρογλου, ας μην το παίρνουμε και πολύ σοβαρά…

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Τρόπος εξέτασης των μαθημάτων ΓΕΛ

Τα θέματα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των ΓΕΛ περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων ...