Home / Featured / Μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί προς ΔΟΕ: Πότε θα πάρετε θέση για την απόφαση του ΣτΕ;

Μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί προς ΔΟΕ: Πότε θα πάρετε θέση για την απόφαση του ΣτΕ;

Δημοσιεύτηκε: 6:22 μμ Φεβρουάριος 20th, 2018  


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΓΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν. 4172/2013 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (Δ.Ο.Ε.).

Είμαστε σίγουροι πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σας, είναι ενήμερο για την έκδοση της με αριθμό 3404/2017 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν συνταγματικές και νόμιμες οι διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 82 του ν. 4172/2013 για τις υποχρεωτικές μετατάξεις. Εάν όμως παρόλο τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί από όλες τις εμπλεκόμενες στο θέμα πλευρές της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν έχετε ακόμα ενημερωθεί, μπορείτε να ενημερωθείτε υπεύθυνα και αναλυτικά από την από 14 Φεβρουαρίου 2018 ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής μας.

Για να δείτε την ανακοίνωση κλικ ΕΔΩ :

Ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής των μεταταγμένων εκπαιδευτικών από την ΔΕ στην ΠΕ του Ν.4172/2013

Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σας είναι ενήμερο και για την ανούσια διαμάχη μέσω δημοσίων αντεγκλήσεων και άλλων δημοσιεύσεων και σχολίων και από διαφόρους άλλους φορείς και πρόσωπα, εκτός από τους άμεσα ενδιαφερομένους.

Έχουμε την σιγουριά ότι δεν έχετε παρασυρθεί από την προπέτεια και τον φανατισμό με τον οποίον προσεγγίζεται το ζήτημα από κάποιους, με διάθεση, είτε από άγνοια είτε σκοπίμως, να διαστρεβλώσουν την ερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ, δολοφονώντας την αλήθεια και προσδοκώντας εξ αυτού πρόσκαιρα οφέλη, πάντα με ιδιοτέλεια και μισαλλοδοξία.

Αισθανόμαστε ότι έχετε κατανοήσει την μοναδική αλήθεια που επικρατεί για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία δεν είναι άλλη από το ότι το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε συνταγματικές και νόμιμες όλες τις διατάξεις του νόμου των υποχρεωτικών μετατάξεων και το μόνο διορθωτέο σφάλμα που εντοπίστηκε με την απόφαση αυτή, που αφορά μόνο την Διοίκηση και καθόλου τους περίπου 1.600 υποχρεωτικώς μεταταγμένους εκπαιδευτικούς των κοινών ειδικοτήτων ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας και ΠΕ16 Μουσικών Μαθημάτων από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση πριν από πέντε (5) χρόνια, αφορούσε την διάρθρωση και υλοποίηση της διαδικασίας των υποχρεωτικών μετατάξεων και ειδικότερα ένα τυπικό σφάλμα μη τήρησης ουσιώδους τύπου της διαδικασίας, που προβλέπονταν στην διάταξη του νόμου και που έχει να κάνει μόνο με την Διοίκηση.

Συγκεκριμένα ανιχνεύθηκε με την απόφαση του Δικαστηρίου ότι δεν έχει τηρηθεί από την Διοίκηση ο ουσιώδης τύπος της διαδικασίας που τάσσεται από την διάταξη της παραγράφου 11 του άρθρου 82 του ν. 4172/2013 για την διαπίστωση των κενών θέσεων, των υπηρεσιακών αναγκών και του πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και αυτός ήταν η μη ύπαρξη εισήγησης της γενικής διεύθυνσης διοίκησης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων, με βάση την επεξεργασία και τον συσχετισμό των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί, με ευθύνη των διευθυντών εκπαίδευσης, στο προβλεπόμενο στην διάταξη του άρθρου 7 του ν. 3848/2010 ηλεκτρονικό σύστημα. Αυτό και ουδέν άλλο.

Ελπίζουμε ότι η μη παρέμβασή σας μέχρι την στιγμή αυτή οφείλεται στην σύνεση που σας διακρίνει και η οποία σύνεση και φρόνηση επιβεβαιώθηκε με το υπόμνημα του Διοικητικού σας Συμβουλίου που υποβλήθηκε προς τον προηγούμενο υπουργό παιδείας κ. Φίλη, στα πλαίσια του διαλόγου για την παιδεία, με το οποίο και σχετικά με τις υποχρεωτικές μετατάξεις επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη ανάκληση στο χρονικό αυτό σημείο των μετατάξεων περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα επιλύσει, ανεξαρτήτως του τρόπου που διενεργήθηκαν οι μετατάξεις αυτές από το καλοκαίρι του 2013 και μέχρι το πέρας τους, μιάς διαδικασίας όμως για την οποία καμία ευθύνη δεν φέρουν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί.

Εφόσον η παραπάνω θέση σας εκδηλώθηκε τότε, πόσο μάλλον τώρα και μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ με την οποία αναγνωρίστηκε αναφανδόν η συνταγματικότητα και νομιμότητα των υποχρεωτικών μετατάξεων, γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ακύρωση και πολύ περισσότερο για ανάκλησή τους.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η αποφυγή, μέχρι τώρα, της έκφρασης της θέσεώς σας επί του ζητήματος, οφείλεται στην ενσυναίσθηση του σημαντικού και καίριου ρόλου σας για τα εκπαιδευτικά πράγματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία και σας υποχρεώνει να σκεφτείτε με φρόνηση και σύνεση, προτού εκφράσετε την άποψή σας και προτείνετε τρόπους επίλυσης του προβλήματος και πάντως αναμένετε την καταλαγή των εκατέρωθεν αντιδράσεων και την εξάντληση των εκατέρωθεν επιχειρημάτων και «επιχειρημάτων».

Αν, παρόλα τα παραπάνω, η σιγή σας οφείλεται σε μη κατανόηση των νομικών ζητημάτων που αναφύονται από την έκδοση της απόφασης αυτής του ΣτΕ, έχετε την δυνατότητα να απευθυνθείτε στην νομική σας σύμβουλο, η οποία έχει αποδείξει επανειλημμένα την επιστημονική της επάρκεια για την ερμηνεία και αντιμετώπιση των νομικών ζητημάτων που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και να ζητήσετε να σας ερμηνεύσει απλά και κατανοητά για εσάς, το περιεχόμενο της απόφασης αυτής.

Πάντως και σε κάθε περίπτωση, δεν σας επιτρέπεται ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο και ομοσπονδία, που εκπροσωπείτε όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να μένετε άλλο απαθείς και να παρακολουθείτε την διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των εκπαιδευτικών που είναι μέλη των τοπικών σωματείων σας σε όλη την Ελλάδα.

Είναι επιτακτική η υποχρέωσή σας να τοποθετηθείτε και με νηφαλιότητα και καθαρότητα άποψης να κατευνάσετε τα ήθη μεταξύ των μελών σας, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μία φορά την θέση που λάβατε με το υποβληθέν από εσάς υπόμνημα προς τον προηγούμενο υπουργό κ. Φίλη, όπως παραπάνω αναφέραμε.

Στα πλαίσια αυτά, αισθανόμαστε, αν και ίσως είναι περιττό, να σας υπενθυμίσουμε έναν απολύτως σχετικό όρο του καταστατικού σύστασης της ομοσπονδίας σας, σύμφωνα με τον οποίον προβλέπεται ότι: «…Άρθρο 2 Σκοπός της ∆.Ο.Ε. είναι: α) Ο συντονισµός και η ενιαία κατεύθυνση των προσπαθειών όλων των Συλλόγων που τη συγκροτούν για τη βελτίωση της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης, την ηθική και υλική εξύψωση των λειτουργών της και την προάσπιση και προαγωγή των επαγγελµατικών και υλικών συµφερόντων του κλάδου. β) Η συµβολή της στη βελτίωση της όλης Παιδείας του Ελληνικού λαού. γ) Η προώθηση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των ∆ηµοσίων Υπαλλήλων και των εργαζοµένων γενικότερα. δ) Η προάσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, της δηµοκρατίας, εθνικής ανεξαρτησίας και ειρήνης. ε) Η έκφραση γνώµης για θέµατα γενικότερου ενδιαφέροντος καθώς και η συμμετοχή της στις κοινές προσπάθειες για την αντιµετώπισή τους. στ) Η καλλιέργεια του συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος και της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων. ζ) Η προάσπιση και επέκταση του δικαιώµατος για ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στη Γενική Εκπαίδευση στα κέντρα λήψης αποφάσεων…».

Επομένως δεν καταλείπεται η παραμικρή αμφιβολία ότι είναι επιτακτική και καταστατική σας υποχρέωση να λάβετε τάχιστα  επίσημη θέση στο ζήτημα, η οποία προφανώς και δεν θα μπορούσε να έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη από το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιό σας εκπεφρασμένη θέση σας, αλλά θα είχε ως γνώμονα την θέση σας αυτή, που σε τελική ανάλυση προασπίζει τα συμφέροντα όλων των εκπαιδευτικών μελών σας απέναντι σε οποιαδήποτε παράλειψη και σφάλμα της διοίκησης, για την οποία καμμία ευθύνη δεν φέρουν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί.

Κλείνοντας θα θέλαμε, αν και δεν νομίζουμε να χρειαστεί, να σας πληροφορήσουμε ότι εάν δεν λάβετε το συντομότερο δυνατόν θέση για το ζήτημα, θα προχωρήσουμε σε συλλογή υπογραφών από τους ενδιαφερομένους εκπαιδευτικούς επί δηλώσεώς μας, που θα απευθύνεται στο Διοικητικό σας Συμβούλιο, με την οποία θα ζητάμε να λάβετε επίσημη και ξεκάθαρη θέση για το θέμα των υποχρεωτικών μετατάξεων μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.

Μετά τιμής

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Ν. 4172/2013

 

Ολυμπία Ζαραμπούκα                                  Μιχάλης Παπαδόπουλος


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...