Home / HEADER-NEWS / «Λουκέτο» και αύριο στους Παιδικούς Σταθμούς

«Λουκέτο» και αύριο στους Παιδικούς Σταθμούς

Δημοσιεύτηκε: 9:55 πμ Φεβρουάριος 25th, 2018  


Λουκέτο βάζουν αύριο στους Παιδικούς Σταθμούς ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΚΕΔΕ ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας στο οποίο περιλαμβάνεται και η καθιέρωση της “Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής”.

Κλειστοί θα παραμείνουν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί όλης της χώρας, μετά από απόφαση της ΚΕΔΕ, αντιδρώντας στην υποχρεωτική ένταξη στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Παράλληλα, στις περιπτώσεις που αιρετοί λάβουν απόφαση να μην κλείσουν τους παιδικούς σταθμούς, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκηρύσσει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για όλους τους εργαζόμενους των σταθμών, καθώς και πανελλαδική στάση εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση από τις 11.00 το πρωί έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τη Βουλή, όπου ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας (για την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής), στο οποίο περιλαμβάνεται η επίμαχη διάταξη. Θα προηγηθεί συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη και της ΚΕΔΕ στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης υποστηρίζουν ότι θα υποβαθμιστούν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και θα κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας σε αυτούς, ενώ σκοπεύουν να παραδώσουν στη Βουλή «χιλιάδες» υπογραφές γονέων που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου.

Τον δρόμο της σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική επιλέγουν η ΚΕΔΕ του κ. Πατούλη, με τη γνωστή θέση της για τη διατήρηση της προσχολικής αγωγής στους δήμους και την υπεράσπιση του καθεστώτος των voucher, των κουπονιών και των τροφείων, αλλά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στους ΟΤΑ, που αρνούνται το δικαίωμα των νηπίων στην παροχή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής μέσα από το δημόσιο Νηπιαγωγείο με αποκλειστική ευθύνη του υπ. Παιδείας.

Με προσχηματικές δικαιολογίες για δήθεν απώλεια θέσεων εργασίας στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, η ΚΕΔΕ και οι σύμμαχοί της επιχειρούν να υπερασπιστούν τα αντιδραστικά και αναχρονιστικά κεκτημένα με τα οποία στο παρελθόν ωφελήθηκε το πελατειακό κράτος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ιδιωτικά συμφέροντα που γεννήθηκαν μέσα από τις καθημερινές ανάγκες των εργαζόμενων.

Η πιλοτική ένταξη των προνήπιων (4 έως 5 ετών) στα δημόσια Νηπιαγωγεία 200 δήμων εντός του 2018, με προοπτική της πλήρους πληθυσμιακής κάλυψης σε βάθος τριετίας που θεσμοθετεί το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας, που έρχεται να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα της παιδαγωγικής κοινότητας, συναντά τη σθεναρή αντίσταση των πολιτικών εκφραστών του νεοφιλελευθερισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που επιμένει στη συντήρηση ενός καθεστώτος φύλαξης παιδιών χωρίς ενιαίο πρόγραμμα σπουδών και χωρίς κεντρικά σχεδιασμένους παιδαγωγικούς στόχους.

Για τη Νέα Δημοκρατία και τους εκφραστές της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούμενα εξακολουθούν να παραμένουν ο μόνιμος εγκλωβισμός ενός μεγάλου αριθμού συμβασιούχων στο άρμα των εκάστοτε δημάρχων και η διαφύλαξη της κερδοφορίας των ιδιωτικών δομών της προσχολικής αγωγής, που είναι και οι μόνες που κινδυνεύουν από το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας.

Οι κινητοποιήσεις, οι συλλογές υπογραφών και οι απεργίες στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που δρομολογούν ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι τουλάχιστον υποκριτικές, καθώς δεν κινούνται με γνώμονα την προστασία της μέσης οικογένειας, που αγωνιά κάθε χρόνο για την εύρεση μιας θέσης στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ώστε να γλιτώσει το χαράτσι του ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την ανάγκη ενός σύγχρονου και ενιαίου παιδαγωγικού μοντέλου για τα νήπια και τα προνήπια προκειμένου αυτά να κοινωνικοποιηθούν και να αναπτυχθούν μέσα από ένα ενιαίο και ισότιμο πρόγραμμα εκπαίδευσης.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...