Home / HEADER-NEWS / Κεντρικός στόχος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την Εκπαίδευση

Κεντρικός στόχος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την Εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε: 9:22 πμ Φεβρουάριος 17th, 2018  


Στις 14 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη  Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», τα εγκαίνια της έκθεσης έργων τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με τίτλο «Ε.Κ.Των Τεχνών».

Στην εκδήλωση ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα και επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των μέχρι τώρα επιτευγμάτων στον τομέα της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Πάνος Χαραλάμπους. Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Την κοινωνική και αναπτυξιακή συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου εξήρε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Ε.Κ.Τ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς τομείς των παρεμβάσεων του Ε.Κ.Τ., που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από την εκπαίδευση, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέχρι την κοινωνική συνοχή και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Στόχος μας είναι η βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Βιώσιμη σημαίνει ότι στηρίζεται σε γερά θεμέλια και πρωτίστως στους ιδιαίτερα μορφωμένους και καταρτισμένους εργαζομένους της. Ιδίως τους νέους που τα προηγούμενα χρόνια έφευγαν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό.

Δίκαιη θα πει ότι τα οφέλη της διαχέονται ισότιμα σε όλους και δεν περιορίζονται μόνο στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Για αυτό και στο νέο ΕΣΠΑ σχεδιάσαμε, πλάι στον αναπτυξιακό, έναν εξίσου σημαντικό κοινωνικό πυλώνα. Οι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι και αλληλοσυμπληρούμενοι».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, τόνισε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη. Ειδικότερα:

Στον τομέα της εκπαίδευσης και στη στήριξη του σχολικού συστήματος με περισσότερους από 22.000 καθηγητές το έτος και την ενίσχυση της έρευνας, με οφέλη για περισσότερους από 17.300 νέους επιστήμονες μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Πιο αναλυτικά για την Εκπαίδευση ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός:

Στον τομέα της εκπαίδευσης κεντρικός στόχος μας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης μέσω της ενίσχυσης των σχολικών δομών, της αναθεώρησης των προγραμμάτων σπουδών, της υλοποίησης προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, της ενίσχυσης του ερευνητικού δυναμικού της
τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και της σύζευξης μεταξύ των συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας.

Όλοι γνωρίζετε τη σημασία των παρεμβάσεων του ΕΚΤ στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η στήριξη του σχολικού συστήματος με περισσότερους από 22.000 καθηγητές το έτος, τα προγράμματα για τους μουσουλμανόπαιδες, τα προγράμματα για τους ΡΟΜΑ καθώς και πολλές άλλες μικρότερης κλίμακας, εξαιρετικά όμως σημαντικές παρεμβάσεις, δεν θα ήταν εφικτά χωρίς τη στήριξη των πόρων του ΕΚΤ.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι παρεμβάσεις μας επικεντρώνουν στην υποστήριξη των νέων ερευνητών με στόχο την ανάσχεση του brain drain, της φυγής δηλαδή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, καθώς και στην ενίσχυση των φοιτητών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων, υποτροφίες σε διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς φοιτητές, η απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας αλλά και η ενίσχυση ερευνητικών ομάδων που αποτελούνται από νέους ερευνητές. Συνολικά και μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, θα ωφεληθούν
περισσότεροι από 17.300 νέοι επιστήμονες και ερευνητές .

Θα ήθελα εδώ να σταθώ, διότι οι παραπάνω παρεμβάσεις αποτελούν δείγμα της αναπροσαρμογής της χρηματοδότησης προκειμένου να στηριχθούν οι νέοι άνθρωποι. Είναι χαρακτηριστικό, το γεγονός ότι μολονότι οι πόροι του ΕΚΤ για την υποστήριξη της έρευνας είναι κατά 20% λιγότεροι, οι ενισχυόμενοι νέοι ερευνητές έχουν αυξηθεί κατά 244%. Είναι επομένως ένας καθαρός δείκτης αυτού που έχω
επανειλημμένος χαρακτηρίσει ως «κοινωνική και πολιτική μεροληψία υπέρ των νέων».

Οι παρεμβάσεις μας για την ανάσχεση του brain drain δεν περιορίζονται στην ενίσχυση των νέων επιστημόνων και ερευνητών από το ΕΠΑΝAΔ, συμπληρώνονται από δύο ακόμη άξονες: α) την ενίσχυση της νέας, δυναμικής επιχειρηματικότητας (προγράμματα ενίσχυσης απόφοιτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και νεοφυών επιχειρήσεων ΕΠΑΝΕΚ) και β) τη σύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας με την  παραγωγή και την επιχειρηματικότητα (Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ, EquiFund).
Οι άξονες αυτοί χρηματοδοτούνται από το ΕΠΑΝΕΚ (ΕΤΠΑ).

Συνολικά, από το νέο ΕΣΠΑ κατευθύνουμε πόρους άνω του 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νέων επιστημόνων, την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας και τη σύνδεσή της με την παραγωγή. Για πρώτη φορά στη χώρα μας. οι δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία προσεγγίζουν το 1% του ΑΕΠ.

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...