Home / Featured / Τι είπε ο Υφυπουργός Παιδείας για τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Τι είπε ο Υφυπουργός Παιδείας για τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 11:55 μμ Φεβρουάριος 22nd, 2018  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Σε 6500 περίπου θα ανέλθουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Παιδείας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ο Υφυπουργός χαρακτήρισε αβάσιμους τους φόβους όσων ανησυχούν για το ρόλο που θα παίξουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που θα δημιουργηθούν στα ΑΕΙ.  Μάλιστα ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλές χιλιάδες ανθρώπων, που αναζητούν μια θέση σε μεταλυκειακή δομή εκπαίδευσης ή κατάρτισης και αυτή τη δυνατότητα τους παρέχουμε σήμερα, μέσω των διετών δομών στα Α.Ε.Ι., αλλά και με την ένταξη μαθητείας που πρέπει να ενισχυθεί, για να απορροφήσει ακόμα περισσότερους μαθητές. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο δυναμικό αποφοίτων των ΕΠΑΛ, που του δίνουμε του πάρα πολλές δυνατότητες, τις οποίες αναπτύξαμε στην επί των άρθρων συζήτηση. Άρα, η ανησυχία δεν έχει καμία βάση».

Πιο αναλυτικά δήλωσε:

«Σε ό,τι αφορά στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που δημιουργούνται στα Α.Ε.Ι. και μια ορισμένη ανησυχία, που εντέχνως ή και δικαιολογημένα κάποιες φορές, διασπείρεται, ποια θα είναι η θέση αυτών των δομών, σχετικά με τα δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ και με το μεταλυκειακό έτος, την τάξη μαθητείας των ΕΠΑΛ, μιας και οι τρεις αυτές πορείες οδηγούν στο ίδιο επίπεδο, στο επίπεδο 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Θα σας αναφέρω ορισμένους αριθμούς για να καταλάβετε ότι αυτές οι ανησυχίες δεν έχουν βάση. Με τα σημερινά δεδομένα αποφοιτούν από τα ΕΠΑΛ της χώρας περίπου 27.000 – 30.000 μαθητές κάθε χρόνο και αυτή η τάση είναι αυξητική, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέραμε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Στα Α.Ε.Ι. της χώρας μας, με την αύξηση που φέρνουμε φέτος, θα εισαχθούν περίπου 6.500. Στην τάξη μαθητείας φέτος φοιτούν περίπου 3.000 παιδιά και στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που συμμετέχουν, υπολογίζουμε κατ’ εκτίμηση ότι είναι γύρω στις 5.000. Αυτό το άθροισμα μάς κάνει έναν αριθμό μικρότερο των 15.000. Επομένως, από τους 30.000 αποφοίτους κάθε χρονιάς των ΕΠΑΛ, σήμερα, με τις αυξημένες δυνατότητες που έχει δώσει η Κυβέρνηση μας, περίπου το ήμισυ έχει μια διέξοδο σε συνέχεια σπουδών σε οποιαδήποτε βαθμίδα.

Επομένως, η ανησυχία που εκφράζεται, για το τι ρόλο θα παίξουν αυτά τα νέα κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης των Α.Ε.Ι., είναι απολύτως αβάσιμη. Υπάρχουν πολλές χιλιάδες ανθρώπων, που αναζητούν μια θέση σε μεταλυκειακή δομή εκπαίδευσης ή κατάρτισης και αυτή τη δυνατότητα τους παρέχουμε σήμερα, μέσω των διετών δομών στα Α.Ε.Ι., αλλά και με την ένταξη μαθητείας που πρέπει να ενισχυθεί, για να απορροφήσει ακόμα περισσότερους μαθητές. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο δυναμικό αποφοίτων των ΕΠΑΛ, που του δίνουμε του πάρα πολλές δυνατότητες, τις οποίες αναπτύξαμε στην επί των άρθρων συζήτηση. Άρα, η ανησυχία δεν έχει καμία βάση.

Βεβαίως, είχε πολύ ενδιαφέρον, για όσους προσέξαμε στην ακρόαση των φορέων, η τοποθέτηση του Πρύτανη του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, ο οποίος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ειδικότητες μιας ορισμένης εξειδίκευσης, που πολλές από αυτές οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορούν να παρασχεθούν από τα ΙΕΚ, απαιτούν μια ιδιαίτερη τεχνογνωσία, που μόνο τα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας μας μπορούν να διαθέσουν».

Για τις κατηγορίες για την παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ο Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων:

«Η κυρία Κεφαλίδου μας κατηγόρησε για παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμό σε ό,τι αφορά στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Δεν ξέρω, εάν εδώ πρέπει κάποιος να κλάψει ή να γελάσει. Δεν έχουμε εμείς στρατηγικό σχεδιασμό και είχε ποιος; Η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε στρατηγικό σχεδιασμό και την επαγγελματική εκπαίδευση; Ποιος ήταν αυτός ο σχεδιασμός; Η διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικών; Η κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων σε μια νύχτα, που έδιωξε δεκάδες χιλιάδες μαθητές, κυρίως μαθήτριες, από τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση;. Αυτός ήταν ο στρατηγικός σχεδιασμός της Συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου; Εάν εννοείτε τέτοιο σχεδιασμό, φυσικά, δεν έχουμε.

Τι έχουμε εμείς; Εμείς ολοκληρώσαμε για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση το 2016, το οποίο ήταν και προϋπόθεση αιρεσιμότητας, τα γνωστά ελληνικά του ΕΣΠΑ, εξαιτίας του οποίου μπορέσαμε και καταστήσαμε διαθέσιμους εξαιρετικά σημαντικούς πόρους, πάνω από 300 εκατ. ευρώ, οι οποίοι σήμερα χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των δράσεών μας σε όλο το επίπεδο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Αυτός είναι ο δικός μας στρατηγικός σχεδιασμός και αυτόν αντιπαραθέτουμε στη καταστροφική τετραετία – πενταετία του 2010-2015. Νομίζω, ότι αυτή τη σύγκριση με χρειάζεται να την κάνουμε εμείς εδώ, τι κάνουν οι άνθρωποι, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι οικογένειες, όσοι εμπλέκονται με την επαγγελματική εκπαίδευση.

Γι’ αυτό θα έλεγα, όσοι ευθύνονται για τα βαθιά τραύματα που δημιούργησαν στο χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης, θα έπρεπε να μιλούν με χαμηλότερους τόνους. Δεν λέω μια συγγνώμη, που την απαιτούν οι εκπαιδευτικοί μας, μία συγνώμη, που την απαιτούν αυτοί οι άνθρωποι που απολύθηκαν από την εκπαίδευση, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μια συστολή, μια αυτοσυγκράτηση, να σταματήσει αυτή η αμετροέπεια, αυτή η αλαζονεία. Αυτοί που κατέστρεψαν την επαγγελματική εκπαίδευση, είναι τουλάχιστον ειρωνεία, είναι κοροϊδία να μιλούν στους ανθρώπους της επαγγελματικής εκπαίδευσης με αυτό το ύφος. Λίγη συστολή».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...