Home / Featured / Τι είπε ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ στη Βουλή για τις συγχωνεύσεις ειδικοτήτων

Τι είπε ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ στη Βουλή για τις συγχωνεύσεις ειδικοτήτων

Δημοσιεύτηκε: 8:08 μμ Φεβρουάριος 16th, 2018  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Οι διατάξεις για τα ΕΠΑΛ και οι συγχωνεύσεις των ειδικοτήτων ήταν από τα βασικά θέματα που έθιξε στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ. Για τις συγχωνεύσεις μάλιστα ανέφερε μεταξύ των άλλων:

«Όσον αφορά στη δεύτερη ρύθμιση που αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σχετικά με τη συγχώνευση των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών, γίνεται επίκληση της πρώτης, δεύτερης και τρίτης ανάθεσης.

Καταρχάς, η Ομοσπονδία είναι αντίθετη στην τρίτη ανάθεση μαθημάτων. Είναι εντελώς αντιεπιστημονικό να καλούνται οι καθηγητές να διδάξουν μαθήματα, που κατ’ ελάχιστον έχουν διδαχτεί στο πανεπιστήμιο. Με την τρίτη ανάθεση μαθημάτων, ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ο αρχιτέκτονας για παράδειγμα, ή ο ναυπηγός διδάσκει μαθηματικά, ενώ ο φιλόλογος μπορεί να διδάξει και θρησκευτικά με τη λογική μάλλον ότι οι θρησκείες, είναι μία φιλοσοφική αντίληψη και ως απόφοιτος της Φιλοσοφικής προφανώς, μπορεί να διδάξει και τα θρησκευτικά.

Τώρα ερχόμαστε με τη λογική και την επίκληση της τρίτης ανάθεσης σε συγχώνευση ειδικοτήτων. Αν εξαιρέσουμε κάποιες ειδικότητες που είναι αυτονόητη συγχώνευση, όπως για παράδειγμα ο κλάδος ΠΕ 19 και 20 που είναι  οι καθηγητές πληροφορικής από τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια, ή όπως είναι οι αντίστοιχες ειδικότητες των ΤΕΙ και των πολυτεχνείων, σαφέστατα στις υπόλοιπες ειδικότητες δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα.

Ακόμα και στις τεχνικές ειδικότητες δημιουργούνται προβλήματα σχετικά με την ανάθεση μαθημάτων και τις οργανικές των εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε το γεγονός ότι στα μαθήματα γενικής παιδείας, θεωρείται αδιανόητο να προχωρούμε σε συγχωνεύσεις ειδικοτήτων, όταν δεν έχει κατατεθεί το νέο λύκειο όταν δεν γνωρίζουμε τα αναλυτικά προγράμματα ή τα προγράμματα σπουδών και την κατεύθυνση που θα έχουν τα νέα σχολικά εγχειρίδια.  Υπό αυτή την έννοια και αναφέρομαι ιδιαίτερα στις συγχωνεύσεις των ειδικοτήτων που γίνονται στον τομέα της οικονομίας και των κοινωνικών επιστημών».

Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης – Ο.Λ.Μ.Ε.): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εγώ θα ξεκινήσω από τις ρυθμίσεις που αφορούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Βλέπουμε από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ότι τα μαθήματα στην Γ΄ τάξη του ημερήσιου λυκείου και την Δ΄ τάξη του εσπερινού χωρίζονται σε τρεις ομάδες: Την ομάδα α΄, την ομάδα β΄ και την ομάδα γ΄.

Η ομάδα α΄ αποτελείται από τα νέα ελληνικά, τα μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής στην ιστορία και τη βιολογία, τα οποία είναι μαθήματα τα οποία εξετάζονται για την απόκτηση του απολυτηρίου. Όλα τα άλλα μαθήματα που ανήκουν στην ομάδα β΄ και την ομάδα γ΄ δεν εξετάζονται. Εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό και είμαστε αντίθετοι στην κατηγοριοποίηση των μαθημάτων. Στην πραγματικότητα, από την πίσω πόρτα γίνονται τα μαθήματα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα, πηγαίνουμε, δηλαδή, στη δεκαετία του 1970. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι είναι λανθασμένη αυτή η ρύθμιση και στέλνει λάθος μήνυμα στους μαθητές, δείχνοντάς τους ότι πρέπει να ασχοληθούν με κάποια μαθήματα που είναι υψηλής βαρύτητας, ενώ κάποια άλλα είναι λιγότερο σημαντικά.

Όσον αφορά στη δεύτερη ρύθμιση που αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σχετικά με τη συγχώνευση των ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών, γίνεται επίκληση της πρώτης, δεύτερης και τρίτης ανάθεσης.

Καταρχάς, η Ομοσπονδία είναι αντίθετη στην τρίτη ανάθεση μαθημάτων. Είναι εντελώς αντιεπιστημονικό να καλούνται οι καθηγητές να διδάξουν μαθήματα, που κατ’ ελάχιστον έχουν διδαχτεί στο πανεπιστήμιο. Με την τρίτη ανάθεση μαθημάτων, ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ο αρχιτέκτονας για παράδειγμα, ή ο ναυπηγός διδάσκει μαθηματικά, ενώ ο φιλόλογος μπορεί να διδάξει και θρησκευτικά με τη λογική μάλλον ότι οι θρησκείες, είναι μία φιλοσοφική αντίληψη και ως απόφοιτος της Φιλοσοφικής προφανώς, μπορεί να διδάξει και τα θρησκευτικά.

Τώρα ερχόμαστε με τη λογική και την επίκληση της τρίτης ανάθεσης σε συγχώνευση ειδικοτήτων. Αν εξαιρέσουμε κάποιες ειδικότητες που είναι αυτονόητη συγχώνευση, όπως για παράδειγμα ο κλάδος ΠΕ 19 και 20 που είναι  οι καθηγητές πληροφορικής από τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια, ή όπως είναι οι αντίστοιχες ειδικότητες των ΤΕΙ και των πολυτεχνείων, σαφέστατα στις υπόλοιπες ειδικότητες δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα.

Ακόμα και στις τεχνικές ειδικότητες δημιουργούνται προβλήματα σχετικά με την ανάθεση μαθημάτων και τις οργανικές των εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε το γεγονός ότι στα μαθήματα γενικής παιδείας, θεωρείται αδιανόητο να προχωρούμε σε συγχωνεύσεις ειδικοτήτων, όταν δεν έχει κατατεθεί το νέο λύκειο όταν δεν γνωρίζουμε τα αναλυτικά προγράμματα ή τα προγράμματα σπουδών και την κατεύθυνση που θα έχουν τα νέα σχολικά εγχειρίδια.  Υπό αυτή την έννοια και αναφέρομαι ιδιαίτερα στις συγχωνεύσεις των ειδικοτήτων που γίνονται στον τομέα της οικονομίας και των κοινωνικών επιστημών.

Τώρα όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Εμείς στεκόμαστε μόνο σε ζητήματα, τα οποία αφορούν τους μαθητές μας, δεν μπαίνουμε στη λογική και δεν έχει εξετάσει η Ομοσπονδία εάν είναι σωστό να καταργηθούν τα ΤΕΙ και να έχουμε μόνο πανεπιστήμια σε βάθος χρόνου. Ασχολούμαστε όμως με ζητήματα, τα οποία θα προκύψουν από τη δημιουργία του νέου πανεπιστημίου. Το πρώτο πράγμα και ο προβληματισμός, ο οποίος κατατίθεται από εμάς είναι ότι η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ΤΕΙ της χώρας, θα οδηγήσει σε συνολική μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια. Και αναρωτιόμαστε αν μία από τη σκοπιμότητα της συγχώνευσης αυτής, είναι και η δια της τεθλασμένης μείωσης των εισακτέων. Σίγουρα θα οδηγήσει στη μείωση των εισακτέων στην Αττική, σε μία περίοδο που λόγω της κρίσης επιδιώκουν οι μαθητές μας να φοιτούν στο τόπο συμφερόντων τους, γιατί αντικειμενικά σε μεγάλο μέρος των Ελλήνων, είναι δυσβάστακτο το να συντηρούν φοιτητές εκτός της πόλης συμφερόντων τους.

Όσον αφορά το διετή κύκλο το αντιμετωπίζουμε θετικά. Έχουμε όμως προβληματισμό όσον αφορά τις παράλληλες δομές, οι οποίες υπάρχουν σχετικά με την πιστοποίηση και το δίπλωμα επιπέδου 5. Βλέπουμε ότι ο διετής κύκλος θα δίνει πιστοποίηση, δηλαδή δίπλωμα όπως το λέει επιπέδου 5. Αντίστοιχη πιστοποίηση υπάρχει από τα ΙΕΚ και αντίστοιχη πιστοποίηση υπάρχει από τη μαθητεία. Υπάρχει ο προβληματισμός εάν και κατά πόσο υπάρχει διάθεση να υποστηριχτούν τρεις παράλληλες διαδικασίες που δίνουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά προσόντα.

Όσον αφορά τους μαθητές ή φοιτητές δεν ξέρω ακριβώς τι θα είναι αυτοί που θα φοιτούν στο διετή κύκλο, εμείς πέραν της δωρεάν φοίτησης που αναφέρεται, θέτουμε σοβαρά ζητήματα όσον αφορά τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, το δικαίωμα της μειωμένης μετακίνησης, όπως είναι για τους σπουδαστές, φοιτητές, καθώς επίσης και ότι η πρακτική άσκηση δεν μπορεί να μην είναι χωρίς πληρωμή. Γιατί δεν αναφέρεται η πληρωμή των μαθητών αυτού του κύκλου όταν ασκούν την πρακτική εξάσκηση.

Με προηγούμενη διάταξη υπήρχε για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ η δυνατότητα του 20% να περνάνε στα ΤΕΙ. Τώρα καταργούνται τα δύο μεγαλύτερα ΤΕΙ της χώρας  και γίνονται πανεπιστήμια. Υπήρχε η ρύθμιση ότι από τα ΕΠΑΛ το 1% των εισακτέων πηγαίνει για τα ΑΕΙ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση το 1% γίνεται 5% και θεωρεί το Υπουργείο Παιδείας ότι με αυτή την αλλαγή ισοσκελίζει τη ζημία που θα προκύψει στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, με την κατάργηση των δύο αυτών μεγάλων ΤΕΙ.

Όμως, εδώ, κατατίθεται ο προβληματισμός ότι πολλές από τις σχολές των πανεπιστημίων είναι αυξημένης ζήτησης και αυξημένης δυσκολίας, με δεδομένο ότι οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα έχουν συγκεκριμένο μορφωτικό επίπεδο, οι ίδιοι οι μαθητές των ΕΠΑΛ δεν θα επιλέξουν αρκετές από τις σχολές που θα έχουν δικαίωμα με το 5% να δηλώσουν, γιατί θα γνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα θα αποφοιτήσουν. Άρα, με την προτεινόμενη ρύθμιση δεν ισοσκελίζεται η ζημία που προκύπτει στους μαθητές των ΕΠΑΛ. Ευχαριστώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ(Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)): Κύριε Πρόεδρε, για τα δύο ζητήματα που αφορούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει να κάνει με την εξέταση των τεσσάρων μαθημάτων για την απόκτηση του απολυτηρίου, επισημαίνω για δεύτερη φορά, ότι δεν υπήρξε κανένας διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του, το τι συνέβη με το γυμνάσιο που προηγήθηκε αυτό το μέτρο. Ενημερώνω τον Υπουργό Παιδείας, γιατί προφανώς δεν έχει γνώση για το τι γίνεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ότι πλέον τα Αρχαία Ελληνικά και η Χημεία είναι δευτερεύον μάθημα για την αντίληψη των μαθητών. Επειδή πολύ απλά μπήκαμε στην κατηγοριοποίηση των μαθημάτων.

Όσο αφορά το γυμνάσιο είχαμε πει, ότι θα έπρεπε να εξεταστεί το ζήτημα, το αν θα πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις, ή για όλα τα μαθήματα, ή για κανένα μάθημα, ώστε να μην υπάρχει διακριτική μεταχείριση, γιατί περνάει άσχημο μήνυμα στους μαθητές. Αυτό το μήνυμα, πολύ φοβόμαστε, ότι με την κατηγοριοποίηση των μαθημάτων περνάει και στο λύκειο. Όσο αφορά το ζήτημα των ειδικοτήτων της συγχώνευσης σε συγκεκριμένες ειδικότητες, είπαμε, ότι πραγματικά δεν υπήρχε λόγος να υπάρχουν.

Σε άλλες όμως ειδικότητες είναι βέβαιο, ότι εφαρμόζονται νεομνημονιακές λογικές και εφαρμόζεται η λογική, καθηγητής να μπει στη τάξη και  όποιος να είναι. Υπ’ αυτή την έννοια, δεν μπορούμε εμείς, να συμφωνήσουμε σε ανθρώπους που είχαν  τρίτη ανάθεση  στα μαθήματα. Τώρα με την ενοποίηση των ειδικοτήτων να έρχονται να παίρνουν τα μαθήματα αυτά σε πρώτη ανάθεση και μετά θα έρθει λίαν συντόμως από απ’ ότι έχει προαναγγείλει η πολιτική ηγεσία να μας φέρει σχέδιο για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, όπου θα  ζητάμε από ανθρώπους που δεν έχουν διδαχτεί το συγκεκριμένο αντικείμενο, να αξιολογήσουν το έργο που παρουσίασαν στην τάξη.

Όσον δε αφορά, το ερώτημα το οποίο ετέθη από τον κ. Μαυρωτά, είναι γνωστό, ότι υπάρχουν σοβαρότατα ελλείμματα στους φιλολόγους ΠΕ2, στους μαθηματικούς ΠΕ3 και στην ενοποιημένη ειδικότητα ΠΕ4, φυσικοί, χημικοί βιολόγοι. Μάλιστα οι βιολόγοι κ. Μαυρωτά, είναι αναπληρωτές ακόμα και στην Αθήνα, δείγμα δηλαδή της έλλειψης που υπάρχει.

Εμείς διαφωνούμε με την προηγούμενη τοποθέτησή, ότι χάνεται υψηλού κύρους επιστημονικό προσωπικό, γιατί βασική άποψη της Ομοσπονδίας είναι, ότι απαραίτητο προσόν για να διδάξει κάποιος στα σχολεία είναι το Μπάτσελερ. Είναι ο βασικός τίτλος και από πουθενά δεν προκύπτει, ότι το επίπεδο της γνώσης που προσφέρεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις επιπέδου μάστερ η διδακτορικού. Πάραυτα όμως, είναι θετικό όταν υπάρχουν κάποιοι εκπαιδευτικοί που προχωρούν σε αυτές τις σπουδές.

Όμως, δεν διαφωνούμε γενικά στο να φύγουν οι εκπαιδευτικοί και να πάνε, είτε ως ειδικό προσωπικό διδακτικό στα πανεπιστήμια, είτε στα ερευνητικά κίνητρα, όμως, όσον αφορά τις ειδικότητες που προανέφερα, θα φύγουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί και στη θέση τους θα έρθουν αναπληρωτές, γιατί δεν προβλέπονται μόνιμοι διορισμοί. Υπό αυτή την έννοια σαφέστατα κ.Μαυρωτά δημιουργείται πρόβλημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Επειδή το είπε για πρώτη φορά, αν  δεν κάνω λάθος κ. Πρόεδρος, δεν είστε υπέρ της εξέτασης των τεσσάρων μαθημάτων και είστε υπέρ της εξέτασης όλων των μαθημάτων; Αυτό κατάλαβα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ(Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)): Όχι, δεν καταλάβατε καλά. Έχουμε τοποθετηθεί, ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των μαθημάτων. Δηλαδή, θα πρέπει να γίνει μια μελέτη και εάν κρίνετε ότι δεν πρέπει να εξετάζονται τα μαθήματα για παιδαγωγικούς, η  οποιουσδήποτε άλλους λόγους, η εξέταση θα πρέπει να αφορά το σύνολο των μαθημάτων, διαφορετικά θα πρέπει να εξετάζονται όλα τα μαθήματα.

Δηλαδή είμαστε κατά της διακριτικής μεταχείρισης των μαθημάτων σε ομάδες, όπως είναι η πρώτη δεύτερη και τρίτη, γιατί περνάει πολύ άσχημο μήνυμα στους μαθητές, ότι τα μαθήματα της ομάδας Α΄  είναι σημαντικότερα σε σχέση με την ομάδα Β΄ η σε σχέση με την ομάδα Γ.΄ Δηλαδή είμαστε κύριε Υπουργέ, αντίθετοι με την κατηγοριοποίηση των μαθημάτων σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα με οποιαδήποτε τρόπο, είτε ονομαζόμενα τα μεν ως  πρωτεύοντα και τα δε, ως  δευτερεύοντα, είτε με άλλες διαδικασίες που όμως παραπέμπουν σε μια τέτοια κατάληξη. Ακόμα και αν αυτή η κατάληξη έχει να κάνει με την αντίληψη που ήδη οι μαθητές αντιλαμβάνονται από την εκπαιδευτική διαδικασία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Με συγχωρείτε, εξετάζονται τα μαθήματα, το ξέρετε αυτό ελπίζω. Εξετάζονται όλα στη διάρκεια της χρονιάς.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ(Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)): Κύριε Υπουργέ, μιλάμε για τις εξετάσεις στο τέλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Όλα εξετάζονται και στο τέλος εσείς λέτε, ή να εξετάζονται όλα, ή να μην εξετάζεται τίποτα και διαφωνείτε με το ότι εξετάζονται μόνο τέσσερα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ(Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)): Βεβαίως, υπάρχει διακριτική μεταχείριση έχουμε πει  και περνάει άσχημο μήνυμα στους μαθητές. Στο γυμνάσιο επειδή έχουμε και την εμπειρία, αυτό έχει καταγραφεί.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...