Home / HEADER-NEWS / Είναι πολιτική απόφαση η αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης

Είναι πολιτική απόφαση η αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε: 8:05 πμ Φεβρουάριος 8th, 2018  


Την «πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης, η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) να αναβαθμίσει το ρόλο της μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, στα εγκαίνια της έκθεσης «Το ΕΠΑΛ δημιουργεί», στο μετρό Συντάγματος, νωρίτερα σήμερα

«Είναι πολιτική μας επιλογή, η ΕΕΚ να πάρει τη θέση που της αξίζει στο εκπαιδευτικό σύστημα», ανέφερε ο κ. Μπαξεβανάκης και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η κοινωνία να έχει «δυο πραγματικές και ισότιμες επιλογές για την εκπαίδευση» και ο καθένας να επιλέγει τον επαγγελματικό δρόμο που θέλει, χωρίς να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθήσει.

Ο κ. Μπαξεβανάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση ξεκίνησαν επί υπουργίας Νίκου Φίλη, ο οποίος μάλιστα ήταν παρών στα εγκαίνια. «Η αναβάθμιση ξεκίνησε από τον Νίκο Φίλη, συνεχίζεται σήμερα και μάλιστα, οι πρώτοι καρποί της φαίνονται ήδη» είπε και έφερε ως παράδειγμα, την επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση για αύξηση του ποσοστού εισαγωγής από ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια στο 5%, από 1%.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αιτήσεις εκπαιδευτικών (μονίμων/αναπληρωτών) για εξ αποστάσεως επιμόρφωση

Ο κ. Μπαξεβανακης, επίσης, αφού υπογράμμισε ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες και η οργάνωση και η προσέλευση του κόσμου, ευχαρίστησε τους συνεργαζόμενους φορείς, τους περιφερειακούς διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των ΕΠΑΛ για τη συμμετοχή μέσω των έργων τους.

Την «καινούρια αρχή» που κάνουν τα ΕΠΑΛ, με βάση τις «νομοθετικές τομές» επεσήμανε η υφυπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη για τη συνέχιση του ορθότερου προγραμματισμού για την τεχνική εκπαίδευση.

«Τα ΕΠΑΛ είναι μία δημιουργική κοιτίδα και πρέπει να τα γνωρίσουμε», είπε εκ μέρους του ΟΑΣΑ, ο πρόεδρος του, Τάσος Ταστάνης.

Υπενθυμίζεται ότι, στην έκθεση παρουσιάζονται οι εννέα τομείς που λειτουργούν στα ΕΠΑΛ και οι 35 ειδικότητες –που αντιστοιχούν στον κάθε τομέα– μέσα από μαθητικά έργα και οπτικο-ακουστικό υλικό που έχουν δημιουργήσει μαθητές και εκπαιδευτικοί στα ΕΠΑΛ και στα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) του νομού Αττικής και μέσω ομιλιών και δράσεων.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Πανελλήνιες 2022: Μάρτιο - Απρίλιο οι Προκαταρκτικές Εξετάσεις για τις Αστυνομικές Σχολές

Η έκθεση απευθύνεται κυρίως σε μαθητές των γυμνασίων και της Α’ τάξης γενικού και επαγγελματικού λυκείου, καθώς και σε αποφοίτους λυκείων, σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε γονείς που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρονται στους μαθητές των ΕΠΑΛ, σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητεία», σε οργανισμούς και φορείς Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, σε κοινωνικούς φορείς και στους κοινωνικούς εταίρους που εμπλέκονται στο πρόγραμμα της μαθητείας καθώς και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η έκθεση-εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 7 έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2018 (10 π.μ.- 8 μ.μ.), στον χώρο πολλαπλών χρήσεων στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με την εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑ.ΣΥ).


 

Ένα σχόλιο

  1. Πρέπει να επανέλθουν εν λειτουργία και οι ΕΠΑ.Σ. και μάλιστα για αποφοίτους γυμνασίου, όχι Α΄ λυκείου. Έτσι, οι αδύνατοι μαθητές θα φύγουν από τα ΕΠΑ.Λ. και έτσι τα Επαγγελματικά Λύκεια θ’ αναβαθμιστούν. Παράλληλα, οι μαθητές που ΔΕΝ παίρνουν τα γράμματα και ΔΕΝ μπορούν να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση σε λύκειο (γενικό ή επαγγελματικό) θα έχουν μία σοβαρή, αξιοπρεπή διέξοδο που θα τους ωφελήσει πρώτα παιδαγωγικά αλλά και επαγγελματικά. Διαφορετικά, θα διαιωνίζεται το φαινόμενο οι μαθητές που δεν έχουν ακαδημαϊκή κλίση να ασφυκτιούν στις κλασσικές σχολικές αίθουσες και να μην αφήνουν και τους άλλους να προχωρήσουν, καθιστώντας τα ΕΠΑ.Λ. αποκρουστικά για τα δυνατά μυαλά, που θα εξακολουθούν να εγκλωβίζονται στα ΓΕ.Λ., μολονότι μπορεί να έχουν παράλληλα και έφεση στις επαγγελματικό/τεχνικό κλάδο και στίβο.

    Παίρνω παράδειγμα από τον κλάδο Νοσηλευτικής. Η Ανατομία και η Παθολογία των ΕΠΑ.Λ. είναι για μαθητές/μαθήτριες με πολύ ανώτερες δυνατότητες από αυτούς που εγγράφονται κατά μέσον όρο στα Επαγγελματικά Λύκεια. Αποτέλεσμα; Δεν ελκύεται το καλύτερο δυνατό μαθητικό δυναμικό. Οι καλοί που εγγράφονται στο Επαγγελματικό Λύκειο απογοητεύονται από το χαμηλό επίπεδο των άλλων, περισσοτέρων συμμαθητών τους. Το μεταφέρουν αυτό στους γνωστούς και οικείους, και ύστερα τα ΕΠΑ.Λ. συρρικνώνονται. Οι αδύνατοι μαθητές επίσης αποκαρδιώνονται από τα Μαθηματικά και την Φυσική ή τα προαναφερθέντα μαθήματα ειδικότητος. Αισθάνονται το σχολείο σαν τιμωρία. Ενώ αν υπήρχαν και οι Επαγγελματικές Σχολές, με κάποια απλά μαθήματα γενικής παιδείας μεν, αλλά ΧΩΡΙΣ λυκειακού επιπέδου απαιτήσεις, δεν θα συνέβαινε αυτό.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Η απόφαση για την Ενισχυτική Διδασκαλία των Πανελλαδικώς Εξεταζόμενων Ειδικών Μαθημάτων

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή, ...