Home / Featured / Ανυποχώρητος ο Υπ. Παιδείας στα «κάγκελα» ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και εργαζόμενοι σε Παιδικούς Σταθμούς

Ανυποχώρητος ο Υπ. Παιδείας στα «κάγκελα» ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και εργαζόμενοι σε Παιδικούς Σταθμούς

Δημοσιεύτηκε: 11:59 πμ Φεβρουάριος 24th, 2018  


Δεν υποχωρεί ο Υπουργός Παιδείας από την απόφασή του να ψηφιστεί ως έχει η διάταξη για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση παρά το γεγονός ότι στη χθεσινή συνάντηση ζητήθηκε η απόσυρση της εν λόγω ρύθμισης από το νομοσχέδιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και Πανελλήνιο Σύλλογο Βρεφονηπιαγωγών.

Όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ «άκαρπη απέβη η κοινή συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, υπό τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη, τα Προεδρεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ και της ΔΟΕ με τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και Αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ.Φωτίου στο υπ. Εσωτερικών».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της συζήτησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε την πρόταση με την οποία συνηγορούν η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Βρεφονηπιαγωγών να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη από το Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ή να υπάρξει η δυνατότητα δυνητικής εφαρμογής της.

Σε έντονο τόνο είναι και η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ που μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι  «ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, μετά από συζήτηση δύο (2) ωρών, και ενώ οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τον μέλλον τους και οι γονείς για το αύριο των παιδιών τους, πρότεινε ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων να γίνει αφού πρώτα ψηφιστεί η διάταξη με την οποία θα εντάσσονται τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων (4) ετών στα Νηπιαγωγεία, ενώ την ίδια στιγμή ομολόγησε πως δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές καθώς και ότι τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε είναι «αμφισβητήσιμα»!!! Δηλαδή όχι μόνο «αποφασίζω και διατάζω», αλλά και «νομοθετώ και σας εμπαίζω…»».

ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ κλιμακώνουν τον αγώνα τους κλείνοντας τους παιδικούς σταθμούς τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου ενώ την ίδια μέρα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 της ίδιας μέρας στην πλ. Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΔΕ

Κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 της ίδιας μέρας στην πλ. Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Έχοντας στο πλευρό μας τους εργαζόμενους και χιλιάδες γονείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα παιδιά μας. Ζητούμε την απόσυρση της διάταξης και διάλογο ή τη δυνητική εφαρμογή της»

 

Άκαρπη απέβη η κοινή συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, υπό τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη, τα Προεδρεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ και της ΔΟΕ με τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και Αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ.Φωτίου στο υπ. Εσωτερικών.

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διατύπωσε την πρόταση με την οποία συνηγορούν η ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Βρεφονηπιαγωγών να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη από το Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ή να υπάρξει η δυνατότητα δυνητικής εφαρμογής της.

Παράλληλα διατύπωσε την πρόταση  να συσταθεί άμεσα μία κοινή επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι, όπως επισήμανε, η καταγραφή των προβλημάτων στις δομές και η αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων με στόχο να συζητηθούν πιθανές τροποποιήσεις και δυνατότητες ευελιξίας της προωθούμενης απόφασης προκειμένου να είναι εφαρμόσιμη, κατά τη μεταβατική περίοδο, η οποία από το υπουργείο προσδιορίζεται στα 3 χρόνια.

«Είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων αρκεί να έχουν ένα ρεαλιστικό πεδίο εφαρμογής» τόνισε και πρόσθεσε πως βιώσιμες λύσεις βρίσκονται μόνο μέσα από διαδικασίες διαλόγου και όχι με αιφνιδιαστικές αποφάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας αρνήθηκε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης και δήλωσε την πρόθεση του να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση των προβλημάτων που προκύπτουν, κατόπιν όμως της ψήφισης του Νόμου.

Κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή

Μετά την άρνηση του υπουργείου Παιδείας να αποδεχθεί τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων, ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΝ, οι οποίοι έχουν συμμάχους τους χιλιάδες γονείς που συνυπέγραψαν στους Δήμους όλης της χώρας το κοινό αίτημα Αυτοδιοίκησης και εργαζομένων να αποσυρθεί η διάταξη, προχωρούν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα αποφασίστηκε το κλείσιμο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Την ίδια μέρα στις 12 ο μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Κλαυθμώνος και ακολούθως πορεία προς τη Βουλή, όπου θα κατατεθούν οι υπογραφές των χιλιάδων γονέων που συγκεντρώθηκαν.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Επιμένουμε στο αίτημα μας να αποσυρθεί η διάταξη από το Ν/Σ που αφορούν στην ένταξη παιδιών ηλικίας 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση και να ακολουθήσει διάλογος ή να εφαρμοστεί δυνητικά, καθώς θα υπάρξουν ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες στον προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών και στη λειτουργία των δημοτικών δομών.

Παράλληλα επαναδιατυπώνουμε το αίτημα μας για άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσουμε για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε οικογένειες και εργαζόμενου η ψήφιση αυτής της διάταξης.

Η άρνηση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να αποδεχθεί τα αιτήματά μας οδηγεί σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες οικογένειες. Με δεδομένο και το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, η συγκεκριμένη απόφαση, πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην απόφαση των νέων να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Παράλληλα τορπιλίζει την ομαλή λειτουργία  1.600 δημοτικών δομών που εξυπηρετούν χιλιάδες οικογένειες με υποδειγματικό τρόπο, απαξιώνει τον παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού προσωπικού και θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας δεκάδων συμβασιούχων εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε. Καλούμε τους εργαζόμενους και τους γονείς στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Δευτέρας, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μαζί με τους εργαζόμενους αλλά και τους χιλιάδες γονείς που αγωνιούν διεκδικούμε το αυτονόητο. Να μην ψηφιστεί μία διάταξη που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, ή τουλάχιστον να είναι δυνητική η εφαρμογή της.

Δεν θα δεχθούμε πολιτικές που απαξιώνουν, συρρικνώνουν και αποδομούν ένα νευραλγικό κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, οι οποίοι είναι στελεχωμένοι με εξειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετείχαν τα μέλη του ΔΣ Δ.Μπίρμπας, Σ. Δανιηλίδης, Ν.Σακούτης και Ν.Χιωτάκης.

πηγή: ΚΕΔΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ-ΟΤΑ

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη και τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κα Θεανώ Φωτίου είχε σήμερα η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για το θέμα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. στη
λογική του «αποφασίζω και διατάζω» παίζοντας με το εργασιακό μέλλον του Παιδαγωγικού και λοιπού προσωπικού των Παιδικών Σταθμών, το μέλλον των παιδιών και την αγωνία χιλιάδων γονέων. Παρόντες στην συνάντηση ήταν εκπρόσωποι από την Κ.Ε.Δ.Ε., τον ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. αλλά και την Δ.Ο.Ε.

Επιβεβαιώθηκε και σήμερα με έναν θρασύ και απαράδεκτο τρόπο από την πλευρά του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου ο εμπαιγμός και η αδιαφορία της κυβέρνησης για τον απόλυτα επιτυχημένο θεσμό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και ειδικά του προσωπικού αυτού που χρόνια τώρα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, άρτια κατάρτιση και επαγγελματισμό προσφέρει τις υπηρεσίες
του. Φαίνεται όμως, ότι στην κυβέρνηση προτεραιότητα έχουν τα συντεχνιακά παιχνίδια και οι σκοπιμότητες και όχι η επίλυση προβλημάτων για την βελτίωση της παρεχόμενων υπηρεσιών σε μία κοινωνία διαλυμένη από την μνημονιακή πολιτική.

Ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, μετά από συζήτηση δύο (2) ωρών, και ενώ οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τον μέλλον τους και οι γονείς για το αύριο των παιδιών τους, πρότεινε ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων να γίνει αφού πρώτα ψηφιστεί η διάταξη με την οποία θα εντάσσονται τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων (4) ετών στα Νηπιαγωγεία, ενώ την ίδια στιγμή ομολόγησε πως δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές καθώς και ότι τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε είναι «αμφισβητήσιμα»!!! Δηλαδή όχι μόνο «αποφασίζω και διατάζω», αλλά και «νομοθετώ και σας εμπαίζω…».

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, όχι μόνο επέμεινε στην διάταξη απαξίωσης και υποβάθμισης των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, αλλά προκάλεσε ακόμη περισσότερο, αφού δεν συμφώνησε στην απόσυρση της λέξης «φροντίδα» από τον τίτλο της Σχολής Παιδαγωγών και
εκδικητικά αντιπρότεινε η Σχολή να παραμείνει ως Τ.Ε.Ι. και να μην αναβαθμιστεί σε Α.Ε.Ι. Οι παρεμβάσεις του κ. Κώστα Γαβρόγλου είναι προφανές ότι  έχουν συγκεκριμένη στόχευση και αυτή είναι να πληγεί ο Δημόσιος, Παιδαγωγικός και Κοινωνικός χαρακτήρας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών για την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων.

Μετά το «μανιφέστο» του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δήλωσε κατηγορηματικά πώς δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε κανέναν προσχηματικό διάλογο κατόπιν εορτής και αποχώρησε από τη συζήτηση που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας πως
τέτοιου είδους θέσεις και προτάσεις συνιστούν πρόκληση για τους εργαζόμενους, τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία. Είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Η μόνη επιλογή λοιπόν που αφήνει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. στους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα είναι των απεργιακών κινητοποιήσεων. Απέναντι σε μία πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που κωφεύει και συμπεριφέρεται αλαζονικά και αυταρχικά η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι αυτή του αγώνα.

Την ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 η κυβέρνηση φέρνει εσπευσμένα και σε μία συνεδρίαση προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. την ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί.

Στις περιπτώσεις εκείνες που οι αιρετοί λαμβάνουν απόφαση να μην κλείσουν τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκηρύσσει 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ για όλους τους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών για την ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
διευκολύνοντας έτσι τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί με απόφαση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. την ίδια ημέρα στις 11.30 το πρωί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Πλατεία Καραϊσκάκη- Αθήνα). Θα ακολουθήσει πορεία προς την Βουλή.

Αποφάσισε επίσης να προκηρύξει ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τις 11.00 το πρωί έως το τέλος της πρωινής βάρδιας.

Απαιτούμε να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη που υποβαθμίζει και απαξιώνει τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και να διασφαλιστεί το δικαίωμα του Παιδαγωγικού και λοιπού προσωπικού στην εργασία, όπως και των γονέων να εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε έναν καταξιωμένο και επιτυχημένο θεσμό.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

πηγή:


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...