Home / HEADER-NEWS / Οι αλλαγές που φέρνει η ίδρυση του νέου πανεπιστημίου

Οι αλλαγές που φέρνει η ίδρυση του νέου πανεπιστημίου

Δημοσιεύτηκε: 10:18 μμ Φεβρουάριος 14th, 2018  


Οι μετεγγραφές φοιτητών, η «ομαδοποίηση» ειδικοτήτων των καθηγητών για να μπορούν να διδάσκουν περισσότερα από ένα διδακτικά αντικείμενα και η περαιτέρω μείωση των τεστ αξιολόγησης των μαθητών στο Λύκειο, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον κατά την επίσημη «είσοδο» του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στη Βουλή. Επιπλέον, με τα δυο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά να αναβαθμίζονται σε πανεπιστήμιο και τους καθηγητές και φοιτητές τους να αποκτούν χωρίς κόπο νέο «στάτους» στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας, το υπουργείο Παιδείας μπορεί πλέον έως και να καθορίσει τον αριθμό των εισακτέων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις!
Ετσι, στο παρά πέντε και λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησής του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, κατατέθηκε χθες προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο για τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με έδρα το Αιγάλεω. Η καθυστέρηση κατάθεσής του είχε παγώσει όλες τις διαδικασίες και τις προθεσμίες που αφορούν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς τα τμήματα του νέου ιδρύματος θα ενταχθούν από φέτος στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων.
26 τμήματα και 5 σχολές
Το ίδρυμα θα στεγάσει μια πλήρη πολυτεχνική σχολή (με όλες τις ειδικότητες του Πολυτεχνείου αλλά 4ετή φοίτηση), μια οικονομική σχολή, μια μικρή ιατρική (με κατεύθυνση σπουδών ωστόσο ένα τμήμα… αισθητικής των ΤΕΙ), μία νέα σχολή διατροφής και μία σχολή καλλιτεχνικών σπουδών. Ακόμη, σε ορίζοντα τετραετίας αναμένεται ότι θα δίνει διδακτορικούς τίτλους και θα αποκτήσει διετούς φοίτησης τμήματα επιπέδου ΙΕΚ, τα οποία θα δέχονται εισακτέους από τα Επαγγελματικά Λύκεια μόνο με βαθμό Απολυτηρίου. Αυτό άλλωστε αποτελεί για το υπουργείο Παιδείας το πρώτο βήμα για το νέο εξεταστικό του σύστημα που αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα με ορίζοντα όμως εφαρμογής το 2020.
Τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των δύο ΤΕΙ που συγχωνεύονται γίνονται «αυτόματα» πανεπιστημιακοί καθηγητές με εξαίρεση τους πρωτοβάθμιους καθηγητές τους, οι οποίοι περνούν σε προσωποπαγείς θέσεις και θα κριθούν από επιτροπές καθηγητών που θα ορίσει όμως ο υπουργός Παιδείας. Οσοι ανήκουν σε προσωποπαγείς θέσεις έχουν δικαίωμα εκλογής σε θέσεις διοίκησης, αλλά μόνο σε θέση αντιπρύτανη.
Οι φοιτητές των δύο ιδρυμάτων μπορούν να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο του τμήματος ΤΕΙ στο οποίο εισήχθησαν ή να πάρουν τα επιπλέον μαθήματα που απαιτούνται για το πανεπιστημιακό πτυχίο. Οι… αιώνιοι φοιτητές των ΤΕΙ ωστόσο αποκλείονται από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, καθώς ορίζεται ότι «οι φοιτητές που κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα (4) εξάμηνα, δεν μπορούν να λάβουν πτυχίο πανεπιστημίου, αλλά έχουν μόνο το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών τμήματος ΤΕΙ».
Στο σχολείο από τα… 4
Παράλληλα θεσπίζεται η υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση στα νηπιαγωγεία (από την ηλικία των πέντε από σήμερα και των τεσσάρων σταδιακά και ανά δήμο από το σχολικό έτος 18/19). Ακόμη προτείνεται η «δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικού συστήματος πιστοποίησης της γνησιότητας όλων των ακαδημαϊκών τίτλων για όλα τα ΑΕΙ, και για τα αντίστοιχα πιστοποιητικά του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ)». Θεσπίζονται ακόμη Ενιαίος Αριθμός Εκπαίδευσης για τους μαθητές, ώστε να παρακολουθείται η εκπαιδευτική τους διαδρομή, και Επιτροπή Ηθικής σε ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα.
«Περνάει» και στα Λύκεια πλέον η φιλοσοφία που ξεκίνησε πέρυσι από τα Γυμνάσια της χώρας για λιγότερα τεστ αξιολόγησης. Ετσι ορίζεται τώρα ότι και στις τάξεις του Λυκείου οι μαθητές θα δίνουν μόνο ένα τεστ στο κάθε μάθημα στο τέλος του τετραμήνου τους και μετά κατευθείαν τις απολυτήριες εξετάσεις. «Στην Α’ και Β’ τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου και στην Α’, Β και Γ’ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου διενεργείται σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα μόνο μία υποχρεωτική ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου». Επίσης στις απολυτήριες εξετάσεις θα συνεξετάζονται πλέον σε ένα τρίωρο, Γλώσσα και Λογοτεχνία.
Η ανησυχία της ΟΛΜΕ

Στους καθηγητές της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) δημιουργήθηκε χθες ανησυχία και προβληματισμός, καθώς με το νέο νομοσχέδιο γίνεται ομαδοποίηση και ενοποίηση των ειδικοτήτων των καθηγητών (ειδικά στα Επαγγελματικά Λύκεια), κάτι που πιθανώς θα οδηγήσει σε περισσότερες αναθέσεις μαθημάτων στα σχολεία την επόμενη χρονιά, πέραν του αντικειμένου κάθε καθηγητή. Οπως ορίζεται στο κείμενο, «συγκεντρώνονται σε μία διάταξη οι κλάδοι και οι ειδικότητες στο σύνολό τους του εκπαιδευτικού προσωπικού της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου αφενός να διευκολύνεται η Διοίκηση κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της σε θέματα κυρίως του εκπαιδευτικού προσωπικού, αφετέρου να μη δημιουργούνται αμφιβολίες για τους κλάδους και τις ειδικότητες λόγω της διάσπαρτης νομοθεσίας».

Νέα δεδομένα έρχονται στις μετεγγραφές φοιτητών

Αλλάζει και πάλι ο νόμος για τις μετεγγραφές φοιτητών και διευκολύνονται οι «μετακινήσεις» μέσω ΑΕΙ φοιτητών οι οποίοι έχουν αδελφό ή αδελφή που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη και των οποίων η οικογένεια αδυνατεί οικονομικά να συντηρήσει δύο ή και περισσότερες φοιτητικές κατοικίες, πέραν της μόνιμης κατοικίας της.
Ωστόσο, στο σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνεται το εισοδηματικό κριτήριο των 40.000 ετησίως για τις οικογένειες που δικαιούνται μετεγγραφή, το οποίο είχε εξαγγείλει ο υπουργός Παιδείας. Αντιθέτως, αναφέρεται ότι οι λεπτομέρειες αυτές θα περιλαμβάνονται σε υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει. Ετσι, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου:
– Ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο τμήμα, το οποίο εδρεύει στην περιφερειακή ενότητα φοίτησης του αδελφού του.
– Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στην περιφερειακή ενότητα φοίτησης του αδελφού του, ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο τμήμα που εδρεύει στην περιφερειακή ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του.
– Αν δεν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, τα αδέλφια μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα τμήματα που εδρεύουν σε άλλη περιφερειακή ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
– Εάν συντρέχει απόλυτη οικονομική δυσχέρεια, τα αδέλφια μπορούν από κοινού να μετεγγραφούν σε αντίστοιχο τμήμα οποιασδήποτε περιφερειακής ενότητας. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει ο περιορισμός της φοίτησης σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας. Τα οικονομικά κριτήρια για την εφαρμογή των δύο προηγούμενων εδαφίων ορίζονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων.
– Δικαιούνται μετεγγραφή, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, οι φοιτητές που δεν έχουν λάβει μετεγγραφή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.
Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, εκείνοι στους οποίους έχει χορηγηθεί μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής και αιτούνται εκ νέου μετεγγραφής, όσοι με αίτησή τους έχουν διακόψει τη φοίτησή τους και για όσο χρόνο διαρκεί η διακοπή της φοίτησης και της φοιτητικής ιδιότητας, εκτός αν αυτή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας. Και όσοι φυσικά ανήκουν σε κατηγορίες με μόνιμες ευεργετικές διατάξεις (αλλογενείς, αθλητές κ.λπ.).

Σκόπελος τα πανεπιστήμια

Η νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν συναντάει εμπόδια στην αξιολόγηση αλλά στην επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου

Η νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την παιδεία δεν συναντάει εμπόδια στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της χώρας, όπως φημολογείται τους τελευταίους μήνες. Αντιθέτως, συναντάει εμπόδια στους νόμους που ψηφίστηκαν για τα πανεπιστήμια!
Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ δεν τα… βρίσκουν με το υπουργείο Παιδείας, καθώς θεωρούν ότι εκείνο που πρέπει να αλλάξει άμεσα στον χώρο της παιδείας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ θα ήταν ικανοποιημένοι με την επαναφορά ενός μέρους του Νόμου 4009/2011 (που ψηφίστηκε επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου στην παιδεία), καθώς τα τελευταία νομοθετήματα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης στηρίζουν ένα συγκεντρωτικό μοντέλο λειτουργίας των ΑΕΙ, με ένα δυσκίνητο γραφειοκρατικό πλαίσιο και λίγες πιθανότητες ευελιξίας.
Τα ΑΕΙ, έτσι, έχουν απομακρυνθεί από το ευέλικτο, ανεξάρτητο και ενταγμένο στην αγορά μοντέλο λειτουργίας τους, που θεωρείται διεθνώς επιτυχημένο.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ επιθυμούν επιστροφή των Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ, τα μέλη των οποίων στην πλειοψηφία τους παραιτήθηκαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, καταγγέλλοντας την απαξίωσή τους από τις πολιτικές για την ανώτατη εκπαίδευση των τελευταίων ετών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ θα είναι στην τελική μορφή της (που αναμένεται την άνοιξη) στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη έκθεση του 2011.
Πάντως, ένα πρώτο κείμενο της έκθεσης αυτής έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο, κάτι που όμως δεν έγινε, δεδομένων των αντιθέσεων που έχουν προκύψει μεταξύ ΟΟΣΑ και ελληνικής πλευράς στα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Η παρουσίαση του κειμένου, δε, όλο και απομακρύνεται.
ΝΤΟΜΙΝΟ ΑΛΛΑΓΩΝ. Ολα αυτά εξελίσσονται εν μέσω της τεράστιας χωροταξικής αλλαγής που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, με τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ και τον περιορισμό των δεύτερων.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, οι θεσμοί πρέπει να ενημερωθούν από τα θεσμικά όργανα της χώρας μας για το τι πρέπει να περιμένουν σε επίπεδο δημοσιονομικό από την οργάνωση της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα τέλη για μεταπτυχιακές σπουδές, τις υπηρεσίες σε τρίτους και άλλους και την εκμετάλλευση της πανεπιστημιακής περιουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, όπως θα αποτυπωθούν στην έκθεσή του, θα αποτελούν κατευθυντήρια γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει το υπουργείο στις επόμενες νομοθετικές του κινήσεις.
Εισακτέοι-πλημμύρες

Μοριοδότηση στους πλημμυροπαθείς μαθητές
Καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι μαθητές των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και ειδικότερα στους μαθητές της περιοχής που φέτος θα πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αποφασίστηκε να επεκταθούν οι ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για σεισμόπληκτες περιοχές και σε περιοχές που έχουν πληγεί ή πρόκειται να πληγούν από άλλες φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες.
Η διάταξη θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Οπως ορίζεται σε αυτήν, με απόφαση του υπουργού Παιδείας «θα καθορίζεται σε ποιες περιπτώσεις θα εφαρμόζεται η εν λόγω διάταξη, το ειδικό ποσοστό το οποίο θα αποδίδεται βάσει του ποσοστού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ανά κατηγορία και το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 2% του αριθμού εισακτέων, η δυνατότητα υπαγωγής τους στο ειδικό ποσοστό, τα αντίστοιχα δικαιολογητικά καθώς και η διαδικασία επιλογής τους. Ως προϋπόθεση για την επιλογή τους, σύμφωνα με τη σειρά προτίμησης του Μηχανογραφικού Δελτίου και κατά φθίνουσα σειρά μορίων, είναι να έχουν επιτύχει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του 70% (εβδομήντα τοις εκατό) του αριθμού των μορίων που επέτυχε ο τελευταίος επιτυχών στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος καθώς και η ύπαρξη σχετικής απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...