Home / Featured / Αδιαπραγμάτευτα τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ και ο Παιδαγωγικός – Εκπαιδευτικός χαρακτήρας των Παιδικών Σταθμών

Αδιαπραγμάτευτα τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ και ο Παιδαγωγικός – Εκπαιδευτικός χαρακτήρας των Παιδικών Σταθμών

Δημοσιεύτηκε: 1:41 μμ Φεβρουάριος 6th, 2018  


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ.) αποτελεί την Πανελλήνια Επιστημονική και Επαγγελματική Οργάνωση των Παιδαγωγών, αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ που εργάζονται στους Παιδικούς Σταθμούς όλης της Επικράτειας.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση των μάχιμων παιδαγωγών που εργάζονται στους Παιδικούς Σταθμούς όλης της χώρας, για τις μεθοδεύσεις που αφορούν την κατάργηση των κατοχυρωμένων επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και την επιχειρούμενη απαξίωση και υποβάθμιση του βαρυσήμαντου Παιδαγωγικού & Εκπαιδευτικού έργου και ρόλου των Παιδαγωγών και των Παιδικών Σταθμών.

Με μεγάλη έκπληξη και δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα στο esos.gr ότι στις 30/01/2018 σε συνάντηση που είχατε με το Δ.Σ. της ΔΟΕ, μια ομοσπονδία που δεν μας εκπροσωπεί, αποφασίστηκαν χωρίς εμάς για εμάς εξαιρετικά βλαπτικές μεταβολές.

Ειδικότερα σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της ΔΟΕ αλλά και πληροφόρηση από τους συνδικαλιστές της, ανακοινώθηκε ότι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής:

 • Θα περισταλούν και θα καταργηθούν τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΤΕΙ
 • Θα αλλάξει ο τίτλος ονομασίας του Τμήματος και θα προστεθεί ο όρος «φροντίδα!!»Επίσης ότι σύντομα θα θεσμοθετηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Αποτελεί πρωτοφανή παγκόσμια πρωτοτυπία και πολιτική παραδοξότητα ερήμην των Καθηγητών των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων εργαζομένων, ερήμην των Συνδικαλιστικών και Επιστημονικών τους Οργανώσεων ( ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΑΣΥΒΝ ) να επιχειρούνται μεταρρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων, των παιδιών, των επιστημονικών δεδομένων και των διεθνών πρακτικών.

Επανειλημμένα τεκμηριώσαμε τόσο εμείς, όσο και η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΑΤΕΙ Αθήνας με έγγραφά μας ( link1link2 ), ότι οι ισχυρισμοί της ΔΟΕ είναι έωλοι επιστημονικά, αβάσιμοι νομοθετικά και απαράδεκτοι ηθικά καθώς επιδιώκουν να ανατρέψουν εργασιακά δικαιώματα άλλων εργαζομένων και να εμποδίσουν μεταρρυθμιστικές προοδευτικές δομές προς όφελος των παιδιών και της κοινωνίας για την ικανοποίηση ακραιφνών συντεχνιακών αιτημάτων.

Είναι προφανής πλέον, απροκάλυπτος και καταδικαστέος στην κοινωνία των πολιτών ο στόχος της ΔΟΕ: Επιδιώκει την υποβάθμιση και την απαξίωση του Παιδαγωγικού ρόλου και έργου των Παιδαγωγών και των Παιδικών Σταθμών και την μετατροπή τους από χώρους αγωγής, εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών, σε χώρους φροντίδας και φύλαξης για να αιτιολογήσει το αφήγημα της υποχρεωτικής ένταξης των παιδιών τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αδιαφορώντας για την θυματοποίηση των παιδιών, των γονέων, τα επιστημονικά δεδομένα και τις πρακτικές της διεθνούς κοινότητας.

Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα κάτωθι:

 • Τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ είναι αδιαπραγμάτευτα.
 • Δεν θα αποδεχτούμε την λέξη φροντίδα στον τίτλο σπουδών μας, διότι εμπεριέχεται στις έννοιες Αγωγή και Εκπαίδευση και η αναγραφή της στον τίτλο γίνεται σκόπιμα για να προτάξει το ειδικό αντί του γενικού, με στόχο την απαξίωση και την υποβάθμιση των επαγγελματιών παιδαγωγών της χώρας μας. Είναι ανεπίτρεπτο και αντίθετο με τα Διεθνή Ακαδημαϊκά πρότυπα η λέξη «φροντίδα» να προσδιορίζει τoν τίτλο ενός Πανεπιστημιακού Παιδαγωγικού Τμήματος.
 • Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των γονέων να επιλέγουν την δομή που επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους (παιδικός σταθμός – νηπιαγωγείο) και δεν θα επιτρέψουμε την θυματοποίηση και σχολειοποίησητων μικρών παιδιών.
 • Ο αγώνας των παιδαγωγών των Παιδικών Σταθμών έχει συμμάχους τα Διεθνή Επιστημονικά Ερευνητικά δεδομένα, τις πρακτικές της Διεθνούς Κοινότητας, τους γονείς και την κοινωνία των πολιτών.

Κύριε Υπουργέ,

Με δραστικές κινητοποιήσεις δεν θα επιτρέψουμε να λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς.

Μετά τα ανωτέρω αιτούμεθα να ορίσετε το συντομότερο δυνατόν συνάντηση προκειμένου να σας εκθέσουμε από κοντά τις απόψεις μας.


 

23 Σχόλια

 1. Μαρία Δάβουλου

  «Θυματοποίηση» διαβάζουμε…Κατανοητός ο πανικός…
  Σχετικά με το ποιοι και γιατί είναι τα θύματα της κατάστασης που επικρατεί τώρα λόγω των πιέσεων που ασκείται από ομάδες συμφερόντων εκτός εκπαιδευτικού συστήματος μπορείτε να δείτε -με επιστημονική τεκμηρίωση- εδώ: https://nipiagwgein.blogspot.gr/2017/07/blog-post.html
  Επισήμανση: οι παιδικοί σταθμοί δεν αποτελούν δομές εκπαίδευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και οι απόφοιτοι των εν λόγω σχολών ουδέποτε αναγνωρίστηκαν ως εκπαιδευτικοί.
  Επίσης, είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι, αυτοί που με τόσο σθένος επικαλούνται τα διεθνή δεδομένα και πρακτικές, αρνούνται τον διεθνή ορισμό του πεδίου δραστηριοποίησής τους που σαφέστατα περιλαμβάνει τη λέξη «ΦΡΟΝΤΙΔΑ».

  • Το μόνο που απασχολεί ολόκληρο τον κλάδο των νηπιαγωγών είναι η ανεργία.
   Με όλα αυτά που κάνετε στοχεύετε ξεκάθαρα στην απορρόφηση νηπιαγωγών….. όλα τα άλλα είναι απλά περιτύλιγμα….. παραδεχτείτε το επιτέλους!

   • Μαρία Δάβουλου

    Προσωπικά, είμαι μόνιμη από το 1999 και το μόνο που με απασχολεί είναι το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης. Μην κρίνετε εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Αν θέλετε να είστε και να λέγεστε εκπαιδευτικοί και να ασχοληθείτε με την εκπαίδευση, να δώσετε κατατακτήριες στα παιδαγωγικά τμήματα νηπιαγωγών.

    • Καιρος ειναι να μας υπενθυμισετε ξανα τις πρακτικες της Ουγγαρίας και των δυο καντονιων της Ελβετίας για υποχρεωτικοτητα στα ΠΕΝΤΕ, διοτι οι εκπαιδευτικες πρακτικες των προηγμενων ευρωπαϊκων και δη των Σκανδιναβικων χωρών, οι οποιες δεν περιλαμβανουν ουδεμια υποχρεωτικοτητα, απουσιάζουν εμφανως απο το οπλοστάσιο των επιχειρηματων σας.
     Οσο για τις κατατακτηριες, προτιμοτερο ειναι οι ενδιαφερομενοι να δωσουν πανελληνιες καθως το 8,2 ως βαση εισαγωγης σε παιδαγωγικα τμηματα νηπιαγωγων το επιτυγχανει κανεις ακομη και πλημμελως προετοιμασμενος.

     • Μαρία Δάβουλου

      Ας μη συζητήσουμε περί ποιότητας επιστημονικών επιχειρημάτων. Δεν σας συμφέρει. Ο μοναδικός λόγος που αναγκαστήκαμε να αναφερθούμε σε άλλες χώρες ήταν ο αστήρικτος ισχυρισμός ότι υποχρεωτική προσχολική αγωγή υπάρχει «μόνο στη Β. Κορέα»…
      Το βασικό επιχείρημα κάθε επιστήμονα που ασχολείται με την εκπαιδευτική πολιτική είναι ότι δεν υπάρχει διεθνής «καλή πρακτική», αλλά οι πολιτικές και πρακτικές διαμορφώνονται και λειτουργούν ανάλογα με το συγκεκριμένο συγκείμενο κάθε χώρας. Αν υπάρχει κάποια έρευνα που να αποδεικνύει (ή να υπαινίσσεται έστω) ότι η φοίτηση των προνηπίων στο δημόσιο και δωρεάν ελληνικό νηπιαγωγείο θα έχει τις καταστροφικές συνέπειες που παρουσιάζονται στην ανακοίνωση που σχολιάζουμε, παρακαλώ να μου τη γνωστοποιήσετε για να αναθεωρήσω την επιστημονική μου άποψη.
      Όσο για τις κατατακτήριες, ήταν μια πρόταση. Δώστε πανελλήνιες αν σας είναι πιο εύκολο. Αλλά εκπαιδευτικοί από «την πίσω πόρτα» δεν θα γίνετε χωρίς αντίδραση. Ούτε θα δεχτούμε την εκχώρηση της εκπαίδευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω της ελεύθερης επιλογής δομών.
      [δεν θα απαντήσω σε άλλα σχόλια ψευδωνύμων]

     • Μαρία Δάβουλου

      Μια μικρή διόρθωση στην αναφορά σας σε άλλες χώρες όπου τονίσατε το «ΠΕΝΤΕ»:
      «Η φοίτηση σε δομές προσχολικής εκπαίδευσης είναι υποχρεωτική από τα 4 έτη και σε άλλες χώρες (Λουξεμβούργο, Β. Ιρλανδία, Ελβετία), ενώ σε κάποιες (Ουγγαρία, Ισραήλ) η φοίτηση σε δομές προσχολικής εκπαίδευσης είναι υποχρεωτική μόλις από τα 3 έτη (European Commission/EACEA/Eurydice, 2016a).»

 2. Δώστε λοιπόν κύριε μου πανελλήνιες αφού το προτιμάτε…. Δε σας εμποδίζει κανείς…. Και αφού τελειώσετε τη σχολή δώστε και γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Προς το παρόν είστε απλά υποχείριο της ΚΕΔΕ που σας χρησιμοποιεί για να βγάλει λεφτά από το voucher. Θα το καταλάβετε αλλά θα είναι αργά.

 3. Χαραλάμπους Παναγιώτα

  Το ότι η κείμενη νομοθεσία δεν αναφέρει τους Παιδικούς Σταθμούς ως εκπαιδευτικές δομές, αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν είναι. Η πραγματικότητα είναι ότι η εκπαίδευση των Παιδαγωγών Προσχολικής Αγωγής και η εργασία που επιτελείται στους Παιδικούς Σταθμούς, δεν διαφέρει από αυτή των Νηπιαγωγείων, πάντα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Επίσης αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε πρόβλημα ανεργίας στους κόλπους των νηπιαγωγών, τα προνήπια δεν θα ήθελαν να τα δουν πότε μέσα στα νηπιαγωγεία. Είναι δε γνωστό ότι αναγνώριζαν ότι τα παιδιά που σαν προνήπια είχαν περάσει από τους Παιδικούς Σταθμούς, δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που δεν είχαν πάει. Τέλος αλήθεια είναι ότι είναι γελοίο και απάνθρωπο να υποχρεώνεις παιδιά τεσσάρων ετών να πηγαίνουν σχολείο και να κάνεις λόγο για απουσίες λόγω υποχρεωτικότητας και «ύλη» που χάνουν τα παιδιά. Σε ηλικίες που τα παιδιά ταλαιπωρούνται από ιώσεις συνεχώς και είναι φυσικό να απουσιάζουν συχνά. Σε ηλικίες που τα παιδιά έχουν ανάγκη από παιιχνίδ και φίλους και αυτό είναι κυρίως που πρέπει να τους προσφέρουμε, γιατί μέσα από αυτό θα μάθουν, μέσα από αυτό θα γίνουν ευτυχισμένοι και υγιείς ενήλικες. Η θέσπιση τέτοιου νόμου θυμίζει τη θεωρία του Marx για νόμους που θεσπίζονται καθαρά για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα και όχι με βάση το γενικό καλό. Ας δούμε λοιπόν την αλήθεια και ας μην κρυβόμαστε πίσω από «κείμενες νομοθεσίες».

  • Θα σας πρότεινα να διαβάσετε το ΔΕΠΠΣ -ΑΠΣ που εφαρμόζεται στα Ελληνικά Νηπιαγωγεια, γιατί από τα λεγόμενα σας δείχνετε να έχετε άγνοια για το τι σημαίνει προσχολικη εκπαίδευση με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
   Δυστυχώς στη διχρονη προσχολικη εκπαίδευση αντιδρούν μόνο οι βρεφονηπιοκομοι, η ΚΕΔΕ και οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμων. Οι βρεφονηπιοκομοι αντιδρούν γιατί φυσικά προτιμούν να γεμίζουν οι παιδικοί σταθμοί με προνηπια που είναι αυτοεξυπηρετουεμενα πάρα με μικρότερα παιδιά που χρειαζόνται περισσότερη φροντίδα, ενώ η ΚΕΔΕ και οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμων δε θέλουν να χάσουν τα ΕΣΠΑ και τα voucher. Κατά τ άλλα η συντριπτική πλειοψηφία των προνηπιων αυτή τη στιγμή φοιτα τα νηπιαγωγεια.

  • Επίσης η φράση σας «το ότι η κείμενη νομοθεσία δεν αναφέρει τους Παιδικους σταθμούς ως εκπαιδευτικες δομές, αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν είναι», είναι ο ορισμός του «ο,τι δηλώσεις, είσαι», όπως καταλαβαίνετε…

 4. Χαραλάμπους Παναγιώτα

  Το έχω διαβάσει το ΔΕΠΠΣ -ΑΠΣ, και μάλιστα το έχω μελετήσει πολύ προσεκτκά σε εργασία μου στα πλαίσια μεταπτυχιακού που παρακολουθώ και σας πληροφορώ ότι δεν βλέπω τίποτα καινούριο από αυτά που έχω διδαχθεί! Εσείς γνωρίζετε τι έχουν διδαχθεί οι Παιδαγωγοί Προσχολικής Αγωγής που τόσο περιφρονείτε; Εάν η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων επιλέγει τα Νηπιαγωγεία, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κόπτεστε τόσο για την υποχρεωτικότητα και δεν αφήνετε την επιλογή στο γονέα;

  • Εσείς πάλι γιατί κοπτεστε να μη φοιτουν τα παιδιά στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση; Υποχρεωτική διχρονη προσχολικη εκπαίδευση σημαίνει και υποχρέωση του κράτους να προσφέρει ίση μεταχείριση στην εκπαίδευση (ειδική ή γενική) σε όλα τα παιδιά 4-6 ετών, χωρίς τροφεια και voucher αλλά και δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς όσον αφορά τα παιδιά που μένουν σε απομακρυσμενες περιοχές. Για ποιο λόγο να υπάρχει επιλογή λοιπόν; Για να διαιωνιζεται το μπάχαλο;
   Γνωρίζετε επίσης από πρώτο χέρι ότι οι περισσότεροι ιδιωτικοι παιδικοί σταθμοί χρησιμοποιούν αποφοιτους ΙΕΚ ως υπεύθυνους τμημάτων, λόγω οικονομίας φυσικά. Αντιθέτως στα ελληνικά νηπιαγωγεια διδάσκουν αποκλειστικά πτυχιούχοι νηπιαγωγοι. Γι αυτό μιλάμε και για άνιση μεταχείριση παιδιών.
   Και γιατί να γεμίζουν οι πσ με προνηπια και όχι με παιδιά 2 ή 3 ετών που δεν έχουν αλλού να φοιτησουν;
   Κανείς δε σας περιφρονει πάντως! Εσείς οι ίδιοι δεν μπορείτε να δεχτείτε ότι το αντικείμενο των σπουδών σας είναι τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 4 ετών, γι αυτό και εφευρισκεται διάφορους όρους να αυτοαποκαλειστε ώστε να αποφεύγετε τους όρους βρέφη και φροντίδα.

 5. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ.) αποτελεί την Πανελλήνια Επιστημονική και Επαγγελματική Οργάνωση των Παιδαγωγών, αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ.
  Που από βρεφονηπιοκομοι έγιναν βρεφονηπιαγωγοι είναι προφανές Ποιος θέλει να μπει στα χωράφια του άλλου και ευαγγελίζονται και την διεθνή βιβλιογραφία τρομάρα τους…

 6. Χαραλάμπους Παναγιώτα

  Οι σπουδές και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα αφορούν ηλικίες 0-6 και όχι έως 4, όπως πολύ θα σας βόλευε! Όσο για τους ιδιωτικούς σταθμούς, δεν πρόκειται να απολογηθώ εγώ, ας απολογηθεί το κράτος! Στους δημόσιους Παιδικούς Σταθμούς εργάζονται πτυχιούχοι Παιδαγωγοί πλήρως καταρτισμένοι για παιδιά έως 6 ετών. Όσο για τα τροφεία, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Αλλά αν οι γονείς επιλέγουν Παιδικό Σταθμό αντί για Νηπιαγωγείο παρόλα τα τροφεία, κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Εμείς δεν ζητάμε να απαγορευτεί το δικαίωμα των γονέων να επιλέγουν το Νηπιαγωγείο, εσείς ζητάτε να τους απαγορευτεί το δικαίωμα να επιλέγουν Παιδικό Σταθμό. Εγώ το μόνο που επιθυμώ είναι να μη μου στερήσουν το δικάιωμα να έχω στην τάξη μου προνήπια, μια ηλικία που πολύ αγαπώ, όπως άλλωστε και τα βρέφη! Το ίδιο θα αντιδρούσα αν μου στερούσαν και τα βρέφη, σας διαβεβαιώ! Και το θεωρώ αδικία γιατί επέλεξα αυτή τη σχολή βάση των ηλικιών που περιελάμβανε και βάση αυτών ήταν και η εκπαίδευση που έλαβα.

  • Αφού η συζήτηση έχει στραφεί στα προσωπικά γούστα, για ποιο λόγο πιστεύετε ότι οι νηπιαγωγοι επέλεξαν τις δικές τους σχολές; Γιατί διάλεξαν αυτόν τον πιο δύσκολο δρόμο; Γιατί αφού θέλατε να ασχοληθείτε και με παιδιά 4-6 ετών δεν επιλέξατε τα Παιδαγωγικα Τμήματα Νηπιαγωγων;
   Είναι τουλάχιστον παραδοξο να λέτε ότι ένα τμήμα ΤΕΙ βγάζει πλήρως καταρτισμενους επαγγελματίες για 0-6 ενώ υπάρχουν πανεπιστημιακα τμήματα ειδικευμενα στις ηλικίες 4-6 από τα οποία αποφοιτουν εκπαιδευτικοι πρωτοβαθμιας εκπαίδευσης.
   Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα. Ο καθένας στο αντικείμενο του.

 7. Χαραλάμπους Παναγιώτα

  Δεν επέλεξα τη Σχολή Νηπιαγωγών γιατί όπως προείπα και το προσπεράσατε, με ενδιέφερε το ηλικιακό φάσμα 0-6 και όχι 4-6. Η συζήτηση είναι ατέρμονη, δεν βλέπω το λόγο για να τη συνεχίσω. Δεν πιστεύω ότι δεν καταλαβαίνετε. Πιστεύω ότι δεν θελετε να καταλάβετε! Όσο για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, λογικά γνωρίζετε ότι πλέον και το τμήμα μας ανήκει στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Εύχομαι η λύση που θα δοθεί να είναι δίκαιη και προς όφελος των παιδιών.

  • Μάλλον εσείς δεν θέλετε να καταλάβετε το αυτονόητο. Ο ΠΑΣΥΒΝ και τα παραμύθια του έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά. Δεν πειράζει. Οι νηπιαγωγοι αντισταθηκαν κα αντιστέκονται σθεναρα στην ισοπεδωση που προσπαθείτε να περάσετε.

 8. Κουρτεση Ευτυχια

  Πόσο λυπηρό να παρακολουθεί κανείς συναδέλφους να προσπαθούν να απαξιώσουν το πρώτο και ουσιαστικότερο σκαλοπάτι «εκπαίδευσης» «αγωγής»και «φροντίδας», αυτό του παιδικού σταθμού.. Και λέω συναδέλφου, γιατί στο χώρο τον δικό μας , αυτό των παιδικών σταθμών θα μπει το πρώτο λιθαράκι της γνώσης σε όλα τα επίπεδα.. Και μετά θα έρθουν στο νηπιαγωγείο για το επόμενο λιθαράκι, αλλά το πρώτο θα το έχουν πάρει από εμάς… Μάλιστα μέχρι το 2006 έφευγαν από εμάς για το Δημοτικό.. Αυτό γιατί , όπως και σε εσάς , έτσι και σε εμάς οι γνώσεις που η σχολή μας έδινε ήταν οι αναγκαίες για το φάσμα των ηλικιών αυτών.. Η ανεργία στον κλάδο σας ωστόσο έφερε την υποχρεωτικότητα, αλλά και πολλούς νηπιαγωγούς στους κόλπους των παιδικών σταθμών ( σας λέω είμαστε συνάδελφοι!!! το αντικείμενο μας είναι ακριβώς το ίδιο !!)να εργάζονται μαζί μας, ακριβώς γιατί εμείς ποτέ δεν είχαμε μια δυνατή συντεχνία πίσω μας (βλέπε ΔΟΕ!!!), κλέβοντας έτσι θέσεις εργασίας του κλάδου μας.. Αντίθετα εσείς είχατε την προνοητικότητα να περιφρουρήσετε μέσω της ΔΟΕ τις θέσεις εργασίας σας (κάτι που εμείς κάνουμε τα τελευταία χρόνια).. Για αυτό στα νηπιαγωγεία εργάζονται μόνο νηπιαγωγοί (και πολύ καλά κάνουν) και όχι γιατί είναι απόφοιτοι του Χάρβαρντ και μέγα επιστήμονες και εμείς δεν είμαστε.. όσο για την ΦΡΟΝΤΙΔΑ που συνέχεια αναφέρετε , αλήθεια μου προξενεί μεγάλη εντύπωση, η θέση σας.. Εσείς αυτά τα παιδιά που έχετε καθημερινά στα νηπιαγωγεία δεν έχει τύχει να τα φροντίσετε κατά την διάρκεια της ημέρας ??? Ή αλήθεια αν σας συμβεί τι θα κάνετε?? Θα αφήστε το παιδί στην τύχη του ,γιατί είναι ντροπή να φροντίζετε??? ΑΙΣΧΟΣ κυρίες μου.. Και ΝΤΡΟΠΗ…..

  • Μαρία Δάβουλου

   ΑΙΣΧΟΣ είναι τα περί «σχολειοποίησης» και «θυματοποίησης» και ΝΤΡΟΠΗ πρέπει να αισθάνονται όσοι τα έγραψαν και όσοι τα στηρίζουν.
   Τα υπόλοιπα έχουν απαντηθεί δεκάδες φορές. Διαφορετικές σπουδές έχουμε. Διαφορετικές δεν σημαίνει απαραίτητα ανώτερες ή κατώτερες. Και να είστε σίγουρη ότι, στις σπάνιες περιπτώσεις που κάποιο νήπιο ή προνήπιο χρειάζεται τη φροντίδα μας, την παρέχουμε αφειδώς, με ενσυναίσθηση κι αγάπη. Αντιθέτως, εσείς αποποιείστε εμμονικά τον όρο «φροντίδα» που χρησιμοποιείται διεθνώς για τις ηλικίες 0-6 (Early Childhood Education and Care – Προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα), παρά το γεγονός ότι ασχολείστε με τις ηλικίες που κατεξοχήν τη χρειάζονται και παρά την επανειλημμένη αναφορά σας στα διεθνή δεδομένα και πρακτικές.
   Η διετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο «γίνεται υποχρεωτική» με νόμο του ελληνικού κράτους από το 1985. Αλλά το «γίνεται» έμεινε στα χαρτιά λόγω συμφερόντων που μπλόκαραν (και συνεχίζουν να μπλοκάρουν για το 2ο έτος) την εφαρμογή του νόμου. Δεν θα έπρεπε να μιλάτε εσείς για συντεχνίες και συμφέροντα…
   Κάντε το έργο σας στους παιδικούς σταθμούς κι αφήστε μας να κάνουμε το δικό μας στο πλαίσιο της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά που τη δικαιούνται.

   • Κουρτεση Ευτυχια

    Αντιθέτως, εσείς αποποιείστε εμμονικά τον όρο “φροντίδα” που χρησιμοποιείται διεθνώς για τις ηλικίες 0-6 (Early Childhood Education and Care – Προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα), παρά το γεγονός ότι ασχολείστε με τις ηλικίες που κατεξοχήν τη χρειάζονται και παρά την επανειλημμένη αναφορά σας στα διεθνή δεδομένα και πρακτικές.

    Λέμε ακριβώς τα ίδια πράγματα… Είδατε που γνωρίζετε τελικά τα διεθνή δεδομένα και τις διεθνής πρακτικές?? Χρησιμοποίησα ακριβώς τα γραφόμενά σας.. Διεθνώς λοιπόν 0-6 Προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα… 0-6… Όχι 0-4 γιατί βολεύει μια συντεχνία (επιμένω !!!) 0-6… ΔΙΕΘΝΩΣ.. Όσο για την δωρεάν εκπαίδευση που τόσο σας πονάει για το πορτοφόλι της ελληνικής οικογένειας, ενώ εμάς όχι, τι γίνεται αλήθεια με τις διακοπές σας?? Που πάνε τα παιδιά τους οι οικογένειες την περίοδο των μακροσκελών διακοπών σας?? Αλλά ξέχασα αυτό κάνει και την διαφορά ποιότητας στην εκπαίδευση που έχουμε στην χώρα μας!!! Οι μακροσκελής διακοπές του εκπαιδευτικού… Συγνώμη.. του επιστήμονα εκπαιδευτικού… Ωστόσο αλήθεια για ποια υποχρεωτικότητα μιλάμε?? Αλήθεια έχει μείνει κάποιο νήπιο στο νηπιαγωγείο από απουσίες?? Κοροΐδευόμαστε μεταξύ μας… Και οι νηπιαγωγοί που εργάζονται τόσα χρόνια στους παιδικούς σταθμούς (και δεν είναι λίγοι!!) , αλήθεια τι έχουν να πουν για την δουλειά τους στον χώρο μας και τι έχετε να πείτε και εσείς για αυτά που νομίζετε ότι δεν γίνονται στον χώρο μας….

    • Μαρία Δάβουλου

     Καθόλου τα ίδια δεν λέμε. Αλλά είναι αδύνατον να επικοινωνήσει κανείς με ανθρώπους που δεν έχει τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας. Ένας διεθνής όρος δεν αποτελεί διεθνή πρακτική, αλλά μια «ομπρέλα» που προσπαθεί να καλύψει την τοπική ποικιλομορφία. Το εξήγησα σε άλλο σχόλιο πιο πάνω. Την ασυνέπεια των εκπροσώπων σας υπέδειξα με το απόσπασμα που αναφέρετε.
     Όσον αφορά τις διακοπές, μην συγχέετε τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς με τους χώρους φύλαξης. Οι δήμοι μπορούν να έχουν ΚΔΑΠ για να εξυπηρετούν τους εργαζόμενους δημότες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αλλά γιατί να το κάνουν; Ευτυχώς που υπάρχουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και τα συμφέροντα που τους στηρίζουν, οι οποίοι σε λίγο καιρό θα λειτουργούν χωρίς αργίες με ευέλικτο ωράριο (υπάρχουν και γονείς που εργάζονται τις αργίες και τα απογεύματα) ώστε να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι γονείς. Ετοιμαστείτε να πληρώσετε το αντίτιμο στους υποστηρικτές του αιτήματός σας να μείνουν τα προνήπια στους παιδικούς σταθμούς για να εξυπηρετούνται οι γονείς.
     Και πείτε μας ότι με την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, αλλά με ελεύθερη επιλογή δομών, θα μένουν τα παιδιά από απουσίες στον παιδικό σταθμό, να γελάσουμε. Βεβαίως, τώρα που το λέτε, ένας επιπλέον χρόνος τροφείων θα ήταν πολύ δελεαστικό κίνητρο για να συμβεί και αυτό…
     Τέλος, η αναφορά σας στους/στις νηπιαγωγούς που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς με οδηγεί στο λογικό (μα καθόλου ρεαλιστικό σύμφωνα με όσα ξέρω) συμπέρασμα ότι μόνο νηπιαγωγοί αναλαμβάνουν τα τμήματα προνηπίων (και νηπίων αν επιτραπεί η ελεύθερη επιλογή) στους παιδικούς σταθμούς. Αν είναι έτσι, γιατί να μην πηγαίνουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία που ελέγχονται και από το Υπουργείο Παιδείας;

 9. Εαν ο υπουργος παιδειας θελει να είναι σωστός θα αφησει την ελευθερια επιλογης στις οικογένειες να επιλέξουν πού θα εγγραψουν τα παιδιά τους, οπως δηλαδή ισχύει μεχρι τωρα, δηλωση αλλωστε που εχει κανει ο πρωθυπουργός.
  Αλλά ξέχασα, η οικογένεια πρεπει με το ζόρι να γράψει το παιδί της στο νηπιαγωγείο γιατι οι νηπιαγωγοι ξερουν καλύτερα τα συμφέροντα των παιδιών κ των κηδεμονων τους.
  Συμφέροντα τα οποια καταστρατηγουνται απο τους εργαζόμενους των βρεφονηπιακων σταθμων κατα τη γνωμη των αδιοριστων – αναπληρωτων – μαζικα αποφοιτουντων νηπιαγωγων απο τα απολυτως απαραίτητα 9 τμηματα ανα την επικράτεια. Η επιλογή λοιπον θα αποδειξει τί προτιμουν οι γονεις κ ειδικα οι εργαζόμενοι κ μη προνομιουχοι.
  Αγαπητοι νηπιαγωγοι τι λετε, θα θυσιαζατε τους δυο απο τους τρεις μηνες των θερινων διακοπών σας για να αποδειξετε έμπρακτα το ενδιαφερον σας για τα καημενα και αδικημενα προνηπια των παιδικων σταθμων;

  • Αγαπητέ «Εδουάρδε» αν και δυσκολεύομαι να βγάλω νόημα σε αυτά που λέτε, θα σας απαντήσω. Η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι και δωρεάν, αρα εφόσον οι παιδικοι σταθμοι δεν είναι δεν μπορούν να υπιχρεωθουν οι γονείς να πληρώνουν καθώς δεν δικαιούνται όλοι voucher.
   Όσον αφορά τις διακοπές, τα νηπιαγωγεία ανήκουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση γι αυτό και έχουν αυτές τις διακοπές. Αν έχετε πρόβλημα με τις δικές σας διακοπές μπορείτε να απευθυνθείτε στους μοναδικούς σας συμμάχους, Πατουλη και Δανιηλιδη, να σας τις αυξήσουν αν και έχουν άλλες προθέσεις απ όσο ξέρω.
   Τώρα αν στηρίζεστε σε μια δήλωση του Τσιπρα, που έχει πει κατά καιρόυς ακόμα και ότι θα έσκιζε τα μνημόνια, δεν είναι και το καλύτερο επιχείρημα όπως καταλαβαίνετε.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...