Home / Featured / Το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό

Το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό

Δημοσιεύτηκε: 1:45 μμ Ιανουάριος 4th, 2018  


Σχετικά με τις εκπαιδευτικές εκδρομές

Το ΥΠΠΕΘ μετά από δημοσιεύματα που διαστρεβλώνουν τα πραγματικά δεδομένα όσον αφορά τις εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό διευκρινίζει τα εξής:

Οι μόνες εκπαιδευτικές εκδρομές που δεν επιτρέπονται στο εξωτερικό είναι αυτές που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών).  Παρότι η Υπουργική Απόφαση παροτρύνει γενικά τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών εντός της χώρας σε περιοχές με ιστορικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και φυσικό κάλλος, δεν απαγορεύει την πραγματοποίηση των πενθήμερων εκδρομών της τελευταίας τάξης του λυκείου στο εξωτερικό.

Επίσης, συνεχίζουν να προβλέπονται όλες οι εκδρομές εξωτερικού που υλοποιούνται στο πλαίσιο:

α. εκπαιδευτικών ανταλλαγών

β. αδελφοποίησης σχολικών μονάδων

γ. εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ERASMUS κτλ)

δ. προγραμμάτων διεθνών οργανισμών

ε. συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές  επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις

στ. προσκλήσεων από σχολεία της Ομογένειας

Ο λόγος για τον οποίο περιορίστηκε στο εσωτερικό της χώρας η συγκεκριμένη κατηγορία εκδρομών, κατηγορία που αφορά όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας, είναι η γενική διαπίστωση ότι οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού. Εξαιτίας αυτού η διοργάνωση τέτοιων εκδρομών βιώνεται τραυματικά από τα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των συμμαθητών/τριών τους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πάμπολλες και ποικίλες οι εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, κρίθηκε αναγκαίο να προστατευθούν από τέτοιες πικρίες οι μαθητές και οι μαθήτριες των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

Η Υπουργική Απόφαση που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 6 Μαρτίου του 2017, συνεπώς δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί για αιφνιδιασμό των σχολείων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 12 ΣΕΛΙΔΩΝ

Tι ανέφερε ο Υφυπουργός Παιδείας κος Μπαξεβανάκης

Ο υφυπουργός μιλώντας στον «Σκάι» και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της Άννα Μπουσδούκου αναφορικά με τις εκδρομές στο εξωτερικό είπε πως

«Για το ζήτημα αυτό θα σας απαντήσει ο υπουργός Παιδείας και όχι εγώ».

Ο κύριος Μπαξεβανάκης πρόσθεσε ότι οι εκδρομές των μαθητών στο Εξωτερικό γίνονταν κυρίως για να ξενυχτούν τα παιδιά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να δώσει πραγματικά, εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε αυτό το εγχείρημα.

«Θέλουμε να αλλάξουμε το πλάνο, έτσι ώστε να έχουν αυτές οι εκδρομές και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι εκδρομές στο Εξωτερικό, ωστόσο, οφείλω να πω ότι είναι πιο εκπαιδευτικές από ότι αυτές στο Εξωτερικό», είπε.

Νομοσχέδιο για το 30ωρο, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και αυτοαξιολόγηση

«Μέσα στους επόμενους μήνες, την Άνοιξη, ουσιαστικά μέχρι το καλοκαίρι θα είναι ”καθαρό” το τοπίο. Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας μπορεί να αλλάξει πάλι, φυσικά. Ωστόσο, τα παιδιά θα γνωρίζουν έγκαιρα τις αλλαγές, με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι. Στις συζητήσεις με τους Θεσμούς υπήρχε η απαίτηση να αυξηθούν οι ώρες και η αξιολόγηση των δασκάλων. Και οι δύο αυτές απαιτήσεις αποκρούστηκαν», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας.

“Αυτό που θέλουμε γενικότερα, είναι να απαλλάξουμε τις οικογένειες από μια μεγάλη δαπάνη και να κάνουμε τα σχολεία πιο προσιτά. Τα παιδιά πρέπει να αγαπήσουν ξανά το σχολείο, γιατί δεν θεωρούν ότι το σχολείο μπορεί σε κάποιες τάξεις να τους βοηθήσει. Μαγικό ραβδί αν υπήρχε θα το είχαν δημιουργήσει και οι προηγούμενοι και εμείς”, ανέφερε.

Ζουράρις για εκδρομές και … μπορντέλα

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο υφυπουργός Παιδείας περιέγραψε ένα περιστατικό που έζησε σε εκδρομή το 1958. «Από τους 24 που πήγαμε εκδρομή το 1958 πήραν διαγωγή κοσμία επειδή πήγαν στο στρατιωτικό μπορντέλο του Μεσολογγίου» για να συμπληρώσει μετά την παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι αυτά γίνονταν πριν από 60 χρόνια ότι «δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν στο μπορντέλο τις τρεις αυτές ημέρες, να πάνε μετά.

Να κάτσουν στο ξενοδοχείο και να διαβάζουν» συμπλήρωσε ο κ. Ζουράρις.

Ο Κώστας Ζουράρις, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να διευθετηθούν», όπως είπε, και οι εκδρομές στο εσωτερικό ζητώντας οι εκπαιδευτικές εκδρομές να γίνουν μάθημα.

«Δεν χαζολογούμε βλέποντας στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών ένα άγαλμα χωρίς να ξέρουμε τι βλέπουμε. Είναι μάθημα η εκπαιδευτική εκδρομή. Πρέπει να μπαίνουν σε ένα μουσείο με την ίδια περίπου προετοιμασία που κάνουν για τα μαθηματικά» πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας.

Τι ανακοίνωσε το ΠΟΤΑΜΙ

Το θέμα με την απαγόρευση εκδρομών εξωτερικού στα σχολεία είναι ενδεικτικό για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Υπουργείο Παιδείας. Στην Υπουργική Απόφαση για τις εκδρομές των σχολείων (33120/ΓΔ4, 6/3/2017) δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ απαγόρευση εκδρομών εξωτερικού.

Το ζήτημα προέκυψε από την απάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αγγελόπουλου, στις 30/11/2017 σε ερώτηση Περιφερειακής Διεύθυνσης, όπου χωρίς καν να αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση, δηλώνει ότι «Μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων».

«Πηγές του υπουργείου» αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη επειδή οι οικογένειες κάποιων μαθητών αδυνατούσαν να πληρώσουν τα έξοδα ενός ταξιδιού στο εξωτερικό στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού προγράμματος. Και αντί να βρεθεί μια λύση για το συγκεκριμένο (π.χ. επιδότηση με κοινωνικά κριτήρια) κόπηκαν για όλους οι αντίστοιχες εκδρομές! Η εύκολη λύση της απόλυτης ισοπέδωσης. Πονάει χέρι, κόβει χέρι!

Τότε με την ίδια ακριβώς λογική θα πρέπει να απαγορευθούν και οι πενθήμερες εκδρομές της Γ΄ Λυκείου στο εσωτερικό. Εκεί δεν υπάρχουν οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα (που ορισμένες φορές είναι και περισσότερα); Όμως αυτό θα είχε πολιτικό κόστος, καθότι οι 17χρονοι θα «μαύριζαν» τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας χρησιμοποιεί τα κριτήρια α λα καρτ.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Ο χώρος της παιδείας δεν νοείται και πρέπει πλέον να πάψει να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο καθρέφτης των δικών του ιδεοληψιών και συμπλεγμάτων. Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να κοιτάζει πώς θα αυξήσει την μισθοδοσία στις κεντρικές υπηρεσίες, ας κοιτάξει πώς θα αυξήσει την εξωστρέφεια των σχολείων και όχι πώς θα την περιορίσει. Αλλιώς η εσωστρεφής, ισοπεδωτική εκπαίδευση των χαμηλών προσδοκιών, είναι ήδη εδώ…

Ο Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης για την απόφαση:

Κριτική στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας, για τις μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό ασκεί ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Επισημαίνει πως ο κ. Γαβρόγλου αντί να επικεντρωθεί στην προσπάθεια θεσμικής αναβάθμισης και οικονομικής υποστήριξης της δημόσιας εκπαίδευσης, ασχολείται με το πώς θα περιορίσει δραστηριότητες και επισκέψεις στο εξωτερικό.

«Είναι λυπηρό ο Υπουργός Παιδείας που είναι και πανεπιστημιακός δάσκαλος να υιοθετεί τέτοιες δογματικές και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις περιορίζοντας τις ευκαιρίες καλλιέργειας των μαθητών» τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης και προσθέτει:

«Προοδευτική επιλογή θα ήταν να υποστηρίξει αυτές τις δραστηρίοτητες και στη δημόσια εκπαίδευση μέσω της ενίσχυσης των οικονομικά αδυνάτων μαθητών. Οι αναγκαίοι πόροι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από την επαναχρησιμοποίηση των βιβλίων κάθε χρόνο όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, την ένωση του δυσανάλογου αριθμού σχολικών μονάδων με παράλληλη διατήρηση των θέσεων και άλλα μέτρα».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...