Home / HEADER-NEWS / Τι συνέβει σχετικά με την ανάρτηση αλβανικής σημαίας σε σχολείο των Χανίων

Τι συνέβει σχετικά με την ανάρτηση αλβανικής σημαίας σε σχολείο των Χανίων

Δημοσιεύτηκε: 4:15 μμ Ιανουάριος 22nd, 2018  


Σε περιστατικό ξενοφοβίας εξελίσσεται η υπόθεση της κατάληψης στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, που πραγματοποίησαν μαθητές και γονείς του σχολείου, με αφορμή την ανάρτηση μίας αλβανικής σημαίας.

Στο σχολείο επρόκειτο να ξεκινήσουν μαθήματα αλβανικών για παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Στο εξής θα γίνουν σε άλλο σχολείο.

Η σημαία της Αλβανίας αναρτήθηκε μαζί με την ελληνική ως ένδειξη φιλίας στο πλαίσιο εκδήλωσης για την έναρξη των μαθημάτων παρουσία και εκπροσώπων του προξενείου της Αλβανίας. Όπως μάλιστα παραδέχεται στην «Εφ.Συν». ο διευθυντής του σχολείου  Κώστας Χατούπης, η ανάρτηση των δύο σημαιών ήταν ιδέα της δασκάλας που επρόκειτο να διδάξει τα αλβανικά και έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και την έγκριση του ιδίου.

Ωστόσο, η σχετική φωτογραφία που κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με το σύλλογο Γονέων να ζητά να μην ξεκινήσουν τα μαθήματα των αλβανικών. Το αίτημα τελικά έγινε δεκτό και έτσι τελείωσε η κατάληψη.

Όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στέλιος Ζερβάκης η απόφαση αυτή δεν είναι της Υπηρεσίας του αλλά της ίδιας της σχολικής κοινότητας και της σχολικής επιτροπής ενώ ο ίδιος την χαρακτηρίζει τουλάχιστον παράλογη. Πάντως ο ίδιος διαβεβαιώνει πως αν οι γονείς επιμείνουν τότε θα αναζητηθεί άλλο σχολικό κτίριο για τη διεξαγωγή των μαθημάτων, τα οποία δε θα ματαιωθούν.

Από την Αλβανική Κοινότητα Χανίων είχε υπάρξει αίτημα για την διδαχή της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς, τα οποία ζουν στα Χανιά και τα οποία δεν την γνωρίζουν. Το αίτημα αρχικά έγινε δεκτό από τις αρμόδιες αρχές και την σχολική επιτροπή του Δήμου Χανίων και την Κυριακή, θα ξεκινούσαν τα μαθήματα σε συγκεκριμένη αίθουσα του σχολείου και για το λόγο αυτό υπήρχε και η Αλβανική σημαία μαζί με την Ελληνική, έξω από την αίθουσα.

Σε νεώτερη δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του σχολείου τονίζει πως η απόφαση για την ακύρωση των μαθημάτων ελήφθη επειδή το σχολείο είναι σε απομακρυσμένη περιοχή και δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση των παιδιών των μεταναστών.

Σύμφωνα πάντως με διασταυρωμένες πληροφορίες, η γεωγραφική θέση του σχολείου δεν άλλαξε από το πρωί της Κυριακής ως το μεσημέρι της Δευτέρας…

Η ανακοίνωση για την κατάληψη:

«Αγαπητοί γονείς κηδεμόνες καθηγητές και συμμαθητές,

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου μέλη από το 15μελες συμβούλιο του σχολείου βρέθηκαν στο χώρο του σχολείου τυχαία και βρήκαν το σχολείο ανοικτό και μάλιστα αλβανικής καταγωγής άτομα να είναι μέσα στο χώρο. Όπως ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή, ο οποίος ήταν παρόν, αυτά τα άτομα θα φιλοξενούνται στο σχολείο κάθε Κυριακή για την διδαχή της αλβανικής γλώσσας. Για αυτήν την φιλοξενία δεν είχαν ενημερωθεί ούτε η μαθητική κοινότητα ούτε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Θέλουμε να τονίσουμε ότι η αιτία της κατάληψης δεν ήταν η άγνοια μας για την πράξη αλλά το γεγονός ότι η ελληνική σημαία είχε κατέβει από τον ιστό και είχε τοποθετηθεί ανάποδα δίπλα από την αλβανική. Εμείς θεωρούμε αυτή την πράξη ευθαρσής και προσβλητική. Επιθυμούμε την απομάκρυνση αυτόν τον συγκεκριμένων ατόμων από τον σχολικό χώρο και ενημερώνουμε ότι οι καταλείψεις θα συνεχιστούν ωσότου πραγματοποιηθεί το αίτημα μας.

Επιπλέον θέλουμε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε παρεξήγηση με τους συμμαθητές μας  αλβανικής καταγωγής που φοιτούν στο σχολείο μας  και τις οικογένειες τους , αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο γεγονός και άτομα

Με εκτίμηση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων,

το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο του Σχολείου»

Εφημερίδα Των Συντακτών


 

Ένα σχόλιο

  1. 1) Οι Αλβανοί, αν θέλουν να μαθαίνουν αλβανικά, να νοικιάσουν κτίρια ιδίαις δαπάναις, όχι να χρησιμοποιούν δωρεάν τα ελληνικά σχολεία. Τα ελληνικά σχολεία είναι για να μαθαίνουν ελληνικά τα Ελληνόπουλα, όχι για να διδάσκονται ξένες γλώσσες οι έποικοι λαθρο-εισβολείς, που αντισυνταγματικώς πήραν «ιθαγένεια».

    2) Δεν φτάνει που τους έκαναν παρανόμως την χάρη να τους δώσουν το σχολείο για αλλότριο σκοπό, είχαν το θράσος να υψώσουν και την σημαία τους;

    3) Η δασκάλα της αλβανικής, αν θέλει, ας υψώνει όποια σημαία επιθυμεί στο σπίτι της. ΟΧΙ αλβανική σημαίες σε δημόσιο ελληνικό σχολείο!

    4) Το γεγονός ότι η ελληνική σημαία ήταν ανάποδα, με τον Σταυρό κάτω, είναι ξεκάθαρη πράξη μίσους, ανθελληνισμού και ελληνοφοβίας, που θα πρέπει να διωχθεί ποινικώς, όπως και όλα τα ανωτέρω ποινικά αδικήματα, τα οποία προδήλως ετελέσθησαν.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...