Τελευταία Νέα

Monday, 04/23/18, 05:05Στελέχη εκπαίδευσης : αξιοποίηση τους σε άλλες θέσεις ή επιστροφή στην τάξη μετά από δύο θητείες;

Δημοσιεύτηκε:

10:00 μμ Ιανουάριος 14th, 2018

Ρεπορτάζ xenesglosses.eu

Να καθοριστούν οι προοπτικές σταδιοδρομίας των Στελεχών Εκπαίδευσης θέλουν οι Θεσμοί

Έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να δοθεί για Διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης και από το Μάρτιο προγραμματίζεται να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής .

Aπό 1η Σεπτεμβρίου 2018, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠ.Π.Ε.Θ., θα ξεκινήσει η λειτουργία όλων των νέων θεσμών υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου.

Στην πρόταση για τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου προβλέπεται η ανατροφοδότηση των στελεχών στην εκπαιδευτική πράξη με την καθιέρωση ανώτατου ορίου δύο συνεχών θητειών στην ίδια θέση στελέχους χωρίς να γίνεται καμία αναφορά για τις προοπτικές σταδιοδρομίας αυτών.

Όμως στο κείμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς, αναφέρεται ότι οι Αρχές, μέχρι τον Μάιο του 2018, θα πρέπει να καθορίσουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας των στελεχών στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται:

i) Να υιοθετήσουν νομοθετικά για την αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων και των ανώτερων διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλίσουν μια αποπολιτικοποιημένη, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΑΣΕΠ σε σχετικές επιτροπές και να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους στις σχολικές μονάδες, καθώς και να καθορίσουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους.

Με βάση λοιπόν την αρχική ανακοίνωση του Υπουργείου, ενώ δεν προβλεπόταν κάποια προοπτική, μετά την ολοκλήρωση των δύο θητειών, φαίνεται τελικά ότι θα πρέπει να υιοθετήσει σχετικά μέτρα, ειδικά για όσα στελέχη που είχαν επιτυχή θητεία.

ΕΠΙΛΟΓΗ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Κύπρος: Ανακοίνωση για τις ενστάσεις σχετικά με τη μοριοδότηση για εγγραφή σε πίνακες διορισίμων εκπαιδευτικών

Συστατικά στοιχεία της πρότασης για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης είναι:

α) η σύνδεση των κριτηρίων της επιλογής στελεχών με το έργο για το οποίο προορίζονται,

β) ο διαμορφωτικός ρόλος της αξιολόγησης αυτών κατά τη διάρκεια της θητείας τους και κατά το στάδιο της επιλογής τους και

γ) η διασφάλιση της διαρκούς ανατροφοδότησης των στελεχών στην εκπαιδευτική πράξη με την καθιέρωση ανώτατου ορίου δύο συνεχών θητειών στην ίδια θέση στελέχους.

Το εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται έναν αξιόπιστο μηχανισμό επιλογής που ταυτόχρονα θα προβλέπει διεργασίες διαμόρφωσης και αξιολόγησης στελεχών, που  να είναι σε θέση:

Α) Να κατανοούν την πολυπλοκότητα της μάθησης και τη συστημικότητα της εκπαίδευσης, την αλληλεπίδραση ανάμεσα  στο διδακτικό, στο παιδαγωγικό και στο κοινωνικό πλαίσιο, την κουλτούρα των σχολικών μονάδων

Β) Να πλαισιώνουν τις παρατηρήσεις και να σχεδιάζουν ρυθμιστικές παρεμβάσεις για τον εκπαιδευτικό, τα παιδιά και τους γονείς μέσα στο σύστημα των αλληλεπιδράσεών τους και των γνωστικών σχέσεων που οικοδομούν και

Β) Να προνοούν για την αποτελεσματική προσαρμογή και αξιοποίηση μοντέλων διεπιστημονικής, τεχνολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης των σχολικών μονάδων και να μπορούν κατά συνέπεια να σχεδιάζουν διαδικασίες αναστοχασμού και αναζήτησης βελτιωτικών ρυθμίσεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αποκωδικοποιώντας τις δηλώσεις για το σύστημα διορισμών και τον αριθμό τους

Ο τρόπος επιλογής και αξιολόγησης των στελεχών πρέπει να ανταποκρίνεται στον πολύπλοκο ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν και ως εκ τούτου οποιοδήποτε σύστημα πρέπει να λάβει υπόψη το βαθμό ποικιλίας και πολυπλοκότητας του εκπαιδευτικού έργου.

Συνεπώς :

  1. Οι πηγές μοριοδότησης κατά τη διαδικασία επιλογής πρέπει να είναι ικανές να καταγράφουν αφενός την ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία χωρίς μονοδιάστατη βαρύτητα μίας περιοχής και ενός τύπου προσόντων και αφετέρου την ικανότητα των υποψήφιων στελεχών ως προς το να συνδέουν σπουδές και εμπειρία για την κατανόηση της πολυπλοκότητας των εκπαιδευτικών φαινομένων και την αναγνώριση των σημείων δυσλειτουργίας του παιδαγωγικού έργου και

Η αξιολόγηση των στελεχών, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, πρέπει να είναι αμφίδρομη λαμβάνοντας υπόψη την κρίση των υφισταμένων και των προϊσταμένων και να αποτιμά το έργο των στελεχών σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης βελτιωτικών παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών και της ανθεκτικότητας της σχολικής μονάδας, με σεβασμό και συμμετοχή όλων των παραγόντων.

          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Θέσεις εργασίας για εκπαιδευτικούς μέσω της μηχανής αναζήτησης του ΟΑΕΔ

Μέσω της μηχανής αναζήτησης θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ...

Μοιράσου!