Τελευταία Νέα

Δευτέρα, 25/05/2020, 13:45


Home / Featured / Τα νέα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας εντός του 2018

Τα νέα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας εντός του 2018

Δημοσιεύτηκε: 1:21 μμ Ιανουάριος 3rd, 2018  


Ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη, η δημόσια διαβούλευση πάνω στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ιδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις».

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου με το οποίο τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά απορροφώνται στο νέο ίδρυμα, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο ξεκινά τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019.

Το νομοσχέδιο εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της ακόμα στενότερης σύνδεσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις, με το νέο πανεπιστήμιο να ιδρύεται χωρίς υποδομές, φοιτητική μέριμνα, προσωπικό. Με το νομοσχέδιο εισάγονται, μεταξύ άλλων, διετή προγράμματα κατάρτισης μέσα στα πανεπιστήμια, που θα απευθύνονται κυρίως σε αποφοίτους ΕΠΑΛ και θα περιλαμβάνουν πρακτική άσκηση και μαθητεία.

Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά νομοθετημάτων και ρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και αφορούν στην Παιδεία. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική παρουσία 30 ωρών των εκπαιδευτικών στο σχολείο, υπάρχει δέσμευση για αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων και αξιολόγηση των στελεχών της Εκπαίδευσης, άνοιξε εκ νέου ζήτημα συγχωνεύσεων σχολείων με θέσπιση κριτηρίων, αποφασίστηκε στη διαδικασία επιλογής των διευθυντικών στελεχών της Εκπαίδευσης να συμμετέχει το ΑΣΕΠ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Άδεια ειδικού σκοπού γονέων και διακεκομμένη παρακολούθηση μαθημάτων των μαθητών

Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» στις 30 Δεκέμβρη, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, εξαγγέλλει εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής από το Σεπτέμβρη, όχι όμως καθολικά, αλλά σε 243 δήμους της χώρας με ορίζοντα γενίκευσής της τα τρία χρόνια.

Επαναλαμβάνει την εξαγγελία για ρύθμιση σχετικά με τις μετεγγραφές «ώστε τα αδέλφια να μένουν μαζί και κάτω από ειδικές συνθήκες να μπορούν να κάνουν μετεγγραφές εκεί που μένουν οι γονείς τους», κάτι που έρχεται κάτω από την πίεση που έχει ασκηθεί καθώς για τη λαϊκή οικογένεια είναι αδύνατο να συντηρήσει σπίτια σε διαφορετικές πόλεις προκειμένου να σπουδάσει τα παιδιά της με ανύπαρκτη ουσιαστικά τη φοιτητική μέριμνα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Παληγιάννης: 7.024 τα οργανικά κενά στην Αθμια. Άμεση ανάγκη διορισμών

Πέρα από τα παραπάνω, στα σκαριά βρίσκεται το νέο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η αναμόρφωση του λυκείου. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει, ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού, ένα σχέδιο που χαρακτηρίζεται από μείωση των μαθημάτων σε όλο το λύκειο, κάτι που δεν είναι ασύνδετο με την πρόθεση για μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Γ’ Λυκείου, τα μαθήματα μειώνονται σε 7, ενώ θεσπίζονται διαρκείς δοκιμασίες όλη τη χρονιά που θα μετρούν στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραx

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΔΟΕ: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, Τρίτη 26/5, και ώρα 19.00 στα Προπύλαια

Το Υπουργείο Παιδείας αντιμέτωπο με τη φωνή των χιλιάδων εκπαιδευτικών που κατέκλυσαν ...