Home / Featured / Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ η συμμετοχή στην προσχολική αγωγή στη χώρα μας

Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ η συμμετοχή στην προσχολική αγωγή στη χώρα μας

Δημοσιεύτηκε: 10:26 πμ Ιανουάριος 6th, 2018  


Σύμφωνα με την Έκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και κατάρτισης 2017 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμμετοχή στην προσχολική αγωγή παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 4 ετών στην προσχολική αγωγή και μέριμνα ανήλθε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε 79,6 % το 2015.

Το ποσοστό αυτό υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου της ΕΕ (94,8 %).

Μπορεί να αναμένεται κάποια αύξηση, εάν η κυβέρνηση μειώσει την ηλικία υποχρεωτικής φοίτησης στην προσχολική αγωγή από τα 5 στα 4 έτη, όπως έχει εξαγγείλει.

Ο τομέας της προσχολικής αγωγής και μέριμνας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σε επίπεδο πρόσβασης, παροχής και διασφάλισης ποιότητας. Η παροχή προσχολικής αγωγής και μέριμνας για παιδιά ηλικίας έως 4 ετών παραμένει κατακερματισμένη, με αποτέλεσμα τη μεγάλη εξάρτηση από ρυθμίσεις κατ’ οίκον φύλαξης των παιδιών (Resa 2016). Μολονότι η απαιτητική διαδικασία προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και η ύπαρξη εθνικού προγράμματος μαθημάτων για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή διασφαλίζουν κάποιο επίπεδο ελέγχου ποιότητας, δεν ισχύει το ίδιο και για τους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς (δηλαδή εκείνους που αναλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών ηλικίας έως 5 ετών). Η κατάρτιση των εκπαιδευτικών και η παρακολούθηση της ποιότητας των παιδαγωγικών/εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι περιορισμένη, ενώ και οι αξιολογήσεις έχουν ανασταλεί (Resa 2016).

Δείτε

την Έκθεση

 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...