Τελευταία Νέα

Saturday, 01/20/18, 12:04Εκπαίδευση ενηλίκων: Η σπουδαιότητα της δημιουργικής γραφής για τη δια βίου μάθηση

Δημοσιεύτηκε:

4:22 πμ Ιανουάριος 12th, 2018

Εκπαίδευση ενηλίκων: Η σπουδαιότητα της δημιουργικής γραφής για τη δια βίου μάθηση

της Αθηνάς Ν. Μαλαπάνη

Επιχειρηματία εκπαίδευσης, Φιλολόγου

MA in Classics, Ph D Sorbonne – PARIS IV

Η δημιουργική γραφή αποτελεί μία ιδιαίτερη πνευματική και ψυχολογική δραστηριότητα, αλλά και ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου. Το γεγονός ότι κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος -τόσο στην εκπαίδευση των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων– μαρτυρά τη σπουδαιότητά της, αλλά και την αναγκαιότητά της.

Με τον όρο δημιουργική γραφή, εννοείται η δημιουργία κειμένων (πεζών ή έμμετρων) προσωπικού χαρακτήρα, που εκφράζουν τον εκάστοτε γράφοντα. Τα κείμενα αυτά ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες συγγραφής, καθώς εντάσσονται σε διάφορα κειμενικά είδη (π.χ. διήγημα, μυθιστόρημα, νουβέλα κτλ.). Εντούτοις, φέρουν την προσωπική σφραγίδα του κάθε δημιουργού, καθώς διαφέρουν τα κίνητρα του καθενός για τη συγγραφή τους. στη δημιουργική γραφή, ο διδάσκοντας καθοδηγεί τον εκπαιδευόμενό του τόσο στην ανάπτυξη και υιοθέτηση των κατάλληλων τεχνικών συγγραφής όσο και στην έμπνευση. Για την εύρεση των ιδεών που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη της συγγραφής, ο διδάσκοντας εφαρμόζει ποικίλες τεχνικές για την πνευματική και καλλιτεχνική αφύπνιση του εκπαιδευόμενού του.

Η διαδικασία διδασκαλίας, παρακολούθησης και παραγωγής δημιουργικής γραφής περιλαμβάνει περισσότερο πράξη και δευτερευόντως θεωρία, με αποτέλεσμα να είναι μια κατεξοχήν προσωπική και απόλυτα ελεύθερη έκφραση του ατόμου. Έτσι, πέρα από τη γλωσσική και γενικότερη λογοτεχνική καλλιέργεια, ο ενήλικας που επιλέγει να παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής -είτε ιδιωτικά είτε ομαδικά- αποκομίζει και πολλαπλά ψυχολογικά οφέλη.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Υλοποίηση δράσεων Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας στα Λύκεια της χώρας
          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων των Εξετάσεων Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων Ι.Ε.Κ. 1ης Περιόδου 2017 – Εκτός του Πρακτικού Μέρους της ειδικότητας Ι.Ε.Κ. «Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών»

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ανακοινώνει τα Αποτελέσματα του Θεωρητικού και Πρακτικού Μέρους της 1ης Περιόδου 2017 ...

Μοιράσου!