Home / HEADER-NEWS / Τι είπαν οι πρόεδροι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ στη Βουλή για το Πολυνομοσχέδιο

Τι είπαν οι πρόεδροι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ στη Βουλή για το Πολυνομοσχέδιο

Δημοσιεύτηκε: 4:09 μμ Ιανουάριος 12th, 2018  


Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Κ.Παπαχρήστος μιλάει στη Βουλή για το Πολυνομοσχέδιο και αναλύει με ποιο τρόπο οι εκπαιδευτικοί κάνουν περισσότερες ώρες από αυτές που αμείβονται.

Κ.Παπαχρήστος

Όσο αφορά την 30ωρη παραμονή στα σχολεία ο Υπουργός Παιδείας δε λαμβάνει υπόψη του την εργασία την οποία οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν για την προετοιμασία του μαθήματος…

Δε λαμβάνονται υπόψη οι εκδρομές πάσης φύσεως και η 24ωρη υπηρεσία που οι εκπαιδευτικοί προσφέρουν σε αυτές. Ήδη από το προεδρείο της Βουλής ανακοινώθηκαν τέσσερα πέντε σχολεία με δεκάδες μαθητές και συναδέλφους που βρίσκονται αυτή την ώρα στη Βουλή. Κανείς όμως από τους βουλευτές δε γνωρίζει ότι ο εκπαιδευτικός που ήρθε από την επαρχία, δεν πληρώνεται ούτε τα εκτός έδρας ούτε παίρνει υπερωρία, ούτε οι ώρες αυτές τις οποίες προσφέρει αυτή τη στιγμή γιατί βρίσκεται σε υπηρεσία δεν προσμετρούνται στο εκπαιδευτικό του ωράριο.

Επίσης δε λαμβάνονται υπόψη οι ώρες που σπαταλούνται τα απογεύματα για τις πολιτιστικές δραστηριότητες, δεδομένου διάφορα θεατρικά, διάφορα δρώμενα, η επίσκεψη στα θέατρα γίνονται προφανώς το απόγευμα.

Δε λαμβάνεται υπόψη η διατεταγμένη υπηρεσία από το Σύλλογο Διδασκόντων σε επίσημες αργίες, όπως η παρουσίαση των σχολικών παρελάσεων την 28 Οκτωβρίου και 25 Μαρτίου, ότι οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν στη μαθητική παρέλαση όχι μόνο δε αμείβονται υπερωριακά όπως αμείβεται οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος αλλά ούτε καν προσμετράται η παρουσία τους αυτή και στο εκπαιδευτικό τους ωράριο.

Είναι λοιπόν προφανές ότι οι ώρες οι οποίες προσφέρουν οι εκπαιδευτικοί και οι ώρες που εργάζονται οι εκπαιδευτικοί είναι πολλαπλάσιες των ωρών του δημοσίου υπαλλήλου και θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ο Υπουργός άκριτα να δέχεται αιτιάσεις υπερεθνικών οργανισμών όπως είναι ο ΟΟΣΑ που στόχευση έχει, όχι την αποτύπωση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας ,αλλά την παρουσίαση μιας στρεβλής εκπαιδευτικής πραγματικότητας για να επιβληθούν στο χώρο της εκπαίδευσης ακόμη χειρότερα μνημονιακά μέτρα.

Επισημαίνω ,κλείνοντας κ πρόεδρε, ότι από τα 1988 έως το 2010 η ελληνική πολιτεία είχε προνοήσει την αμοιβή των εκπαιδευτικών για την απογευματινή τους απασχόληση , για την προετοιμασία του μαθήματος, που εμείς θεωρούμε ότι είναι η πιο σημαντική διαδικασία, γιατί αν δεν προετοιμαστεί ο εκπαιδευτικός είναι προφανές ότι τίποτα δεν έχει να προσφέρει κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων.

Το 2010 με το πρώτο μνημόνιο κόπηκε το επίδομα της εξωδιδακτικής απασχόλησης συμπαρασυρόμενο από τα επιδόματα πάσης φύσεων των ΔΥ ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ήταν επίδομα αλλά υπερωριακή απασχόληση, άρα οι καθηγητές και οι δάσκαλοι ήταν οι μόνοι που έχασαν τις υπερωρίες τους. Αυτά όφειλε να τα γνωρίζει ο Υπουργός πριν καταθέσει τη συγκεκριμένη διάταξη.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Θ. Κικινής μιλάει στη Βουλή για το Πολυνομοσχέδιο

Θ. Κικινής

Τι προσφέρει πραγματικά η συζήτηση για την 30ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών;
Προσφέρει το άνοιγμα μιας συζήτησης που προετοιμάζει την ουσιαστική αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, κάτι το οποίοι ξέρουμε πολύ καλά και έχει υπολογίσει  και η  ίδια η κυβέρνηση  ότι ήταν απαίτηση των ίδιων των Θεσμών. Είπε ο ίδιος ο κ. Μπαξεβανάκης ότι έχει αποφευχθεί αλλά δυστυχώς αυτό πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό.

Και όλα αυτά σε ποια διάσταση; Μέσα σε μια διάσταση όπου η επιστήμη λέει ότι οι 21 ώρες διδασκαλίας που είναι το minimum για την Α/θμια Εκπ/ση αντιστοιχούν 84 ώρες δουλειάς γραφείου( UNESCO 2012) και σε μία πραγματικότητα που λέει επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που με τις μνημονιακές πολιτικές έχουν χάσει παραπάνω από το 45% των εισοδημάτων τους.

 Αν δεν άλλαζε τίποτα με τις ρυθμίσεις που αφορούν την εκπ/ση, απλά δεν θα υπήρχαν. Εμείς λέμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα περιμένουμε νομοθετήματα που θα θίξουν ακόμη περισσότερο το χαρακτήρα της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Λέμε πολύ απλά ότι δυστυχώς  υπάρχει μια τεράστια υποταγή στα κελεύσματα των εκθέσεων του ΟΟΣΑ και τις πιέσεις των θεσμών και δυστυχώς μέσα από όλες αυτές τις ρυθμίσεις υπάρχει η θλιβερή ομολογία αυτού που τρεις υπουργοί αυτής της κυβέρνησης έχουν υποσχεθεί για μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση ότι θα γίνει, αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται να γίνει, αφού η εφαρμογή των συγχωνεύσεων θα φέρει ακόμη περισσότερη κατάργηση τμημάτων, ακόμη περισσότερα προβλήματα και θα πλήξει το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου.

https://fresh-education.blogspot.gr/


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...