Home / Featured / Η διαμεσολάβηση και το ΦΕΚ που επιτρέπει πρόσληψη εκπαιδευτικών / ΕΒΠ, Ειδικής Αγωγής σε Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Η διαμεσολάβηση και το ΦΕΚ που επιτρέπει πρόσληψη εκπαιδευτικών / ΕΒΠ, Ειδικής Αγωγής σε Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Δημοσιεύτηκε: 10:52 πμ Ιανουάριος 19th, 2018  


Ρεπορτάζ xenesglosses.eu

Το xenesglosses.eu , δημοσιεύει τη σύνοψη διαμεσολάβησης του ΣτΠ και το ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Σχολικών Νοσηλευτών σε Παιδικούς Σταθμούς.

Σύνοψη διαµεσολάβησης

Αποδοχή προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη στο νέο πρότυπο κανονισµό λειτουργίας ∆ηµοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθµών.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Γιώργος Μόσχος
Ειδικοί επιστήµονες: Ιωάννα Κουβαριτάκη, Άννα Ρούτση, Μαρία Τσάγκαρη

∆ικαιώµατα του παιδιού

∆εκτές έγιναν από το υπουργείο Εσωτερικών οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά µε την εγγραφή και φοίτηση παιδιών σε ∆ηµοτικούς παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθµούς.

Ο νέος πρότυπος κανονισµός λειτουργίας που εκδόθηκε µε την Κοινή Υπουργική Απόφαση 41087/29-11-2017 (ΦΕΚ Β 4249/5-12-2017) περιλαµβάνει µεταξύ άλλων τις παρακάτω προβλέψεις τις οποίες είχε προτείνει ο Συνήγορος:

1) Για την εγγραφή και φοίτηση παιδιών που πάσχουν από σωµατικές, πνευµατικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες, διευκρινίζεται ότι «όταν κρίνεται απαραίτητο, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του νοµικού προσώπου ή το ∆ηµοτικό Συµβούλιο, στην περίπτωση που ο Σταθµός λειτουργεί ως υπηρεσία του ∆ήµου, λαµβάνει απόφαση για τον ορισµό κατάλληλου εξειδικευµένου προσωπικού ή συνοδού και όταν δεν υπηρετεί, µπορεί να προσλαµβάνεται…» (αρ.3, παρ.1, εδάφιο α).

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ

2) Από το σύστηµα µοριοδότησης για την εγγραφή των παιδιών εξαιρείται η ιδιότητα του δηµότη, καθώς και οποιαδήποτε σχέση εργασίας των αιτούντων µε το Σταθµό ή άλλες υπηρεσίες του ∆ήµου. Απαγορεύεται να προκρίνεται ως κριτήριο επιλογής η ιδιότητα του δηµότη έναντι της ιδιότητας του κατοίκου, ενώ επίσης απαγορεύεται να εξαιρούνται από το δικαίωµα φιλοξενίας παιδιά µη αυτοεξυπηρετούµενα ως προς την ατοµική τους υγιεινή (αρ.3, παρ.8).

3) Το αρµόδιο ∆ιοικητικό / ∆ηµοτικό Συµβούλιο µπορεί να αποφασίζει για εξαιρετικούς λόγους που αφορούν σε παιδιά ευάλωτων και ευπαθών οµάδων την εγγραφή τους µε ελλιπή δικαιολογητικά, εφόσον αυτά είναι αδύνατο να προσκοµισθούν (αρ.3, παρ.9).

4) Το αρµόδιο ∆ιοικητικό / ∆ηµοτικό Συµβούλιο µπορεί να ορίζει κριτήρια επιβολής µηνιαίας οικονοµικής εισφοράς (τροφεία), σύµφωνα µε την οικονοµική δυνατότητα των οικογενειών των φιλοξενούµενων παιδιών, η οποία να είναι εύλογη και συµβολική, και να γνωστοποιείται πριν την έναρξη υποβολής των αιτήσεων εγγραφής (αρ.5).

5) Στο πεδίο των ειδικών καθηκόντων και των αρµοδιοτήτων προσωπικού, διευκρινίζεται ότι σε καµία περίπτωση και για οποιοδήποτε λόγο δεν επιτρέπεται η λεκτική, ψυχολογική και σωµατική βία, η προσβολή της προσωπικότητας και η σωµατική τιµωρία των παιδιών (αρ.13, παρ.1, εδάφιο στ), και

6) Προβλέπεται για πρώτη φορά ότι οι νοσηλευτές (εφόσον υπηρετούν ή συµβάλλονται µε το σταθµό) επιλαµβάνονται σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού, όπου απαιτείται, για παροχή πρώτων βοηθειών, και σε περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από διαβήτη, αλλεργίες, επιληψία ή άλλες παθήσεις, µε παράλληλη άµεση ενηµέρωση του γονέα, και φροντίζουν για την πιθανή µεταφορά του παιδιού στο νοσοκοµείο, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, ενώ συνεργάζονται µε τους παιδίατρους των σταθµών και το παιδαγωγικό προσωπικό (αρ.13, παρ.10).

To σχετικό άρθρο μας:

Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής εξειδικευμένων στην ειδική αγωγή, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στους παιδικούς σταθμούς


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...