Home / HEADER-NEWS / Αντίθετοι οι ΣΥΝΕΚ στα μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή

Αντίθετοι οι ΣΥΝΕΚ στα μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: 12:05 πμ Ιανουάριος 7th, 2018  


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ                 

Ανυποχώρητος αγώνας για το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό!

5  Γενάρη 2018

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα καμπή εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών από την κυβέρνηση για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Παιδείας θα φέρει τις επόμενες μέρες στη Βουλή για ψήφιση, μέτρα όπως: υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο 30 ώρες, αξιολόγηση στελεχών, κριτήρια συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, ενώ θα πάρουν σειρά για νομοθέτηση οι Δομές στήριξης, ο Προγραμματισμός και η Αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, και οι αλλαγές στο Γενικό Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  

Ταυτόχρονα, ανακοινώνονται αλλαγές σε σοβαρά εργασιακά και εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων, ενοποιήσεις ειδικοτήτων, υπηρεσιακές μεταβολές, ζητήματα διδακτικής επάρκειας, κ.ά.

Για όλα τα παραπάνω, το Υπουργείο επιχειρεί να καθησυχάσει τον κλάδο με αλλεπάλληλες δηλώσεις, ενώ είναι δεδομένο ότι όλα θα κριθούν στην πράξη, τη στιγμή που αρκετά από αυτά τα μέτρα είναι μνημονιακές δεσμεύσεις ή προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

Είναι φανερό, επομένως, ότι τέτοιες εξελίξεις, που θα πλήξουν το δημόσιο σχολείο χειροτερεύοντας τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών και υποβαθμίζοντας τη μόρφωση των μαθητών, ο κλάδος θα πρέπει με τη συσπείρωσή του και τους αγώνες του να τις αποτρέψει.

Για τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις οι ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ έχουν ξεκάθαρη θέση:

  • ΠΑΡΑΜΟΝΗ 30 ΩΡΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: Παρά τις δηλώσεις του Υπουργού για την εφαρμογή του 1566, είμαστε σε επιφυλακή, και  δεν θα δεχτούμε καμία υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο  έξω από το συγκεκριμένο αυτό πλαίσιο, και, σε κάθε περίπτωση, θα αντιπαλέψουμε οποιαδήποτε  αλλαγή  θα αυξάνει το ωράριό μας και θα υποβαθμίζει τις εργασιακές μας σχέσεις. Διεκδικούμε επιθετικά τη μείωση του ωραρίου στα επίπεδα προ του 2013 και τη στελέχωση όλων των σχολείων με διοικητικό, βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό. Παλεύουμε για την κατάργηση του αντιδραστικού καθηκοντολογίου – που δίνει μεγάλες εξουσίες στον διευθυντή του σχολείου –  και για τη θέσπιση νέου θεσμικού δημοκρατικού πλαισίου με αναβαθμισμένο το ρόλο του Συλλόγου.
  • ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ: είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόπειρα συγχώνευσης σχολείων, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση αυτό να προτείνεται από την ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ: οι ΣΥΝΕΚ διαφωνούν με αυτήν την πρόταση, εφόσον είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση στελεχών που θα υλοποιεί μνημονιακές δεσμεύσεις. Η γενική θέση μας είναι η επιλογή στελεχών και με την συμμετοχή της βάσης των εκπαιδευτικών.

Η πιεστική χρονική συγκυρία, θέτει άμεσα την πρόκληση της ενεργοποίησης όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων για να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια. Το μήνυμα της συσπείρωσης και του αγώνα πρέπει να φτάσει σε όλα τα σχολεία, κινητοποιώντας κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα.

Με το άνοιγμα των σχολείων συμμετέχουμε μαζικά:

1) στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις για τον άμεσο προγραμματισμό δράσης,

2) στις συγκεντρώσεις, πορείες και απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Αμέσως μετά, θα πρέπει να υπάρξει συγκροτημένη  προετοιμασία και παρέμβαση του κλάδου για την αντιμετώπιση αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, την αξιολόγηση, τις συγχωνεύσεις σχολείων, και τις αλλαγές στο Λύκειο.

Μαχητικά, ενωτικά και αποφασιστικά, το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει όχι μόνο να αποτρέψει οποιαδήποτε υποχώρηση του Υπουργείου στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και να διεκδικήσει δυναμικά:

  • την επαναφορά του ωραρίου μας στα προ του 2013 επίπεδα,
  • τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα,
  • την πλήρη κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης – χειραγώγησης,
  • την κατάργηση της ελαστικής εργασίας,
  • οικονομική αναβάθμιση. Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Καμιά θυσία της δημόσιας εκπαίδευσης στο βωμό των μνημονίων!

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών.
  • Άμεσα ξεπάγωμα μισθολογικής εξέλιξης. Μισθοί και συντάξεις αξιοπρέπειας.
  • Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση.
  • Προάσπιση του δικαιώματος στην απεργία. Καμία αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

                                                ΟΛΟΙ

                   ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

     ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ –  ΠΟΡΕΙΕΣ ΟΛΜΕ- ΑΔΕΔΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...