Home / HEADER-NEWS / Αναλυτικά η τοποθέτηση του Προέδρου της ΟΛΜΕ στη Βουλή

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Προέδρου της ΟΛΜΕ στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: 2:32 μμ Ιανουάριος 13th, 2018  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων για τις ρυθμίσεις που έρχονται με το πολυνομοσχέδιο για θέματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)) : Κύριε πρόεδρε,  κύριοι Βουλευτές  για την οικονομία του χρόνου όσον αφορά το ζήτημα της απεργίας και των πλειστηριασμών,  η ομοσπονδία η ΟΛΜΕ, έχει την ίδια θέση με την άποψη που  κατατέθηκε από τον εκπρόσωπο  της ΑΔΕΔΥ και τον προηγούμενο ομιλητή, τον συνάδελφο τον πρόεδρο  από την ΔΟΕ. .

Όσον αφορά το ζήτημα των συγχωνεύσεων, το 2010 επί Υπουργίας της κυρίας Διαμαντοπούλου, 2000 σχολικές μονάδες συγχωνεύτηκαν της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν να μαραζώσει η επαρχία, να κλείσει το σχολείο του χωριού και το σχολείο της γειτονιάς. Κανένας δεν μπήκε στο κόπο το επόμενο χρονικό διάστημα, να κάνει μια μελέτη και να δει ποιες ήταν οι επιπτώσεις εκείνης της πολιτικής. Έρχεται τώρα ο Υπουργός Παιδείας και ανοίγει ξανά το ζήτημα των συγχωνεύσεων, κάνοντας και μια δήλωση, προλέγοντας, ότι τουλάχιστον 300 σχολικές μονάδες θα συγχωνευτούν.

Είναι προφανές, ότι η Ομοσπονδία βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την άποψη του Υπουργού Παιδείας. Θεωρούμε, ότι ήδη η δημόσια εκπαίδευση έχει δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα με την συγχώνευση και με τη δημιουργία μαζικών σχολείων σε τίποτα δεν έχει βοηθηθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι,  υπάρχει μια μεθόδευση που έχει καθαρά οικονομική στόχευση. Επιπροσθέτως, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με διοικητική πράξη προχωράει το Υπουργείο Παιδείας στην αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, η οποία ενώ εν πρώτης φαίνεται ότι έχει να κάνει με το ζήτημα των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, στην πραγματικότητα το Υπουργείο προχωράει στην κατάργηση τμημάτων στα λύκεια και στα ΕΠΑΛ, αφού συναρτάται ο αριθμός των μαθητών για τη δημιουργία τμημάτων και στις δυσπρόσθετες περιοχές, τα δυσπρόσθετα σχολεία χρειάζονταν μικρότερο αριθμός μαθητών.

Τώρα με την μαζική υποβάθμιση των σχολικών μονάδων, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών για να λειτουργήσουν τα σχολεία, άρα, τα μικρά περιφερειακά σχολεία των περιφερειακών ενοτήτων, κινδυνεύουν να χάσουν τομείς η ειδικότητες η κατευθύνσεις και οι μαθητές να πάνε στα κέντρα για να παρακολουθήσουν την κατεύθυνση που θέλουν.

Όσον δε αφορά την 30ωρη παραμονή στα σχολεία, ο Υπουργός Παιδείας δεν λαμβάνει υπόψη του, την εργασία την οποία οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν κάθε μέρα για την προετοιμασία του μαθήματος. Τα μαθήματα τα οποία γίνονται και οι εργασίες που γίνονται μετά το πέρας των μαθημάτων για όλα τα προγράμματα αυτά. Αντίθετα, βλέπουμε, ότι κάποια από τα προγράμματα αυτά στο εξωτερικό, επιχειρείται να κοπούν και να σταματήσει αυτή η δραστηριότητα.

Δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι εκδρομές πάσης φύσεως και η εικοσιτετράωρη υπηρεσία που οι εκπαιδευτικοί προσφέρουν. Ήδη από το προεδρείο ανακοινώθηκαν 4, 5 σχολεία με κάποιους δεκάδες μαθητές και κάποιους συναδέλφους που βρίσκονται αυτή την ώρα στη Βουλή, κανείς όμως από τους βουλευτές δεν γνωρίζει ότι ο συνάδελφος που ήρθε από την επαρχία δεν πληρώνεται ούτε εκτός έδρας, ούτε παίρνει υπερωρία, ούτε οι ώρες αυτές που προσφέρει αυτή τη στιγμή, γιατί βρίσκεται εν υπηρεσία, δεν προσμετρώνται στο εκπαιδευτικό του ωράριο. Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη οι ώρες που σπαταλούνται τα απογεύματα για τις πολιτιστικές δραστηριότητες, δεδομένου ότι διάφορα θεατρικά, διάφορα δρώμενα, οι επισκέψεις των μαθητών στα θέατρα, γίνονται προφανώς το απόγευμα. Δεν λαμβάνεται υπόψη η διατεταγμένη υπηρεσία από το σύλλογο σε επίσημες αργίες, όπως για παράδειγμα η παρουσίαση των σχολείων την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου. Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν τους μαθητές στην μαθητική παρέλαση όχι μόνο δεν αμείβονται υπερωριακά, όπως αμείβεται οποιουσδήποτε άλλος δημόσιος υπαλλήλους, αλλά ούτε καν προσμετράται η παρουσία τους αυτή στο εκπαιδευτικό τους ωράριο.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι, οι ώρες οι οποίες προσφέρουν οι εκπαιδευτικοί και  οι ώρες οι οποίες εργάζονται οι εκπαιδευτικοί είναι πολλαπλάσιες των ωρών  του δημοσίου υπαλλήλου και θεωρούμε ότι είναι  απαράδεκτο υπουργός άκριτα να δέχεται αιτιάσεις υπερεθνικών οργανισμών, όπως είναι ο ΟΟΣΑ, που ως στόχευση έχει όχι την αποτύπωση βέβαια της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, αλλά την παρουσίαση μιας στρεβλής εκπαιδευτικής πραγματικότητας για να επιβληθούν στο χώρο της εκπαίδευσης ακόμη χειρότερα μνημονιακά μέτρα.

Επισημαίνω κλείνοντας ότι το χρονικό διάστημα από το 1988 μέχρι το 2010 η ελληνική πολιτεία είχε προνοήσει και υπήρχε αμοιβή των εκπαιδευτικών για την απογευματινή τους απασχόληση, δηλαδή, για την προετοιμασία του μαθήματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι η πιο σημαντική διαδικασία, γιατί εάν δεν προετοιμαστεί ο εκπαιδευτικός είναι προφανές ότι τίποτα δεν έχει να προσφέρει κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων.

Το 2010 με το πρώτο μνημονιακό νομοσχέδιο κόπηκε το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης συμπαρασυρόμενο από τα επιδόματα πάσης φύσεως των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ήταν επίδομα, αλλά ήταν υπερωριακή απασχόληση. Άρα οι καθηγητές και οι δάσκαλοι είναι οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχασαν και τις υπερωρίες τους. Αυτά όφειλε ο Υπουργός Παιδείας να τα λάβει σοβαρά υπόψη πριν καταθέσει τη συγκεκριμένη διάταξη. Ευχαριστώ πολύ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...