Τελευταία Νέα

Friday, 02/23/18, 04:58Τι συμφωνήθηκε τελικά μεταξύ Γαβρόγλου και Θεσμών στην 3ωρη συνάντηση τους

Δημοσιεύτηκε:

7:45 μμ Δεκέμβριος 4th, 2017

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ρεπορτάζ της εφημερίδας των Συντακτών και της Άννας Ανδριτσάκη, το Υπουργείο Παιδείας συμφώνησε με τους θεσμούς στα παρακάτω βασικά σημεία.

Η συμφωνία αυτή πραγματοποιήθηκε στην συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τους θεσμούς την Παρασκευή το βράδυ με αφορμή την τρίτη αξιολόγηση.

 • Υποχρεωτικό εργασιακό 30ωρο για όλους
 • Νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων
 • Συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην επιλογή στελεχών
 • Παροχή σχολικών γευμάτων εκτός διδακτικών ωρών

Αυτά είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας της Τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου παιδείας,που έγινε την Παρασκευή το βράδυ με αφορρμή την τρίτη αξιολόγηση.

Αναλυτικά

Ο κύβος ερρίφθη. Ναι στις απαραίτητες συγχωνεύσεις, στη συμμετοχή του ΑΣΕΠ κατά τη διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων, στην υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο για τη συμπλήρωση του 30ωρου εβδομαδιαίου εργασιακού τους ωραρίου, στην παροχή των σχολικών γευμάτων εκτός διδακτικών ωρών.

Οχι στην αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών, στην αξιολόγηση, στην αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, στην κατάργηση του νόμου για την επιλογή στελεχών και την ένταξή τους στον νόμο για τα στελέχη δημόσιας διοίκησης.

Υστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της τρόικας, την Παρασκευή το βράδυ στην τελευταία και κρισιμότερη συνάντηση, ο βαρύς κατάλογος των μέτρων που μέχρι τις παραμονές (Τετάρτη) παρέμενε αμετάβλητος, εν τέλει μετατράπηκε σε μια σύντομη λίστα, όχι απαραίτητα εύκολη, σίγουρα όμως πολύ πιο ελαφριά από αυτήν που περίμεναν ακόμα και οι ίδιοι οι διαπραγματευτές (αμφοτέρων των πλευρών).

Το τελικό κείμενο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε στη συνάντηση της Παρασκευής με την τρόικα και οριστικοποιήθηκε το Σάββατο, περιλαμβάνει:

 Διαμόρφωση κριτηρίων και χρονοδιαγράμματος για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Χωρίς υποδείξεις για το πλαίσιο ή το όριο της παρέμβασης και υπό τη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου. Στελέχη του, ήδη, διαβεβαιώνουν ότι σκοπός είναι να αντιμετωπιστούν ενδεδειγμένες και μόνον περιπτώσεις (βλ. συστεγασμένα σχολεία).
 Τροποποιήσεις στη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ είτε με εποπτικό ρόλο είτε με συνδρομή στις επιτροπές κρίσεων. Δεν αλλάζει ο ισχύων νόμος.
 Αποχαρακτηρισμός της ώρας παροχής των σχολικών γευμάτων στους μαθητές ως διδακτικής ώρας εκτός κι αν πρόκειται για ολοήμερα στα οποία εντάσσεται στις διδακτικές ώρες και συνεπώς δεν αλλάζει κάτι. Σε κάθε περίπτωση, τα γεύματα θα παρέχονται μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.
 Υποχρεωτική τήρηση από τους εκπαιδευτικούς του ισχύοντος εργασιακού ωραρίου των 30 ωρών εβδομαδιαίως.

Από τα «αγκάθια» της Τετάρτης…

Η διαπραγμάτευση για τα εκπαιδευτικά ζητήματα πέρασε από πολλά κύματα και έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στο κρισιμότερο σημείο της, με το κλείσιμο της αξιολόγησης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να πιέζει δραματικά για συμφωνία.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και οι πολέμιοί της

Την προηγούμενη Τετάρτη, στο τραπέζι της συζήτησης είχαν ανασυρθεί σχεδόν όλα τα ανοιχτά θέματα.

Αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών, παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο μέχρι τη λήξη του ωραρίου, σχολικά γεύματα εκτός διδακτικού ωραρίου, αύξηση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και με μεγάλη επιμονή η απόσυρση του νόμου για την επιλογή των διευθυντών σχολείων.

Μόνιμη επωδός η παραπομπή στο Μνημόνιο που έχει υπογραφεί από το καλοκαίρι του 2015. Τα μεγαλύτερα αγκάθια, ένα από τα προαπαιτούμενα του συγκεκριμένου μνημονίου που ήταν η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και η απόσυρση του νόμου για την επιλογή διευθυντών που είχε ψηφιστεί πέρυσι, παρά τη θέληση της τρόικας και με κάθε ευκαιρία αναδυόταν στο προσκήνιο πολύ πιεστικά.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που ζητούσαν επίμονα οι εκπρόσωποι της τρόικας ειδικά στα επίμαχα ζητήματα, ήταν η εναρμόνιση του συστήματος με τις βέλτιστες πρακτικές στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, δηλαδή, αντιστοίχιση όχι με το μέσο όρο αλλά με το ανώτατο όριο!

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το διδακτικό ωράριο, να αυξηθεί ώστε -προφανώς- να ταυτιστεί με το εργασιακό ωράριο και να φτάσει τις 30 ώρες την εβδομάδα, όπως παρατηρείται σε χώρες του ΟΟΣΑ.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το ωράριο κυμαίνεται για τους δασκάλους από 20-24 ώρες την εβδομάδα και για τους καθηγητές από 18-23 ώρες.

Εκπρόσωποι του υπουργείου παρουσίασαν στην τρόικα μέχρι και λεπτομερή καταγραφή η οποία αποδείκνυε τις αναλογίες με ακρίβεια.

Βάσει αυτής, μόνο στο γυμνάσιο παρατηρείται απόκλιση από τον μέσο όρο ενώ στο δημοτικό η Ελλάδα είναι πάνω από το μέσο όρο και στο λύκειο λίγο κάτω.

Καθοριστικός ο ρόλος των αναπληρωτών. Παρατηρήθηκε πως κατά μέσο όρο έχουν λίγο περισσότερες διδακτικές ώρες απ’ ό,τι οι τακτικοί κι έτσι συμβάλλουν στη γενικότερη αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Φευ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν ανένδοτοι. Υποδείκνυαν έως και τρόπους αύξησης του διδακτικού ωραρίου. Οπως και για το σύστημα επιλογής διευθυντών. Ανυποχώρητοι.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης έληξε χωρίς συμφωνία και μάλιστα μέσα σε εκρηκτικό κλίμα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αποτελέσματα MET Ιανουαρίου 2018

…στη συμφωνία της Παρασκευής

Την Παρασκευή το βράδυ, στην τελευταία συνάντηση, με παρόντα τον υπουργό Παιδείας και δύο μόλις μέρες πριν από το ορόσημο του Eurogroup της σημερινής Δευτέρας, το κλίμα αντιστρέφεται. Θεαματικά.

Η πίεση για αύξηση ωραρίου μετατρέπεται σε υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο με σκοπό να συμπληρώνεται το εργασιακό ωράριο των 30 ωρών εβδομαδιαίως.

Αυτή είναι η τελική διατύπωση στο κείμενο το οποίο οριστικοποιήθηκε το Σάββατο.

Ουσιαστικά πρόκειται για αυστηροποίηση της παρακολούθησης των ισχυόντων καθώς, κατά παραδοχή και των ίδιων των εκπαιδευτικών, υπάρχει χαλαρό πλαίσιο παρακολούθησης και τήρησης του 30ωρου.

Η επιλογή διευθυντών

Σε ό,τι αφορά το σύστημα επιλογής των διευθυντών, η τελική διατύπωση αναφέρεται στη λήψη θεσμικών μέτρων που εγγυώνται μια «αποπολιτικοποιημένη, διαυγή και αξιοκρατική διαδικασία συμπεριλαμβανόμενης της συμμετοχής του ΑΣΕΠ στις αντίστοιχες επιτροπές». Προστίθεται, δε, αναφορά στη διεύρυνση του ρόλου τους μέσα στις σχολικές μονάδες.

Τα υπόλοιπα θέματα συζητήθηκαν με πιο γρήγορους ρυθμούς. Σε ό,τι αφορά τα σχολικά γεύματα, εύκολα συμφωνήθηκε να παρέχονται εκτός διδακτικού ωραρίου.

Κάτι που δεν θα δυσαρεστήσει τους δασκάλους οι οποίοι διαφωνούν με την ανάληψη της ευθύνης να μοιράζουν τα γεύματα και όπως φαίνεται η καταλληλότερη ώρα θα είναι… η ώρα του σχολάσματος. Για όσα παιδιά, τουλάχιστον, δεν συνεχίζουν στο ολοήμερο.

Διαφορετικά θα παίρνουν το γεύμα τους αμέσως μετά. Η ζώνη της διανομής φαίνεται να είναι 13.20-13.45 και πολύ σύντομα θα γίνουν οι αλλαγές στην εγκύκλιο που έχει ήδη αποσταλεί στα σχολεία.

Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό το ζήτημα των συγχωνεύσεων. Το υπουργείο προκειμένου να αποφύγει την ταύτιση με την επιχείρηση-οδοστρωτήρα το 2011 από την Αννα Διαμαντοπούλου, θα πρέπει να εξηγήσει και να πείσει ότι ο παρών εξορθολογισμός αφορά τις περιπτώσεις που τον δικαιολογούν ή τον απαιτούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που το καταδεικνύουν. Θα φανεί.

Τα χρονοδιαγράμματα

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα για τις θεσμικές πρωτοβουλίες, μελετάται οι σχετικές ρυθμίσεις να περάσουν από τη Βουλή σε δύο δόσεις.

Οι πρώτες και περισσότερες να ενταχθούν σ’ ένα πολυνομοσχέδιο μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων και οι υπόλοιπες μετά. Πάντως, δεν τέθηκε κανένα ορόσημο αξιολόγησης των συμφωνημένων παρά μόνον «εκτίμηση από τις αρμόδιες Αρχές και τον ΟΟΣΑ των δεικτών μέχρι τον Απρίλιο».

Στελέχη του υπουργείου το προσθέτουν και αυτό στα καλά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης την οποία χαρακτηρίζουν άθλο.

          

     

2 Σχόλια

 1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

  Το κείμενο είναι δικό σας ή το αναδημοσιεύετε; Γιατί γράφετε το εξης:
  “Ουσιαστικά πρόκειται για αυστηροποίηση της παρακολούθησης των ισχυόντων καθώς, κατά παραδοχή και των ίδιων των εκπαιδευτικών, υπάρχει χαλαρό πλαίσιο παρακολούθησης και τήρησης του 30ωρου.”

  Είναι τουλάχιστον ντροπή αν το παραπάνω γράφτηκε από εκπαιδευτικό. Πρόκειται για αισχρό ψεύδος καθώς δεν μπορεί να παραδεχτήκαμε κάτι που δεν ισχύει. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και 30ωρο μόνον εφόσον στον εκπαιδευτικό έχει ανατεθεί εργασία. Αν δηλαδή ο εκπαιδευτικούς έχει τελειώσει με το διδακτικό και το διοικητικό τους έργο, μπορούν να αποχωρήσουν. Αυτό ισχύει και αυτό τηρούμε. Δεν υπάρχει καμία χαλαρότητα.

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Τι είπε ο Υφυπουργός Παιδείας για τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu Σε 6500 περίπου θα ανέλθουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που ...

Μοιράσου!