Home / HEADER-NEWS / Το μήνυμα του Υπουργού για την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Εκδήλωση στις 4/12/2017. Ράμπες στα σχολεία

Το μήνυμα του Υπουργού για την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Εκδήλωση στις 4/12/2017. Ράμπες στα σχολεία

Δημοσιεύτηκε: 12:50 μμ Δεκέμβριος 1st, 2017  


Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία στο Υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Σπάζοντας τους φραγμούς στην εκπαίδευση: συνεργατικές δράσεις –καλές παιδαγωγικές πρακτικές».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4/12/2017στις 10:00 – 12:00, στην αίθουσα «Ζακλίν ντε Ρομιγί» του ΥΠΠΕΘ και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής και ευρύτερης κοινότητας επί ζητημάτων ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές  ανάγκες στην εκπαίδευση και η ανάδειξη καλών παιδαγωγικών πρακτικών στο πεδίο της ειδικής αγωγής και της ενταξιακής εκπαίδευσης.

Ράμπες για τα άτομα με κινητικά προβλήματα σε όλα τα σχολεία

Ένα πρόβλημα δεκαετιών πρόκειται να αντιμετωπίσει η πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την τοποθέτηση ράμπας σε όλες τις σχολικές μονάδες (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια), προκειμένου τα σχολεία της χώρας να είναι προσβάσιμα στα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Για τον λόγο αυτό, με εγκύκλιό του το Υπουργείο καλεί τους Διευθυντές και τους Προϊσταμένους όλων των δημόσιων σχολείων να αναφέρουν έως τις 8 Δεκεμβρίου 2017 αν η σχολική μονάδα στην οποία υπηρετούν διαθέτει ράμπα πρόσβασης για άτομα με κινητικά προβλήματα. Εάν δεν διαθέτει, θα πρέπει να προσδιορίσουν το είδος ράμπας που θα μπορούσε να τοποθετηθεί.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία με στόχο να αναδείξει τα δικαιώματα των αναπήρων για ευημερία και ισότιμη συμμετοχή και προσφορά στην κοινωνία, ταυτόχρονα όμως και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν σε σημαντικές πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Η ελληνική εκπαιδευτική πολιτική, εναρμονιζόμενη με τα προτάγματα του άρθρου 24 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των μαθητών, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό αγαθό και λαμβάνει μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην καταπολέμηση κάθε μορφής ανισοτήτων και διακρίσεων.

Η 3η Δεκέμβρη 2017 βρίσκει την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αναβαθμισμένη, καθώς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανέτρεψε την πολιτική που έπληξε και υποβάθμισε και την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία και έχει αναβαθμίσει την Ειδική Εκπαίδευση καθώς ίδρυσε και αύξησε κατά 20% τα Τμήματα Ένταξης στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατά 10% τα Εδικά Σχολεία, σχεδόν διπλασίασε τις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου με σαφή ενταξιακή προοπτική.

Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία:

«Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία με στόχο να αναδείξει τα δικαιώματα των αναπήρων για ευημερία και ισότιμη συμμετοχή και προσφορά στην κοινωνία, ταυτόχρονα όμως και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν σε σημαντικές πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Καλούμαστε όλοι να αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες και τις ανισότητες που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και μέσα από θεσμοθετημένες πολιτικές και συλλογικές δράσεις να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας «ανθεκτικής» κοινωνίας για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

Η πολιτεία έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή όλων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα αξιοποιώντας το δυναμικό τους, αναπτύσσοντας πολύπλευρα τις δεξιότητές τους και αναδεικνύοντας τις ικανότητές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προωθεί πολιτικές και πρακτικές ενταξιακής εκπαίδευσης, εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες που θέτει το άρθρο 24 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία η χώρα μας έχει επικυρώσει και ενισχύει τις δομές εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ενθαρρύνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα που αφορούν την αναπηρία, μέσα από την ενεργό συμμετοχή όλων των μαθητών και την ανάδειξη καλών παιδαγωγικών πρακτικών που προάγουν τις αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο προβληματισμού μέσα στο οποίο όλοι οι μαθητές θα συνειδητοποιήσουν τους περιορισμούς που θέτει το κοινωνικό περιβάλλον στους αναπήρους δυσχεραίνοντας την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία, θα εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους με βάση τα δικά τους βιώματα και θα κάνουν προτάσεις για την άρση του αποκλεισμού και των προκαταλήψεων που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία στο σχολικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Οραματιζόμαστε ένα Σχολείο μέσα στο οποίο οι μαθητές αποδέχονται τη διαφορετικότητα, αποκτούν δεξιότητες ενσυναίσθησης, κοινωνική συνείδηση και το αίσθημα της συλλογικής ευθύνης.

Παράλληλα, οι μαθητές με αναπηρία γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, εκφράζουν τη γνώμη τους και προετοιμάζονται για την ομαλή μετάβαση και ένταξή τους σε μια δημοκρατική κοινωνία στην οποία θα συμμετέχουν, ως ενεργοί πολίτες, ισότιμα και αποτελεσματικά».


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...