Τελευταία Νέα

Thursday, 12/14/17, 10:21Κύπρος – Προβλήματα στην κατοχύρωση των εκπαιδευτικών με 30 μήνες υπηρεσία. Προωθούν νόμο που θα το απαγορεύει

Δημοσιεύτηκε:

10:23 πμ Δεκέμβριος 5th, 2017

Διαφωνίες μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος προκαλεί το θέμα της κατοχύρωσης των εκπαιδευτικών με 30 μήνες υπηρεσίας, ως αορίστου χρόνου.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρά, κατά του προέδρου της επιτροπής παιδείας Κυριάκου Χατζηγιάννη κατηγορώντας τον για αδιαφορία και κωλυσιεργία.

Ο κ. Χατζηγιάννης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, αναφερόμενος στο θέμα της κατοχύρωσης εκπαιδευτικών ως αορίστου χρόνου, υπέδειξε ότι στη ζυγαριά τοποθετούνται από τη μια η ανθρωπιστική πλευρά του θέματος και από την άλλη η ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι διαχρονικά, η μόνιμη προσπάθεια πολλών, είναι να τορπιλίσουν τη φιλοσοφία που διέπει τη μεταρρύθμιση.

Αναφορά έγινε και στο νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της επιτροπής παιδείας το οποίο προβλέπει ότι μετά από 24 μήνες υπηρεσίας εκπαιδευτικών με το καθεστώς του αναπληρωτή ή του αντικαταστάτη θα απαγορεύεται ο επαναδιορισμός τους.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηγιάννης, σημείωσε ότι έχει κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και στοχεύει να κλείσει τη στρόφιγγα παραγωγής εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, καθώς αν συνεχιστεί αυτό θα αποβαίνει σε βάρος της μεταρρύθμισης, όπως σημείωσε.

Η συζήτηση στην επιτροπή, αφορούσε στη δικαστική απόφαση μετά από προσφυγή εκπαιδευτικού σε σχέση με το καθεστώς όσων έχουν συμπληρώσει 30 μήνες υπηρεσίας, στην πρόθεση της κυβέρνησης για εργοδότησή τους ως αορίστου χρόνου και πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν το νέο σύστημα διορισμού και γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Αριστοτέλης :Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία στις 14/12

Έντονες επικρίσεις

Έντονα πυρά για το χειρισμό του θέματος, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, ο οποίος έκανε λόγο για ετσιθελισμό και απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως υπάρχουν εκπαιδευτικοί – θύματα, εργαζόμενοι σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Ο κ. Καυκαλιάς είπε πως η κυβέρνηση κρύβεται και σε συνέργεια με τον πρόεδρο της επιτροπής παιδείας, επιμένει να διαιωνίζει το πρόβλημα σε βάρος της παιδείας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου εξέφρασε αγανάκτηση, επειδή όπως είπε ο πρόεδρος της επιτροπής παιδείας καθοδηγούμενος από την ηγεσία του κόμματος του, αρνείται κατοχύρωση των εκπαιδευτικών που συμπλήρωσαν 30 μήνες, παρόλο που τόσο δημόσια όσο και με επιστολές του ζήτησε να θέσει προς συζήτηση την πρόταση νόμου που κατέθεσε προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, και «καλυπτόμενος πίσω από νομικίστικα προβλήματα, εμπαίζει τα μέλη της επιτροπής παιδείας», ανέφερε.

Έκανε λόγο για κωλυσιεργία των κυβερνώντων, να καλύψουν την ανεπαρκή πολιτική τους, προσπαθούν να παραπλανήσουν αναμένοντας την επίλυση του προβλήματος στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας κάλεσε τον υπουργό παιδείας να αναθεωρήσει τη στάση του και τον πρόεδρο της επιτροπής παιδείας Κυριάκο Χατζηγιάννη να δεχτεί την απαίτηση της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής ώστε να εγγραφεί ως αυτεπάγγελτο θέμα η συζήτηση και αναζήτηση λύσεων για τη ρύθμιση του θέματος των 30μηνων.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ποιοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και γιατί εξαιρούνται από την Ενισχυτική Διδασκαλία

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να διαφημίσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δημιούργησε πολλά προβλήματα που πλήττουν εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τον υπουργό παιδείας και τις πολιτικές δυνάμεις να επανέλθουν με σοβαρότητα στη συζήτηση του θέματος μετά τις εκλογές.

Αντιδράσεις υπήρξαν και λόγω της αφαίρεσης θέματος από την ημερήσια διάταξη με τον κ. Χατζηγιάννη να υποστηρίζει ότι αυτό έγινε λόγω αδυναμίας του υπουργείου οικονομικών να εκπροσωπηθεί στη συνεδρίαση.

Πηγή: Stockwatch

          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Η Παν. Ένωση Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων για τη δράση “Η τσάντα στο σχολείο”

Αθήνα, 13-12-2017 Αρ. Πρωτ.: 65 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ «Η ΤΣΑΝΤΑ ΣΤΟ ...

Μοιράσου!