Home / HEADER-NEWS / Φρένο στα σχέδια Γαβρόγλου για αθρόες μετεγγραφές στα ΑΕΙ

Φρένο στα σχέδια Γαβρόγλου για αθρόες μετεγγραφές στα ΑΕΙ

Δημοσιεύτηκε: 10:24 πμ Δεκέμβριος 28th, 2017  


«Μπλόκο» στα σχέδια Γαβρόγλου για αθρόες μετεγγραφές φοιτητών βάζει το πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος αποφάσισε πως μόνο εννέα μετεγγραφές ανά τμήμα θα γίνουν δεκτές το δεύτερο ακαδημαϊκό εξάμηνο ακυρώνοντας έτσι τα σχέδια του Γαβρόγλου, ο οποίος σχεδίαζε να δώσει εισιτήριο σε όσο το δυνατόν περισσότερους αιτούντες.

Το θέμα ξεκίνησε όταν στην παρέμβασή του κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή, ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ανακοίνωσε πως πρόκειται να καταθέσει νόμο με τον οποίο ουσιαστικά απελευθερώνει τις μετεγγραφές για τα αδέρφια.

Ο ισχύον νόμος Μπαλτά αναφέρει πως ο αριθμός των αιτήσεων μετεγγραφής που μπορεί να γίνει δεκτός σε κάθε τμήμα δεν πρέπει να ξεπερνά το 15% του αριθμού των εισακτέων που έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας και το ποσοστό αυτό έχει καλυφθεί από τις έως τώρα μετεγγραφές στα κεντρικά ΑΕΙ.

Εως εννέα μετεγγραφές ανά τμήμα θα γίνουν δεκτές κατά το δεύτερο ακαδημαϊκό εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτό αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος, θέτοντας φραγμό σε πιθανή επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας να δώσει εισιτήριο σε όσο το δυνατόν περισσότερους αιτούντες.

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε πρόσφατα στη Βουλή την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τις μετεγγραφές για τα αδέλφια. «Θα νομοθετήσουμε άμεσα ώστε καμία οικογένεια να μη συντηρεί πάνω από ένα σπίτι, εκτός από εκεί όπου θα μένουν οι ίδιοι. Κάτω από ένα εισόδημα τα παιδιά θα μπορούν να έρχονται εκεί που ζουν οι οικογένειές τους», δήλωσε. Με τα ισχύοντα, εάν ένας πρωτοετής φοιτητής έχει μεγαλύτερο αδελφό που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη, πρέπει να υποβάλει αίτηση μετεγγραφής και μοριοδοτείται με μία μονάδα στο πλαίσιο της κατάταξης των υποψηφίων. Η ρύθμιση Γαβρόγλου (όταν κατατεθεί) θα «ανοίξει» νέα φάση μετεγγραφών, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι μετεγγραφές με βάση τη θεσμοθετημένη διαδικασία. Συνολικά, από τις 14.038 αρχικές αιτήσεις μετεγγραφής έγιναν δεκτές οι 7.574, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων για τις λεγόμενες κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές.

Μετά την ανακοίνωση του κ. Γαβρόγλου, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να δεχθεί μόνο μονοψήφιο αριθμό φοιτητών από μετεγγραφή ανά τμήμα και με τον όρο ότι αυτό θα θεσμοθετηθεί από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο με τις επιπλέον μετεγγραφές ουσιαστικά θα καταργήσει τον ισχύοντα νόμο 4332/2015 που ψηφίσθηκε επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά. Βάσει του ν. 4332/2015, ο αριθμός των αιτήσεων μετεγγραφής που μπορεί να γίνει δεκτός σε κάθε τμήμα δεν πρέπει να ξεπερνά το 15% του αριθμού των εισακτέων που έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας. Το ποσοστό αυτό έχει καλυφθεί από τις έως τώρα μετεγγραφές στα κεντρικά ΑΕΙ, που δέχονται και τον μεγάλο όγκο των αιτήσεων. Τα κεντρικά πανεπιστήμια διαμαρτύρονται από την ετήσια αύξηση των φοιτητών τους χωρίς να έχει γίνει μελέτη για το κόστος φοίτησης ανά επιστημονικό αντικείμενο αλλά και τις επιπτώσεις των μετεγγραφών τόσο στα κεντρικά ΑΕΙ που υπερφορτώνονται όσο και στα περιφερειακά που αποψιλώνονται.

Από την πλευρά της, πάντως, η επιτροπή αγώνα φοιτητών που δεν πήραν μετεγγραφή σε ανακοίνωσή της μιλάει για πινγκ πονγκ αναφέροντας ότι «το υπουργείο Παιδείας μάς είπε ότι αν οι πρόεδροι των τμημάτων των σχολών κάνουν έγγραφο με το πόσους μπορούν να δεχθούν παραπάνω, θα τους κάνει όλους δεκτούς. Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, είπαν ότι είναι διατεθειμένοι πάρουν όλους όσους τους πουν οι πρόεδροι των τμημάτων. Και ότι είναι επιλογή των διοικήσεων να μην προχωρήσουν οι μετεγγραφές. Οταν πήγαμε στους προέδρους των σχολών, δήλωσαν αναρμόδιοι και μας έστειλαν πίσω στην κυβέρνηση και τα ιδρύματά μας»


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...