Home / Featured / Ερωτήματα για τα έσοδα και έξοδα της ΔΟΕ θέτει ο Σύλλογος Δελμούζος. Πόσα χρήματα υπάρχουν στο ταμείο στήριξης διωκόμενων συναδέλφων;

Ερωτήματα για τα έσοδα και έξοδα της ΔΟΕ θέτει ο Σύλλογος Δελμούζος. Πόσα χρήματα υπάρχουν στο ταμείο στήριξης διωκόμενων συναδέλφων;

Δημοσιεύτηκε: 7:34 μμ Δεκέμβριος 16th, 2017  


16-12-2017

Αριθμ. Πρωτ. : 5

Προς :

Δ.Ο.Ε.

Όλους τους Συναδέλφους

Σχετικά με το «ταμείο στήριξης διωκόμενων συναδέλφων» της ΔΟΕ

Mε αφορμή ερωτήματα πολλών συναδέλφων κατά την εγγραφή τους   στον Σύλλογο, αλλά και το έγγραφο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας που στάλθηκε προς τους Συλλόγους  με θέμα «Συνδρομή προς τη Δ.Ο.Ε.» (8-12-2017), για τη συνδικαλιστική χρονιά 2017-2018, στο οποίο αναφέρεται «… η συνδρομή κατά μέλος που πρέπει να αποδοθεί στη Δ.Ο.Ε. είναι στα 22€ εκ των οποίων τα 2€ προορίζονται για το ταμείο στήριξης διωκόμενων συναδέλφων…» έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Ασφαλώς και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την ύπαρξη του ταμείου που προσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσίες στου συναδέλφους, όμως,  θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας, όπως επίσης πως πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, (δεν διαθέτουμε ακριβή στοιχεία)  αν, για παράδειγμα, τα μέλη της ΔΟΕ είναι 70.000, 60.000, 50,000  τότε τα έσοδα του Ταμείου  αντίστοιχα είναι 140.000, 120.000, 100.000 € το έτος.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό είναι πολύ μεγάλο!

Θα διευκόλυνε πάρα πολύ στην εξειδίκευση των προτάσεών μας  για την ενίσχυση του Ταμείου αν γνωρίζαμε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Πόσα είναι σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη της Δ.Ο.Ε. (Μόνιμοι, Αναπληρωτές, Α.Μ.Ω). Η Ομοσπονδία έχει ξεκάθαρή εικόνα από  τον περασμένο Ιούνιο όταν έγινε η αναγνώριση των αντιπροσώπων. Τα στοιχεία αυτά θα έπρεπε να είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Δ.Ο.Ε. ώστε να είναι προσβάσιμα από κάθε συνάδελφο.
  • Πόσα ήταν τα έσοδα και πόσα τα έξοδα για κάθε έτος λειτουργίας του συγκεκριμένου ταμείου;
  • Ποιες ήταν οι ενισχύσεις που δόθηκαν κατά το τρέχον έτος για διωκόμενους συναδέλφους.
  • Ποιο είναι το ποσό που υπάρχει σήμερα στο συγκεκριμένο ταμείο ( από προηγούμενες χρήσεις και από τη νέα χρήση);

Το Δ.Σ. του Συλλόγου «Αλ.Δελμούζος»  προτείνει :

Να θεσμοθετηθεί η ίδρυση γραφείου «Νομικής Προστασίας» στη Δ.Ο.Ε. που θα αποτελείται από τρία τμήματα :

Α) Γραφείο γενικών «Γνωμοδοτήσεων» που αφορούν γενικότερα συνδικαλιστικά θέματα και έχουν σχέση με τη νομική στήριξη των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων  της Ομοσπονδίας και την προστασία των εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων (Ο ρόλος του ταυτίζεται με αυτόν της νομικής συμβούλου όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα}.

Β) Γραφείο Νομικών Συμβουλών και νομική στήριξη  διωκόμενων συναδέλφων. Το Γραφείο θα δέχεται ερωτήσεις νομικού ενδιαφέροντος, καθώς και αιτήματα για παροχή νομικών συμβουλών. Δεν θα αρκείται, όμως, μόνο στην παροχή νομικών συμβουλών, αλλά ταυτόχρονα θα αξιολογεί και θα χαράσσει την κατάλληλη στρατηγική εξατομικευμένα για κάθε συνάδελφο. Επιπλέον το Γραφείο αυτό θα είναι υπεύθυνο για τη  στήριξη διωκόμενων συναδέλφων.

Γ) Γραφείο Ασφαλιστικών -Συνταξιοδοτικών Θεμάτων. Το Γραφείο θα πληροφορεί εξατομικευμένα και εξειδικευμένατους εκπαιδευτικούς για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Επίσης, θα παρέχει πληροφόρηση σε κάθε ασφαλισμένο κατευθύνοντάς τον στις ευνοϊκότερες διατάξεις συνταξιοδότησης. Ακόμη θα  ενημερώνει για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλιση, τα επιδόματα, τις παροχές κτλ.

Τα Γραφεία θα στελεχωθούν από εξιδεικευμένους δικηγόρους, και η πρόσβαση σε αυτούς θα είναι εφικτή συγκεκριμένες ημέρες και ώρες που θα δημοσιοποιούνται. Η προώθηση όλων των αιτημάτων προς τα παραπάνω Γραφεία θα γίνεται μόνο μέσω  των τοπικών Συλλόγων.

Στον αντίλογο κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν ότι :

Το οικονομικό κόστος για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι μεγάλο. Μα παραπάνω παραθέσαμε τα έσοδα του «Ταμείου». Στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να διαθέσει επιπλέον 1 ή 2 ευρώ από τη συνδρομή υπέρ του Ταμείου (για παράδειγμα στα 22€ τα 3 ή 4 €  να προορίζονται για το ταμείο στήριξης διωκόμενων συναδέλφων). Θεωρούμε ότι αν γινόταν ένας μειοδοτικός διαγωνισμός για αυτό το έργο πολλά δικηγορικά γραφεία θα ήθελαν να το αναλάβουν λαμβάνοντας υπόψη το ύψος του ποσού.

Η Δ.Ο.Ε. έχει νομική σύμβουλο. Σίγουρα οι γνωματεύσεις κατά καιρούς της Νομικής Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. είναι πολύ χρήσιμες. Οι γνωματεύσεις αυτές, όμως, αφορούν μεγάλα ζητήματα του κλάδου και όχι τα καθημερινά προβλήματα των συναδέλφων. Επιπλέον το σύστημα γνωμοδοτήσεων είναι δυσλειτουργικό αφού αρκετοί σύλλογοι είτε λαμβάνουν  την γνωμοδότηση για το ερώτημά τους  έπειτα από αρκετό καιρό, είτε δεν τη λαμβάνουν καθόλου! Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτη η εμπλοκή του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στον έλεγχο των αιτούμενων γνωματεύσεων (Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι νοητό να ελέγχει τα αιτήματα ως προς το αν έχουν ήδη απαντηθεί κατά το παρελθόν ή στο κατά πόσον υπάρχει ήδη σχετική, τεκμηριωμένη, απάντηση που θα κοινοποιείται στους Συλλόγους.)

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

Η καθημερινή καταπάτηση των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας καθώς και το ότι οι εκπαιδευτικοί καθημερινά στα σχολεία τους  γίνονται αποδέκτες της αγανάκτησης της κοινωνίας, αποτέλεσμα της κρίσης,  καθιστά επιτακτική την ανάγκη να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω,  βοηθώντας ταυτόχρονα και στον εκσυγχρονισμό της Ομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος                                 Η Γενική Γραμματέας

 

Σεχίδης Σάββας                             Γαλανοπούλου Χαρά


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΔΙΕΚ

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρατίθενται πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής ...