Home / Featured / Έκλεισε η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς. Μήπως είναι καιρός να μας πει το Υπουργείο τι συμφώνησε για ωράριο, αξιολόγηση και μαθητές ανά τμήμα;

Έκλεισε η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς. Μήπως είναι καιρός να μας πει το Υπουργείο τι συμφώνησε για ωράριο, αξιολόγηση και μαθητές ανά τμήμα;

Δημοσιεύτηκε: 9:25 μμ Δεκέμβριος 3rd, 2017  


Την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ανακοίνωσε πριν από λίγο ανώτατη κυβερνητική πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε τεχνικό επίπεδο θα συζητηθεί στο Εurogroup της Δευτέρας, ενώ η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να περάσει από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα πριν το Eurogroup της 22 ιανουαρίου που είναι και η ημερομηνία ορόσημο για το οριστικό κλεισιμο της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

“Oι ευρωπαϊκοί θεσμοί έφτασαν σε τεχνική συμφωνία (SLA) με τις ελληνικές αρχές για το πακέτο πολιτικής που αφορά το πρόγραμμα του ΕΣΜ.

Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017.

Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα που είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η 3η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν” αναφέρει η δήλωση που εξέδωσαν οι θεσμοί μετά το πέρας της συνάντησης.

“The European Institutions have reached a Staff Level Agreement with the Greek authorities on the policy package supporting the ESM programme. This will be presented to the Eurogroup next Monday 4 December 2017. The Greek authorities plan to implement the prior actions necessary to conclude the 3rd review as soon as possible.»

Μετα το τέλος των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι υπάρχει αλλαγή στη σειρά αποζημίωσης σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι θα επανέλθουν σε πρώτη προτεραιότητα όχι όμως για το σύνολο των απαιτήσεων τους από απλήρωτους μισθούς, αλλά για ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 2,75 φορές του βασικού μισθού των 586 ευρώ και για ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να εισπράτει κατά προτεραιότητα από την εκποίοηση της περιουσίας της πτωχευμένης επιχείρησης ποσό της τάξεως των περίπου 9.669 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως τον πρώτο ρόλο είχαν οι τράπεζες.

Στην υπόλοιπη σειρά στις αποζημιώσεις δεν υπάρχει κάποια αλλαγή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ όπως υποστήριξε η συγκεκριμένη εκκρεμότητα θα λήξει μεσα στις επόμενες εβδομάδες. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι θα διατεθούν σε κάθε περίπτωση πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την ενίσχυση των νησιών που έχουν πληγεί.

Νωρίτερα είχε κλείσει η συμφωνία για τα κοινωνικά επιδόματα.

Η υφυπουργός Θεανώ Φωτίου ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε με τους θεσμούς να διατεθούν συνολικά 315 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών. Τα 260 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία για ορισμένους δικαιούχους θα είναι αυξημένα κατά 40% ενώ επιπλέον 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την κυρία Φωτιού, τα οικογενειακά επιδόματα διαμορφώνονται ως εξής:

– Πρώτο παιδί, από 40 σε 70 ευρώ.

– Δεύτερο παιδί, από 40 σε 70 (σύνολο 140 ευρώ).

– Τρίτο παιδί, επίδομα 140 ευρώ (συνολικά 280 αντί για 242 που ίσχυε σήμερα).

– Τέταρτο παιδί, 140 ευρώ  για κάθε επιπλέον τέκνο.

Σημειώνεται όμως ότι καταργείται το επίδομα των 500 ευρώ ανά παιδί που εισέπρατταν οι τρίτεκνοι, ενώ θα χάσουν το επίδομα τέκνων γονείς με τα υψηλότερα εισοδήματα οι οποίοι ήταν ως τώρα δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξε συμφωνία για όλα τα ανοιχτά θέματα στα ενεργειακά όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης.

Η ελληνική πλευρά συμφώνησε με τους δανειστές στη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη μια διαδικασία η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό, στο τέλος του 2018.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Τη διαγωνιστική διαδικασία θα «τρέξει» η ΔΕΗ ενώ σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Σταθάκης στην τελική συμφωνία υπάρχει μέριμνα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις δύο μονάδες οι οποίες θα πουληθούν.

Πλήρης συμφωνία και στο θέμα των τιμολογίων ΥΚΩ. Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι να αλλάξει ο τρόπος χρέωσης του τιμολογίου για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ώστε η επιβάρυνση να είναι κλιμακούμενη και να μην υπάρχουν απότομες επιβαρύνσεις όπως συμβαίνει σήμερα. Συμφωνία υπήρξε και στο θέμα της αγοράς αερίου.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...