Home / HEADER-NEWS / Απίστευτο κι όμως ΚΠγικό!

Απίστευτο κι όμως ΚΠγικό!

Δημοσιεύτηκε: 6:50 πμ Δεκέμβριος 4th, 2017  


Απίστευτο κι όμως ΚΠγικό!

Η νέα νομοθεσία (Ν. 4452/2017) για το σύστημα των έντυπων εξετάσεων του ΚΠΓ προβλέπει την ύπαρξη ενός εξεταστή στην αίθουσα προφορικής εξέτασης, ο οποίος βεβαίως διατηρεί τον ρόλο του αξιολογητή-βαθμολογητή που είχε και πριν. Έτσι, από την εξεταστική περίοδο 2017Β, δεν θα συνυπάρχουν δύο εξεταστές στην αίθουσα προφορικής εξέτασης, οι οποίοι θα εξετάζουν τους δύο υποψήφιους εναλλάξ.  Στην ουσία η ύπαρξη ενός εξεταστή  αποτελεί πισωγύρισμα ! Η πλειοψηφία των έγκυρων  εξεταστικών  φορέων είχαν, έχουν και προφανώς θα έχουν δυο αξιολογητές. Οι υπόλοιποι από τους πάρα πολλούς φορείς πιστοποίησης, μπορεί μεν να έχουν  έναν αξιολογητή, αλλά  σίγουρα θα τους βόλευε δε  να μην έχουν και κανέναν!  Στο χώρο των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας  η διαπλοκή δεν έχει προηγούμενο. Παλαιότερο πόρισμα ομάδας εργασίας του Υπουργείου Παιδείας έκανε λόγο για τεράστια προβλήματα ανομίας και αδιαφάνειας στο θέμα της πιστοποίησης προσόντων στο χώρο των ξένων γλωσσών, με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν οι επιτήδειοι.

Στα επιχειρήματα για τον έναν εξεταστή ανήκει η άποψη, πως δεν υπάρχει σημαντική απόκλιση στην αξιολογική κρίση της επίδοσης του υποψηφίου στην περίπτωση του ενός ή και των δύο εξεταστών, εφόσον οι συνθήκες των προφορικών εξετάσεων παραμένουν οι ίδιες. Δηλαδή, το ότι  η τελική βαθμολογία των δύο εξεταστών ήταν ακριβώς η ίδια ή περίπου η ίδια , στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αντί να αποτελεί πλεονέκτημα για το επίπεδο των εξετάσεων, θεωρείται  μειονέκτημα!

Το δεύτερο επιχείρημα, ότι  η πρακτική των δύο εξεταστών που δοκιμάστηκε επί σειρά ετών στο σύστημα εξετάσεων του ΚΠγ συνεπάγονταν σημαντικό οικονομικό κόστος και δαπάνη σε ανθρώπινο δυναμικό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία. Είμαστε όλοι βέβαιοι, ότι η μείωση των εξεταστών οφείλεται σε οικονομικούς λόγους! Μόνο που και αυτό καταρρίπτεται από τους ιδίους τους εμπνευστές των αλλαγών, καθώς φρόντισαν να δημιουργήσουν νέες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, τους λεγόμενους  παρατηρητές! Θα έχουν, λένε, ρόλο υποστηρικτή και διαμεσολαβητή , θα βρίσκονται στην αίθουσα της εξέτασης και θα συμπληρώνουν το Έντυπο  Παρατήρησης! Την ψυχολογία του μαθητή την σκέφτηκε κανείς, που την ώρα της εξέτασης θα βλέπει τον  εξεταστή να κρατά σημειώσεις, αφού η χρήση ενός πρόχειρου βαθμολογίου από τον εξεταστή στη διάρκεια της εξέτασης  γίνεται υποχρεωτική όπως και η κατάθεσή του στην Επιτροπή του Εξεταστικού Κέντρου μετά το πέρας αυτής. Και σα να μην έφτανε και αυτό, οι υποψήφιοι θα βλέπουν πέραν του εξεταστή και  έναν επιτηρητή να κρατά σημειώσεις στην άκρη της αίθουσας!

Στην ουσία οι απλήρωτοι εξεταστές της προηγούμενης εξεταστικής, θα υποστούν  αφενός αμφισβητούμενη επιτήρηση – άγνωστο από ποιους, με ποια κριτήρια και με ποια επιπλέον προσόντα – και  αφετέρου μείωση της αμοιβής τους, αφού ο χρόνος της εξέτασης αυξάνεται, άρα θα εργαστούν παραπάνω με την ίδια αμοιβή.

Λυπηρό στην υπόθεση είναι πως γι’ αυτές τις αλλαγές ποτέ δε ζητήθηκε η άποψη των αξιολογητών . Όσο για το ερωτηματολόγιο που  καλούνται να συμπληρώσουν οι παρατηρητές ,περιλαμβάνει ερωτήσεις που προσβάλουν και μειώνουν άμεσα και έμμεσα τους ανθρώπους, στους  οποίους στηρίζεται ουσιαστικά η προφορική εξέταση.

Α.Γούλας

Καθηγητής γερμανικής γλώσσας και Φιλολογίας


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...