10+ αλλαγές που περιμένουμε στην εκπαίδευση το 2018

Δημοσιεύτηκε:

8:55 μμ Δεκέμβριος 31st, 2017

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Έτος αλλαγών θα είναι το 2018 για την παιδεία στη χώρα μας.  Ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ενώ μέσα στον Ιανουάριο περιμένουμε και τις νομοθετικές ρυθμίσεις για το νέο σύστημα εισαγωγής. Ακολουθούν κάποιες από τις αλλαγές:

 1. Νέο σύστημα εισαγωγής για τα ΑΕΙ. Το μεγάλο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για το Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής.  Όπως δήλωσε μέσα στο Δεκέμβριο ο Κώστας Γαβρόγλου “Εμείς λέμε μια δραματική μείωση των μαθημάτων, αύξηση των ωρών διδασκαλίας και ένα απολυτήριο που θα έχει νόημα και με τους βαθμούς του απολυτηρίου να μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο. Μελετάμε τρόπους ώστε τα παιδιά να σπουδάζουν αυτό που θέλουν και όχι την 30η επιλογή τους.” Ο Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε επίσης και στην κατάργηση του κλειστού αριθμού εισακτέων. Εκτός από τα πολυτεχνεία, τις νομικές και τις ιατρικές θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν οι υποψήφιοι  σε τμήματα που θέλουν να σπουδάσουν και με τη δημιουργία νέων τμημάτων και με το να δοθούν πρόσθετες θέσεις.
 2. Νέα προγράμματα σπουδών στο Λύκειο
 3. Αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα στο Λύκειο
 4. Περιορισμό των ενδοσχολικών εξετάσεων και στο Λύκειο στα πρότυπα του Γυμνασίου
 5. Εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα ξεκινήσει σε 205 δήμους και σε βάθος τριετίας θα επεκταθεί και στους 345 δήμους της χώρας.
 6. Θα συνεχιστεί η πλήρης αναβάθμιση των ολοήμερων σχολείων. Φέτος επεκτάθηκαν και στα ολιγοθέσια σχολεία. Ο Υπουργός  Παιδείας δήλωσε από τη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ότι “πρέπει να πείσουμε την κοινωνία ότι είναι ένας θεσμός μόνο καλό είναι για τα παιδιά. Θέλει προφανώς πρόσθετο προσωπικό, οικονομική ενίσχυση αλλά η έννοια του ολοήμερου είναι κάτι που τα τελευταία δυο χρόνια οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει αποδεικνύουν στην ελληνική κοινωνία ότι είναι ένας θεσμός που πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά”.
 7. Ορθολογικοποίηση των προγραμμάτων σπουδών στο Γυμνάσιο με την αλλαγή των βιβλίων. Σύμφωνα με τον Υπουργό γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με το ΙΕΠ να υπάρχει μια ορθολογικοποίηση και των προγραμμάτων σπουδών και των βιβλίων.
 8. Συνεργείες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
 9. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στη Βουλή: “Έχουμε πάρει εξαιρετικές πρωτοβουλίες ως προς τη συμπερίληψη στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Έχουμε τον υψηλότερο αριθμό προσλήψεων εκπαιδευτικών γι αυτές τις ανάγκες στα σχολεία μας και αυτό πρέπει να χαιρετιστεί. Τον Ιανουάριο θα προχωρήσουμε στη νομοθέτηση και των υποστηρικτικών δομών που είναι απαραίτητες”.
 10. Θα συνεχιστεί η ίδρυση νέων Δομών στην Ειδική Αγωγή.
 11. Πρεμιέρα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
 12. Μέσα στο 2018 θα πρέπει να γίνουν κινήσεις για τη μείωση των μαθητών ανά Τμήμα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Το Μάιο του 2017 ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι “μειώνουμε σταδιακά τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία. Στόχος, σε δυο χρόνια από τώρα, οι μαθητές να μην υπερβαίνουν σε κάθε τμήμα τους 22”.

Ποιες μεταρρυθμίσεις θα αρχίσει να υλοποιεί το Υπ. Παιδείας

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Ποιος φοβάται τον Συντονισμό στην Εκπαίδευση;
          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Πως τοποθετήθηκαν διοικητικοί και αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στις μονάδες των ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας

Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας τοποθετήθηκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι και ...

Μοιράσου!