Home / HEADER-NEWS / Στη δίνη των σκανδάλων το ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Στη δίνη των σκανδάλων το ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Δημοσιεύτηκε: 1:00 μμ Νοέμβριος 20th, 2017  


Την ώρα που τα προβλήματα στη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών αυξάνονται μέρα με τη μέρα, μια έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που στάλθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Παιδείας, φαίνεται ότι εντοπίζει σοβαρές ενδείξεις διοικητικής και οικονομικής κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης στο Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Ειδικότερα, η πολυσέλιδη έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που έφτασε στο γραφείο του υπουργού Παιδείας φέρεται ότι εντοπίζει μη σύννομες διαδικασίες προμήθειας υψηλών κονδυλίων ειδών τροφοδοσίας με απευθείας αναθέσεις, καθυστέρηση εκκίνησης των προβλεπόμενων από την κείμενη διαδικασία διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάθεση υπηρεσιών σε εστίες, την πλημμεληματική άσκηση εποπτικού ελέγχου επί των εστιών και κατά συνέπεια την παρακολούθηση των δαπανών οίησης και για αυτόν τον λόγο ζητά από το υπουργείο Παιδείας να προβεί στις νόμιμες ενέργειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση διαβιβάστηκε στον εποπτεύοντα του ΣΕΕΔΔ εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Οι φοιτητικές εστίες στην πλειονότητά τους εμπίπτουν στη διαχειριστική ευθύνη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Το 2011 με ΚΥΑ των υπουργών Ευ. Βενιζέλου και Άννας Διαμαντοπούλου οι αρμοδιότητές τους μεταφέρθηκαν από το τότε Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (EIN) στα ΑΕΙ, εκτός από την οικονομική διαχείριση και τις λειτουργικές δαπάνες. Τα οικονομικά παρέμειναν στο EIN και το 2013 πέρασαν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αν και η νομοθεσία προέβλεπε την υποχρέωση των ΑΕΙ να δημιουργήσουν NIM νια να αναλάβουν και τις οικονομικές αρμοδιότητες της διαχείρισης των εστιών.

Συγκεκριμένα:

Έκθεση 95 σελίδων για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ  (σ.σ. με ημερομηνία 17-10-2017) απέστειλε στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης:

α/ Την εν τοις πράγμασι απουσία του προβλεπόμενου στο άρθρο 6 , παρ 3. του ν΄πμου 4115/13 τακτικού διαχειριστικού ελέγχου, αρμοδιότητας ΔΣ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (δεδομένου ότι μέχρι τη σύνταξη της παρούσας έκθεσης δεν υφίστανται εκθέσεις ορκωτών λογιστών για τις χρήσεις 2014, 2015 ενώ δεν έχουν ορισθεί ορκωτοί για τα έτη 2016 και 2017.

β/ Την παράλειψη διενέργειας απογραφής της περιουσίας του Ιδρύματος ( η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, με ευθύνη  του ΔΣ, εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νόμου 4115/30.1.13, με στόχο την αξιοποίηση της) καθώς και την καταγραφείσα αδράνεια  στη διαχείριση κληροδοτήματος.

γ/ Τις μη σύννομες διαδικασίες προμήθειας υψηλών κονδυλίων ειδών τροφοδοσίας – με απευθείας αναθέσεις.

δ/Την καθυστέρηση εκκίνησης των προβλεπόμενων από την κείμενη διαδικασία διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάθεση υπηρεσιών σε εστίες .

ε/ την πλημμεληματική άσκηση εποπτικού ελέγχου επί των εστιών  (και συνεπώς της παρακολούθησης των δαπανών σίτισης) .

Επίσης οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ζητούν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Η έκθεση διαβιβάστηκε στον εποπτεύοντα του ΣΕΕΔΔ Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Τρεις συστάσεις προς τον υπ. Παιδείας από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για τη   στέγαση των φοιτητών

Συστάσεις προς τον  υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου κάνει το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ως προς της στέγαση των φοιτητών, μέσα από την έκθεση.

Συγκεκριμένα οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης συστήνουν στον υπουργό Παιδείας:

Α. Να εκδώσει την προβλεπόμενη στο άρθρο 53, παρ. 1β του νόμου 4009/11 Κοινή Υπουργική Απόφαση, περί καθορισμού των όρων, προϋποθέσεων και της διαδικασίας για τη στέγαση των φοιτητών.

Η έκδοση της ΚΥΑ, τονίζουν οι ελεγκτές,   θα συμβάλει σημαντικά  στη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου αξιολόγησης των αιτημάτων εισδοχής και στην ίση μεταχείριση των υποψηφίων οικοτρόφων φοιτητών.

Ως εκ τούτου, σημειώνουν οι ελεγκτές, η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για την ενίσχυση  της διαφάνειας  και της αξιοπιστίας της όλης διαδικασίας, προς όφελος της πραγματικά δικαιούχων δωρεάν   στέγασης , και την ελαχιστοποίηση της δυνατότητας διαμόρφωσης ενός αυθαίρετου πλαισίου επιλογής εισακτέων στις εστίες φοιτητών.

Β. Την προώθηση των απαιτούμενων ενεργειών με στόχο την υποβολή αιτήσεων για στέγαση και σίτιση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε πανελλαδική κλίμακα.

Γ. Τον καθορισμό του μόνιμου φορέα διαχείρισης των Φοιτητικών Εστιών των ΑΕΙ, προς άρση των προβλημάτων που ανακύπτουν από την προσωρινή ανάθεση  της εν λόγω αρμοδιότητας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Ο Γαβρόγλου

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επιχείρησε να λύσει τον γόρδιο δεσμό στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ παύοντας με δύο ξεχωριστές αποφάσεις και τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Πιλάλη και τα μέλη του ΑΣ. που είχαν στραφεί κατά του διευθύνοντα συμβούλου, κατηγορώντας τον ότι καθυστερούσε να εισηγηθεί στο ΔΣ. την εκτέλεση δημόσιων διαγωνισμών, με αποτέλεσμα να εισηγείται την αναγκαστική καταφυγή σε απευθείας αναθέσεις. Πλέον, η καυτή πατάτα πέρασε στα χέρια του νέου προέδρου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Α Ζέρβα.

Χθες η νέα αλλά ξεσπιτωμένη λόγω κατάληψης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ από φοιτητές διοίκηση συναντήθηκε με αντιπροσωπία φοιτητών και συμφώνησαν σε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών νια την επανεκκίνηση της φοιτητικής μέριμνας. Τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά που φοιτητές από πολλές πόλεις της χώρας, όπως τα Ιωάννινα, στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, καταγγέλλουν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη σίτιση, στη συντήρηση και τη θέρμανση των φοιτητικών εστιών.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...