Home / HEADER-NEWS / Ρατσιστική επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ που είχε κληρωθεί σημαιοφόρος

Ρατσιστική επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ που είχε κληρωθεί σημαιοφόρος

Δημοσιεύτηκε: 1:28 μμ Νοέμβριος 3rd, 2017  


Aγνωστοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στην οικία που διαμένει η οικογένεια του 11χρονου Αφγανού, Αμίρ, ο οποίος αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τελικά παρήλασε με την ταμπέλα του σχολείου του, στην περιοχή της Δάφνης.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην αστυνομία, άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν τα ξημερώματα με πέτρες και προκάλεσαν φθορές στην οικία όπου διαμένει ο 11χρονος με την οικογένειά του, στη Δάφνη.

Την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Για την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ

Με αφορμή την επίθεση με πέτρες στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ στη Δάφνη, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εκφράζει τον αποτροπιασμό του και ζητά από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι υπαίτιοι, όποιοι κι αν είναι και από όπου κι αν προέρχονται, να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες της πράξης τους.

Η ελληνική Πολιτεία δε δείχνει καμία ανοχή σε ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές. Ο Αμίρ και κάθε άλλος μαθητής και μαθήτρια, θα πρέπει να νιώθει ασφαλής και ισότιμο μέλος του σχολείου του, της πόλης του, της χώρας στην οποία ζει.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο σχολείο που φοιτά ο μαθητής, προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί ο 11χρονος δεν κράτησε τη σημαία κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, παρότι είχε κληρωθεί.

H Nέα Δημοκρατία

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα ξημερώματα κάποιοι βανδάλισαν το σπίτι ενός 11χρονου Αφγανού στη Δάφνη, επειδή είχε κληρωθεί ως σημαιοφόρος του σχολείου του.

Κάποιοι άλλοι τον είχαν υποχρεώσει προηγουμένως να κρατά αντί σημαίας, μια ταμπέλα του σχολείου του. 

Αυτή είναι η καθημερινή ανομία που ανέδειξε σήμερα η Νέα Δημοκρατία και έχει συχνά, δυστυχώς, και ρατσιστικά κίνητρα. 

Γι’ αυτήν ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη Βουλή, καθώς ζει στον δικό του τόπο και χρόνο».

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας

Προκαλεί οργή το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν καταδίκασε τη σημερινή επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αφγανού μαθητή.
Είναι απορίας άξιο γιατί δεν το έκανε και επέλεξε μια ρατσιστική, φασιστική επίθεση να την εντάξει στο αποτυχημένο αφήγημά της περί δήθεν γενικευμένης ανομίας που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Πριν από λίγη ώρα στη Βουλή είχε αποδειχθεί όχι μόνο η αποτυχία του αφηγήματος, αλλά και ότι το αφήγημα αυτό βλάπτει σοβαρά τη Νέα Δημοκρατία.
Προφανές το αδιέξοδο. Υιοθετώντας την ακροδεξιά ρητορεία, πώς να καταδικάσεις ακροδεξιές φασιστικές επιθέσεις;
Έστω και τώρα η Ν.Δ. ας καταδικάσει τη συγκεκριμένη επίθεση, γιατί με την προηγούμενη ανακοίνωσή της το μόνο που κάνει είναι να πυροβολεί τα πόδια της.

Το ιστορικό

Άγνωστα άτομα επιτέθηκαν γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο σπίτι που διαμένει η οικογένεια του 11χρονου Αμίρ, ο οποίος αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τελικά παρήλασε με την ταμπέλα του σχολείου του, στην περιοχή της Δάφνης.

Όπως ανέφερε, περιγράφοντας το περιστατικό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μητέρα του Αμίρ, Αριζού, άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο παράθυρο του δωματίου που κοιμούνται τα παιδιά της. Το δωμάτιο γέμισε γυαλιά, ενώ μαζί με τις πέτρες έπεσε και ένα χαρτόνι που προέτρεπε την οικογένεια να φύγει.

«Την ώρα που έσπαγαν τα τζάμια, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, φώναζα και καλούσα σε βοήθεια. Τα παιδιά είχαν ξυπνήσει, έκλαιγαν, ήταν πολύ φοβισμένα. Γέμισε γυαλιά το δωμάτιο των παιδιών. Βρέθηκε μπουκάλι μπύρας πάνω στο κρεβάτι. Οι πέτρες έπεφταν η μια μετά την άλλη. Ένιωσα πανικό. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ειδοποίησα την ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η οποία κατέβηκε και κάλεσε την αστυνομία. Θα πεθάνουμε. Θα μας σκοτώσουν. Δεν ξέρουμε τον λόγο», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα του Αμίρ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, η οικογένεια σήμερα το πρωί ζήτησε από στελέχη του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, τη μετακίνησή της σε άλλη κατοικία.

Το υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Γιώργος Αγγελόπουλος, είναι ενήμερο για το περιστατικό και είναι σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης με ανακοίνωσή του, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, ζήτησε από τις αρχές την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και δήλωσε ότι η δημοτική αρχή είναι «αποφασισμένη για μια ανοιχτή Αθήνα, που με τους πολίτες της και σε συνεργασία με τους δήμους όλης της χώρας, θέτουν στο περιθώριο, ακραίες, μισαλλόδοξες, ξενόφοβες και ρατσιστικές πρακτικές».

«Φασίζουσες τακτικές, που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν, όχι μόνο δεν μας πτοούν αλλά χαλυβδώνουν την αποφασιστικότητά μας να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων και η κοινωνική ένταξής τους», αναφέρει η ανακοίνωση του δημάρχου Αθηναίων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η Προκαταρκτική Εξέταση που έχει διατάξει το υπουργείο Παιδείας, για τα γεγονότα που οδήγησαν στο να παρελάσει ο Αμίρ με την ταμπέλα του σχολείου και όχι με τη σημαία.

Εξάλλου, θέση για το θέμα αυτό πήραν, με ανακοινώσεις τους, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, αλλά και ο σύλλογος γονέων του εν λόγω σχολείου.

«Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου με τις αποφάσεις που έχει λάβει και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει κατά καιρούς, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τους αλλοδαπούς μαθητές και τις οικογένειές τους με ποικίλους τρόπους κάτι που πράττουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΔΟΕ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει ότι είναι «απαράδεκτο και συκοφαντικό να σπιλώνονται εκπαιδευτικοί για αντιλήψεις και στάσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την παιδαγωγική διαδικασία που εφαρμόζουν και κυρίως με τη στάση ζωής που τους διακρίνει».

Τη στήριξη για τον τρόπο χειρισμού του διευθυντή και των διδασκόντων, αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή του εξέφρασε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας τόσο στον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας, όσο και στον Διευθυντή του σχολείου, ο οποίος με το ήθος και τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει, χειρίστηκε το ευαίσθητο αυτό θέμα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης εξακολουθεί να στηρίζει ΟΛΑ τα παιδιά του σχολείου χωρίς διακρίσεις», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...