Home / HEADER-NEWS / Γαβρόγλου: Να αγκαλιάσουν οι γονείς το δημόσιο σχολείο. Τι είπε για τα Κέντρα Μελέτης

Γαβρόγλου: Να αγκαλιάσουν οι γονείς το δημόσιο σχολείο. Τι είπε για τα Κέντρα Μελέτης

Δημοσιεύτηκε: 9:35 μμ Νοέμβριος 6th, 2017  


Ρεπορτάζ: xenesglosses.eu

Για μια πολύ αμαρτωλή και επικίνδυνη πρωτοβουλία που παίρνουν ορισμένα φροντιστήρια έκανε λόγο ο Υπουργός Παιδείας σε απάντησή του σε ερώτηση που του έγινε στη Βουλή για τα Κέντρα Μελέτης.

Τα Κέντρα Μελέτης είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν ορισμένα φροντιστήρια για να δημιουργήσουν εντός των φροντιστηρίων, φροντιστήρια για παιδιά του Δημοτικού. Αυτά τα φροντιστήρια είναι απολύτως παράνομα χωρίς αστερίσκους. Εδώ έχουμε αδειοδοτημένα φροντιστήρια που πολλές φορές έχουν και το θράσος  να έχουν έξω ταμπέλες που αναφέρουν τη λειτουργία αυτών των κέντρων. Ο ΕΟΠΠΕΠ έχει θίξει αυτό το θέμα.

Εμάς οι πληροφορίες μας είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στα φροντιστήρια. Σκεφτόμαστε και ερευνούμε νομικά κάθε φροντιστήριο να στείλει στο Υπουργείο μια υπεύθυνη δήλωση, με ότι αυτό συνεπάγεται, ότι δεν λειτουργούν τέτοια κέντρα. Αυτό δεν είναι ευχάριστο σε μια κοινωνία να ζητάς από έναν θεσμό που έχεις αδειοδοτήσει να σου πει ότι δεν παρανομεί. Θα αναγκαστούμε όμως να το κάνουμε αν οι ίδιοι δεν εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο».

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι «αυτό που εμείς θέλουμε να πούμε στους γονείς είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόπο να απασχολούνται οι γονείς, το ολοήμερο σχολείο, τα ΚΔΑΠ. Ζητάμε από τους γονείς να αγκαλιάσουν το δημόσιο σχολείο, να μην αναπαράγουν μια νοοτροπία όπου το φροντιστήριο και η παραπαιδεία έχουν γίνει μέρος του δημόσιου συστήματος  εκπαίδευσης.

Τα παιδιά του δημοτικού να μην πιέζονται μέσα  από αυτές τις διαδικασίες, να αξιοποιήσουν ότι τους προσφέρει το δημόσιο σχολείο και να ξέρουν και αυτοί ότι συμπράττουν σε κάτι που είναι παράνομο».

Ως προς το θέμα των εργαζομένων στα Κέντρα Μελέτης ο Κώστας Γαβρόγλου τόνισε ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Σας ευχαριστώ, κύριε Σκουρολιάκο.

Θίξατε μία διάσταση μίας πολύ αμαρτωλής, θα έλεγα, και επικίνδυνης πρωτοβουλίας που παίρνουν ορισμένα φροντιστήρια.

Τα Κέντρα Μελέτης, για να το καταλάβει και η κοινωνία μας, είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν ορισμένα φροντιστήρια για να δημιουργήσουν εντός των φροντιστηρίων φροντιστήρια για παιδιά του δημοτικού. Αυτά τα φροντιστήρια είναι απολύτως παράνομα. Τελεία, χωρίς αστερίσκους!

Εδώ, λοιπόν, έχουμε αδειοδοτημένα φροντιστήρια που πολλές φορές έχουν και το θράσος να έχουν έξω από τα φροντιστήρια ταμπέλες που αναφέρουν τη λειτουργία τέτοιων Κέντρων. Ο ΕΟΠΠΕΠ, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσωπικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που είναι ένας εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Παιδείας, έχει θίξει αυτό το θέμα. Εμάς οι πληροφορίες μας είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμμία αλλαγή στα φροντιστήρια.

Σκεφτόμαστε και διερευνούμε νομικά κάθε φροντιστήριο να στείλει στο Υπουργείο, μετά από αίτημα του Υπουργείου, μία υπεύθυνη δήλωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ότι δεν λειτουργούν τέτοια κέντρα. Αυτό βεβαίως δεν είναι ευχάριστο σε μία κοινωνία, να ζητάς από έναν θεσμό που εσύ τον έχεις αδειοδοτήσει να σου πει ότι δεν παρανομεί, αλλά θα αναγκαστούμε να το κάνουμε, αν οι ίδιοι δεν αποφασίσουν να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο.

Επιπλέον, αυτό που εμείς θέλουμε να πούμε στους γονείς, είναι ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι τα παιδιά αυτά να απασχολούνται. Υπάρχει το ολοήμερο σχολείο, υπάρχουν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, τα λεγόμενα ΚΔΑΠ. Ζητάμε, λοιπόν, από τους γονείς να αγκαλιάσουν το δημόσιο σχολείο, να μην αναπαράγουν μία νοοτροπία όπου το φροντιστήριο και η παραπαιδεία έχουν γίνει μέρος του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, τα παιδιά του δημοτικού να μην πιέζονται μέσα από αυτές τις διαδικασίες, να αξιοποιήσουν ό,τι τους προσφέρει το δημόσιο σχολείο και βεβαίως να ξέρουν κι αυτοί ότι συμπράττουν σε κάτι που είναι παράνομο.

Ως προς το θέμα των εργαζομένων, εκεί η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, όπως καταλαβαίνετε, διότι παιδιά που θέλουν να δουλέψουν κάτι πάνε καλή τη πίστει να δουλέψουν, ενώ εμείς με νόμο που έχουμε ψηφίσει, η δική μας Κυβέρνηση, κάναμε τεράστια προσπάθεια και έχει υπάρξει τεράστια βελτίωση στα ένσημα, στις αποζημιώσεις, κλπ. Επειδή το συγκεκριμένο δεν είναι μέρος του νόμιμου οικοδομήματος, έχουμε αυτό, έχουμε πολύ σοβαρά θέματα ασφάλειας και βεβαίως έχουμε και την ενίσχυση μίας νοοτροπίας ότι ντε και καλά τα παιδιά από τόσο μικρή ηλικία θα πρέπει να συνηθίζουν στο περιβάλλον του φροντιστηρίου.

Θεωρούμε ότι όλοι αυτοί οι λόγοι είναι απαράδεκτοι και θα είμαστε πάρα πολύ κατηγορηματικοί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ  (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Η ποινή, όπως ξέρετε, είναι αφαίρεση της άδειας. Όμως, κοιτάξτε, είναι λίγο πιο σύνθετος ο τρόπος εντοπισμού, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να έχεις ένα σώμα ελεγκτών, οτιδήποτε και να «μπουκάρεις» μέσα σε ένα φροντιστήριο, διότι τα παιδιά εκεί δεν κάνουν μάθημα όπως στα άλλα. Κάνουν και μάθημα, ορισμένες φορές κάνουν και λίγο παιχνίδι κ.λπ.

Το σοβαρό ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς οι γονείς θα προστατεύσουν τα παιδιά και εντέλει το δημόσιο σχολείο. Διότι αν οι γονείς ξέρουν ότι στέλνουν τα παιδιά κάπου που δεν είναι νόμιμο, ξέρουν ότι εκεί γίνεται, αν θέλετε, μια μύηση στη νοοτροπία και των παιδιών και των γονιών να συνηθίσουν αυτό το περιβάλλον. Άλλο είναι, ξέρετε, το σχολείο και άλλο είναι το φροντιστήριο. Αυτά μπορώ να σας πω ότι είναι τα πιο δύσκολα πράγματα.

Εμείς, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει και σας είπα τα μέτρα. Και ο ΕΟΠΠΕΠ έχει προχωρήσει κι εμείς θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Δεν μπορούμε να μπούμε σ’ ένα παιχνίδι να στέλνουμε ελεγκτές και αστυνομίες και εισαγγελείς και το ένα και το άλλο, μιας που είναι παράνομο. Όμως, ζητάμε από τους γονείς και ζητάμε από πολλούς φροντιστές -και έχει σημασία αυτό- που ενώ είχαν την επιλογή, δεν το έχουν κάνει. Γιατί δεν το έχουν κάνει οι άνθρωποι; Γιατί σέβονται αυτό που κάνουν. Ξέρετε κι εσείς ότι τα φροντιστήρια ιστορικά έχουν παίξει έναν ρόλο που δεν είναι άσπρο-μαύρο.

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι οι άνθρωποι του χώρου πρέπει να προστατεύσουν αυτόν τον χώρο, που ήδη έχει υποστεί μια πολύ σοβαρή κριτική και, δεύτερον, οι γονείς να προστατεύσουν το δημόσιο σχολείο, για το δικό τους συμφέρον και κυρίως των παιδιών τους. Μην αγχώνονται από την πρώτη τάξη του δημοτικού για το τι θα κάνουν τα παιδιά, γιατί σήμερα το σχολείο μας έχει το ολοήμερο, έχει τις διάφορες δραστηριότητες μετά το ωράριο του σχολείου κ.λπ.

Δεν είναι όλα τόσο καλά όσο θα θέλαμε, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι δωρεάν και όσο αγκαλιάζει η κοινωνία τέτοιους θεσμούς, τόσο και αυξάνεται η πίεση για τη βελτίωσή τους. Αυτή πρέπει να είναι η έκκληση προς την κοινωνία.

Σας ευχαριστώ.


 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθρα



Sorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...