Home / Featured / Έρχεται η «διαγωγή μεμπτή» στα σχολεία Δευτεροβάθμιας

Έρχεται η «διαγωγή μεμπτή» στα σχολεία Δευτεροβάθμιας

Δημοσιεύτηκε: 8:48 μμ Νοέμβριος 10th, 2017  


«Διαγωγή μεμπτή» φέρνει τώρα στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας, αφού κατάργησε πριν από λίγους μήνες τη «διαγωγή κοσμία»!
Και αφού όλα είναι θέμα… λέξης, ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε χθες ένα ακόμη σχέδιο αλλαγών (αυτή τη φορά για την καθημερινή λειτουργία των σχολείων), στο οποίο επαναφέρει το μέτρο του χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών, που κατάργησε τον περασμένο Μάρτιο.
Ωστόσο, το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας μας εξηγεί ότι ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών «της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στον εντοπισμό προβλημάτων συμπεριφοράς και στην καλύτερη παιδαγωγική αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο της σχολικής ζωής». Ετσι, οι χαρακτηρισμοί της διαγωγής τους δεν θα αναγράφονται στους τίτλους σπουδών τους.
Περί διαγωγής, οι μαθητές και θα μπορούν να λάβουν τους χαρακτηρισμούς: «εξαιρετική», «καλή» ή «μεμπτή». Δηλαδή:
α) «Εξαιρετική» χαρακτηρίζεται η διαγωγή του μαθητή ο οποίος τηρεί απολύτως τους κανόνες της σχολικής ζωής.
β) «Καλή» χαρακτηρίζεται η διαγωγή του μαθητή όταν υπάρχουν παρεκκλίσεις από την τήρηση των κανόνων της σχολικής ζωής.
γ) «Μεμπτή» χαρακτηρίζεται η διαγωγή μαθητή όταν «αποκλίνει από την προσήκουσα διαγωγή σε βαθμό ανεπίτρεπτο, αλλά κρίνεται ότι είναι δυνατή η επανόρθωση της παρέκκλισης αυτής εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος».
Οπως αναφέρει η πρόταση του υπουργείου Παιδείας, «όταν κρίνεται ότι η απόκλιση από την προσήκουσα διαγωγή δεν είναι δυνατόν να επανορθωθεί εντός του ίδιου σχολικού περιβάλλοντος, ο/η μαθητής/τρια υποχρεώνεται σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος». Την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μπορεί να επιβάλει μόνο ο Σύλλογος Διδασκόντων με απόφαση στην οποία πρέπει να αιτιολογείται.

Δικαιολογημένες απουσίες, τέλος

Παράλληλα και σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας, από φέτος καταργείται η διάκριση δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών, «καθώς όλες πρέπει να είναι σε γνώση του κηδεμόνα και ορίζονται όλες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί ένας μαθητής να απουσιάσει χωρίς να προσμετρώνται οι απουσίες του», καταργείται η συγκέντρωση δικαιολογητικών και προβλέπεται επικοινωνία εκπαιδευτικών και γονέων για κάθε ημέρα απουσίας του μαθητή και καθιερώνεται η ενημέρωση των γονιών – κηδεμόνων των μαθητών με ηλεκτρονικά μηνύματα (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή κινητό).
Καθιερώνεται ακόμη η ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης τύπου Λυκείου (Γενικού και Επαγγελματικού) και μαθημάτων επιλογής για την Α’ τάξη Λυκείου, ομάδων προσανατολισμού ή τομέων για τη Β’ τάξη και Κατευθύνσεων ή Ειδικότητας για τη Γ’ τάξη (ανάλογα με τον τύπο Λυκείου).
Προτείνονται τέλος έπαινοι και επιβράβευση για κάθε πράξη που συμβάλλει στη βελτίωση της σχολικής ζωής.

Εναρξη – λήξη και εξετάσεις

Σύμφωνα με το σχέδιο:
–  Το σχολικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επομένου έτους. Το διδακτικό έτος για τα ίδια σχολεία αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 30ή Ιουνίου του επόμενου έτους.
–  Τα μαθήματα στα Γυμνάσια λήγουν την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Η λήξη των μαθημάτων του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου καθορίζεται κάθε έτος με απόφαση του υπουργού Παιδείας, η οποία εκδίδεται μέχρι την 30ή Απριλίου.
Το διδακτικό έτος στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο και στο Επαγγελματικό Λύκειο χωρίζεται σε δύο τετράμηνα. Το α’ τετράμηνο διαρκεί από την 11η Σεπτεμβρίου έως την 20ή Ιανουαρίου. Το β’ τετράμηνο διαρκεί από την 21η Ιανουαρίου έως τη λήξη των μαθημάτων.
–  Οι γραπτές εξετάσεις, προαγωγικές και απολυτήριες, διεξάγονται μετά τη λήξη των μαθημάτων του β΄ τετραμήνου, στις εξεταστικές περιόδους Μαΐου – Ιουνίου, καθώς και την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου έως την έναρξη των μαθημάτων, όπου η περίοδος αυτή προβλέπεται.

Η αναπλήρωση των χαμένων ωρών

Σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωσή τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους: α) αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων, β) περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και γ) περικοπή περιπάτων και εκδρομών.
Οι εγγραφές πραγματοποιούνται για τα Γυμνάσια, τα Γενικά Λύκεια και τα Επαγγελματικά Λύκεια μέχρι την 30ή Ιουνίου του προηγούμενου σχολικού έτους.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

Δημοφιλή άρθραSorry. No data so far.

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 2023-2024

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να προβεί στην έγκαιρη στελέχωση των ...