Τελευταία Νέα

Saturday, 03/17/18, 06:06Ο επικήδειος λόγος που εκφώνησε ο Γ.Γ. της ΟΙΕΛΕ για την Φώφη Μπουλούτα

Δημοσιεύτηκε:

6:52 μμ Νοεμβρίου 17th, 2017

ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΦΗ…

Δεν θα μιλήσω σήμερα για τη Φώφη σαν άνθρωπο, ή σαν εκπαιδευτικό. Τις αρετές της αυτές τις γνωρίζουν καλύτερα αυτοί που τόσα χρόνια τη ζούσαν από κοντά.

Δεν θα μιλήσω προσωπικά για τη Φώφη. Σε μένα έλαχε σήμερα ο κλήρος να μιλήσω εξ ονόματος χιλιάδων συναδέλφων της στην ιδιωτική εκπαίδευση που από την Παρασκευή θρηνούν μαζί με την οικογένεια και τους φίλους της. Γιατί αποτελεί χρέος της Ομοσπονδίας μας να μιλήσουμε για τη σημασία της Φώφης, όχι μόνο στον κλάδο, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο της εκπαίδευσης και στην κοινωνία.

Είμαι σίγουρος, με το καλό γούστο που τη διέκρινε στη μουσική, ότι της άρεσαν οι Stranglers. Τι συνέβη στους ήρωες, τραγουδούσε με τη βραχνή του φωνή ο Hugh Cornwell, οι ήρωες δεν υπάρχουν πια. Γιατί, ναι, ζούμε στην εποχή της ιδιώτευσης. Ζούμε στην εποχή των μικρών, φοβισμένων ανθρώπων που σκύβουν το κεφάλι στον πανίσχυρο εργοδότη, που καταπίνουν αμάσητα ό, τι τους προσφέρουν οι ειδήσεις των 8, που έχουν πειστεί ότι είναι στο συμφέρον τους οι «μεταρρυθμίσεις» που συσσωρεύουν πλούτο στο 1% της κοινωνίας και εξαθλιώνουν το υπόλοιπο 99%.

Όμως, η Φώφη τους διέψευσε. Διέψευσε τους απογοητευμένους και τους τρομοκρατημένους. Η Φώφη είναι ένας σύγχρονος ήρωας της ζωής μας, της δικής μας πραγματικότητας. Γιατί μπήκε μπροστά και διεκδίκησε το δίκιο της κόντρα στο πιο βρώμικο, σάπιο και ταυτόχρονα παντοδύναμο πολιτικοεπιχειρηματικό σύστημα της χώρας. Σήκωσε το κεφάλι της και κοίταξε γενναία στα μάτια ισχυρούς ανθρώπους που την ήθελαν, όπως και όλους εμάς, στρατιωτάκια ακούνητα κι αγέλαστα. Τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν τα σχολεία μαγαζιά και τα παιδιά πελάτες. Που γι’ αυτούς ο εκπαιδευτικός είναι υπηρετικό προσωπικό που θα μοιράζει άριστα στους γόνους των εκλεκτών. Χωρίς φωνή, χωρίς αξιοπρέπεια.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  Μεταθέσεις, παραιτήσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις στο ΚΥΣΠΕ της 19 και 20/3

Η Φώφη έπραξε ένα «μοιραίο λάθος». Έπραξε το καθήκον της σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Αντιμετώπισε όλους τους μαθητές με τα ίδια κριτήρια. Γι’ αυτό το λόγο μπήκε στο μάτι αυτών που δεν ανέχονται ο παρίας να φέρνει αντιρρήσεις. Έδωσε μαζί μας μια μάχη άνιση. Πολέμησε σαν λιοντάρι στο δικαστήριο, όπου οι καλοπληρωμένοι νομικοί του σχολείου της την καθύβριζαν και την ειρωνεύονταν. Πολέμησε και στα στημένα υπηρεσιακά συμβούλια των διορισμένων από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «δημόσιων λειτουργών» που εκτέλεσαν εν ψυχρώ διατεταγμένη υπηρεσία και την απέλυσαν «ελλείψει επαρκών στοιχείων».

Έχασε τη δουλειά της και ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα ψυχικά και συναισθηματικά, την κέρδισε όμως η δημόσια εκπαίδευση και ήταν τυχερά τα παιδιά στην Κόρινθο που τα δίδαξε. Και λίγο πιο μετά πανηγύρισε μαζί μας την κατάρρευση ενός απολυταρχικού καθεστώτος στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η νίκη αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό δική της. Γιατί η Φώφη αποτέλεσε εμβληματική φυσιογνωμία αντίστασης απέναντι στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο άλωσης της Παιδείας από την αγορά. Γιατί έδωσε κουράγιο και ψυχή σε χιλιάδες ανθρώπους να παλέψουν μαζί της για ένα καλύτερο σχολείο, για μια καλύτερη εκπαίδευση. Γιατί μπορεί τα συστημικά μέσα να έκρυψαν την ιστορία της, αλλά κάθε συνειδητοποιημένος, προοδευτικός πολίτης την έμαθε από χιλιάδες δημοσιεύσεις σε μπλογκς και social media. Έβγαλε τα συμπεράσματά του και χρησιμοποίησε δημιουργικά την οργή του, στέλνοντας αυτούς που ήθελαν τη Φώφη κι όλους εμάς φιμωμένους και αδύναμους στη χωματερή της ιστορίας.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;  ΕΛΜΕ Λευκάδας - Στάση εργασίας

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία φεύγοντας να αφήνεις πίσω σου ένα ίχνος, ένα σημάδι που να δείχνει ότι το σύντομο πέρασμά σου από τη γη δεν ήταν μάταιο. Και η Φώφη άφησε αυτό το σημάδι. Στη σκέψη μας, στην ψυχή και στην καρδιά μας. Ένα σημάδι που πάντα θα μας θυμίζει ότι για να αρχίσει ένας αγώνας δεν χρειάζονται πολλά υλικά. Μόνο μια Ευφροσύνη χρειάζεται, με το θάρρος της και το πάθος της για το δίκιο και την αλήθεια. ‘Ένα πάθος που μεταδίδεται σαν φωτιά σε χιλιάδες. Υποσχόμαστε εδώ σήμερα ότι αυτή τη φλόγα θα την κρατήσουμε αναμμένη.

Καλό ταξίδι

πηγή ΟΙΕΛΕ

Έφυγε από τη ζωή η καθηγήτρια του Κολλεγίου Αθηνών που απέλυσε το καθεστώς Σαμαρά επειδή έκανε παρατήρηση στον γιο του

          

     

Σχολιάστε το άρθρο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί Required fields are marked *

*

x

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ?

Ψυχολογία ΑΠΘ: Προκήρυξη νέων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών 2018-19

Το Τμήμα Ψυχολογίας όπως αναφέρει στη σελίδα του στο πλαίσιο ίδρυσης/επανίδρυσης όλων ...

Μοιράσου!